'Kül olan yalı sıfır bedelle verildi'

CHP'li Tanrıkulu, Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'a Hüseyin Avni Paşa Yalısı hangi gerekçe ile Cengiz İnşaat A.Ş.’ye sıfır (0) TL bedelle verilmiştir?” diye sordu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’a, “Hüseyin Avni Paşa Yalısı hangi gerekçe ile Cengiz İnşaat A.Ş.’ye sıfır (0) TL bedelle verilmiştir?” diye sordu. 

Tanrıkulu, Arınç’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Tanrıkulu, Arınç’a şu soruları yöneltti: 

“-28 Haziran 2014 günü yanarak tamamen tahrip olan İstanbul Üsküdar’daki 4,45 hektarlık Fethipaşa Korusu’nda çıkan yangın sonucu tamamıyla tahrip olan koru içindeki tarihi Hüseyin Avni Paşa Yalısı’nın TMSF tarafından 2012 yılında sıfır TL. Bedelle Cengiz İnşaat A.Ş. ne verildiği iddiası doğru mudur? 
-Doğruysa Hüseyin Avni Paşa Yalısı hangi gerekçe ile Cengiz İnşaat A.Ş.’ye sıfır TL bedelle verilmiştir? 
-Hüseyin Avni Paşa Yalısı’nın sıfır TL bedelle Cengiz İnşaat A.Ş. ne verilmesine hangi TMSF Yetkilileri onay vermişlerdir? 
-Cengiz İnşaat A.Ş.’nin restorasyon projesinin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde değerlendirilerek restorasyon için ön izin verilmesinden sadece 5 gün sonra tarihi Hüseyin Avni Paşa Yalısı’nın şüpheli biçimde çıkan yangın sonucu tamamen tahrip olması tesadüf müdür? 
-Tarihi Hüseyin Avni Paşa Yalısı bir rant projesi uğruna bir kundaklamayla mı yok edilmiştir? 
-İstanbul da 2002-2014 tarihleri arasında tarih yapılarda çıkan yangın sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir? 
-Tarihi Hüseyin Avni Paşa Yalısı da tıpkı yüzde 80’i yanan Ortaköy’deki Fehime Sultan Yalısı’nın uğradığı ‘Önce Yak, Sonra Otel Yap’ akıbetine uğrayarak otel yapılmak için mi yakılmıştır? 
-Fethipaşa Korusu’nda yangın başladıktan birkaç saat süresince vatandaşlar tarafından ALO 110 İtfaiye hattına yapılan çağrılara neden yanıt verilmemiştir? 
-ALO 110 İtfaiye hattı yangının başlamasından birkaç saat neden sürekli meşgul sinyali vermiştir? 
-Boğaziçi'nde bulunan tarihi yapıların bazılarının son yıllarda çıkan yangınlar sonrasında otele dönüştürülmesinin arkasında kim ve kimler vardır? 
-Son 10 yıl içerisinde yanan tarihi yapılarla ilgili soruşturmaların hangilerinde sorumlular belirlenerek haklarında kanuni işlemler yapılmıştır?” 

Bu konularda ilginizi çekebilir