'Kurban yolsuzluğu'nda tutuklu sanık kalmadı
"Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzlu" davasında mahkeme, son tutuklu sanık Mahmut Ay'ın tahliyesine karar verdi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, "kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk" iddialarıyla ilgili davada, son tutuklu sanık Mahmut Ay'ın tahliyesine karar verdi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 2009'daki "kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk" iddiaları üzerine, 45 kişi hakkında açılan davanın görülmesine Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Duruşmaya tutuklu sanık Mahmut Ay, tutuksuz bazı sanıklar ile avukatları katıldı.
Duruşmada, bazı sanık ve avukatları esas hakkındaki savunmalarını yaptı.
Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, geçen celse verdiği esas hakkındaki mütalaayı tekrar ettiğini belirterek, tutuklu sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
Mahmut Ay'ın avukatı Devrim Karakülah, müvekkilinin uzun süredir tutuklu olduğunu belirterek, "Müvekkilimin etki edebileceği delil kalmamıştır. Tahliyesine karar verilmesini istiyoruz" dedi.
Sanıklardan Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV ) Başkanı Üstün Ezer, söz alarak, vakfa bağış yapılan kurbanların dini esaslara göre kesildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Kesilen kurbanların etinin ne şekilde değerlendirilip dağıtılacağı konusunda biz dini yetkilerle de görüştük. Özellikle lösemili hastaların proteine ihtiyaçları olması nedeniyle etlerin dağıtımını firmalarla anlaşarak 1 yıla yaydık. Lösemili çocukları olan aileler ihtiyaç duyduklarında kendilerine verilen kupon sayesinde bu etlerden taze bir şekilde alabiliyorlardı. Din büyükleri, profesörler buna uygun dediler. Vakfımızın yardım ettiği hastalarımız bizi takdir ederken burada sanık sandalyesinde yargılanıyor olmayı bize yapılmış bir haksızlık olarak görüyorum."
Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, verilen aranın ardından kararı açıkladı.
Delillerin toplanmış olması ve tutuklulukta geçirilen süreyi dikkate alan mahkeme, tutuklu sanık Mahmut Ay'ın tahliyesine karar verdi.
Esas hakkındaki mütalaya karşı savunması alınmayan sanık ve müdafilerin savunmalarının gelecek celse alınmasını kararlaştıran mahkeme, duruşmayı erteledi.
Esas hakkındaki görüş
Önceki duruşmada esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Sadık Bayındır, Mehmetçik Vakfı Başkanı Salih Güloğlu, LÖSEV Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Mehmet Cengiz ve Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım'ın, "zincirleme biçimde hizmet sebebiyle güveni kötüye kullanmak" suçlamasından 1 yıl 3'er aydan 12 yıl 3'er aya kadar hapis cezasına çarptırılmalarını talep etmişti.
Esas hakkındaki görüşte, Mahmut Ay, Faik Yavuz, Özkan Yavuz, Süleyman Yavuz, Mustafa Ay ve Ahmet Ay'ın "suç örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan cezalandırılması talep edilirken, 15 sanığın "suç örgütü üyesi olmak", 8 sanığın "üye olmamakla birlikte suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan cezalandırılması istemişti.
Bazı sanıkların, "nitelikli dolandırıcılık ve resmi evrakta sahtecilik" eylemlerinden de cezalandırılması istenen esas hakkındaki görüşte, bir kısım sanıklar hakkında da beraat talebinde bulunulmuştu.