'Kriz, Türkiye için avantaja da dönebilir'

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, dünya ekonomisinde ve Avrupa'da yaşanan sorunların 2012 için belli sıkıntıları gösterdiğini belirterek, "Fakat Türkiye'nin avantajları var. Euro kullanmıyoruz. Kendi para birimimizi kullanıyor olmamız şu a

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Türkiye'nin mukayeseli üstünlüklerinin 2012 yılında oluşabilecek yeni bir dalga için avantaj yaratabileceğine dikkat çekti. Çalık, bugün Türkiye'nin Avrupa gibi gelişmiş ülkelere karşı mukayeseli üstünlüklerini sayarken de Türk bankacılık sektörünün sağlam bünyesini, ihracatçıların yeni pazar arayışlarını, siyasi istikrarı, güçlü ekonomi yönetimini, firmaların sağlam bilançosunu ama özellikle de kendi para birimi ile iş yapabilme gücünü gösterdi. Çalık, "Dünyada kriz olmasaydı daha iyi olurdu ama bu durum önümüzdeki süreçte avantaja da dönebilir diye düşünüyorum" dedi.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, 2012 yılı ekonomik beklentilerini DÜNYA'ya anlattı. Çalık, dünyada toz duman olsa da Türkiye'nin 2012 yılı görünümünün çok daha iyi olmasını beklediği mesajını verdi. Türkiye ekonomisine dair pozitif değerlendirmelerde bulunan Çalık'a göre Euro Bölgesi'nde son dönemde artan görüşme trafiği de olumlu sonuçlanacak. Çalık, Avrupalı liderlerin sorunlu ülkelerin geleceği ile ilgili doğru kararlar alacağına inandığını ifade etti. Çalık, "Euro Bölgesi'nde belli sıkıntılar var ama ben Avrupa'nın toparlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Avrupa doğru kararlar alacaktır

Ahmet Çalık, Avrupa'nın Türk ihracatçısı için önemli bir pazar konumunda bulunduğunu aktararak, "Önemli bir bölge. Bu bölgenin iyileşmesi de Türkiye açısından önemlidir. Onlarında doğru kararlar alacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu. Dünya ekonomisinde ve Avrupa'da yaşanan sorunların 2012 için belli sıkıntıları gösterdiğini kaydeden Çalık, "Fakat Türkiye'nin avantajları var. Euro kullanmıyoruz. Kendi para birimimizi kullanıyor olmamız şu an önemli bir avantajımız. Türk iş dünyasının yeni pazarlara açılımı var. Afrika, Türkiye'nin yeni pazarlarından biri. Ayrıca yabancı sermayeden Türkiye'ye doğru bir yöneliş var. Bankacılık sistemimiz çok sağlam. Siyasi istikrarımız var. İyi bir ekonomi yönetimimiz var. Firmalarımızın yapıları sağlam. Bu açıdan baktığımızda Türkiye açısından mevcut durum pozitif. Dünyada kriz olmasaydı daha iyi olurdu. Ama Türkiye için bu durum önümüzdeki süreçte avantaja da dönebilir diye düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Planımızda yeni satın alma yok

Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihracat payında azalma olduğunu buna karşılık yeni ülkelerin, yeni pazarların daha çok pay aldığını kaydeden Ahmet Çalık, "Türkiye MENA Bölgesi'ne Orta Asya'ya, Rusya, Ukrayna, Balkanlar gibi bölgelere ihracatını ve iş yapma gücünü genişletmiş durumda" dedi. Holding olarak ise 2012 yılında mevcut sektörlerdeki yatırımlarına devam edecekleri bilgisini paylaşan Çalık, "Planımızda yeni satın almalar yok. Orta Asya'dan Balkanlar'a kadar dünyanın çeşitli yerlerinde işbirliği yaptığımız, mal aldığımız, sattığımız kurumlara kadar ilişkilerimiz normal planlandığı şekilde devam edecek" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir