'Kürtçe okul açılabilir'

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kürtçe kurs ve okul açılmasının yasak olmadığını ancak şartların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bir televizyon kanalında konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kürtçe okul açılmasıyla ilgili soru karşısında, Kürtçe okul açmak ile Türkçe okul açmanın aynı şartları taşıdığını dile getirdi.

"Gidersiniz başvuruda bulunursunuz, şartları yerine getirirsiniz açarsınız, Türkçe kurs da öyle açılıyor, İngilizce kurs da öyle açılıyor" diyen Ala şöyle devam etti:

"Türkiye'nin herhangi bir ilinde Bingöl'de, Diyarbakır'da, İzmir'de, Ankara'da bir Türkçe okul açılmak istense ne yapılması lazım, belli bir prosedürü var. Önüne gelen aklı esen 'ben burada okul yaptım burada da Türkçe eğitim vereceğim' diyebilir mi? Diyemez. Bunun Milli Eğitim'i var, başvuruları var.

Bir kere propaganda değil de amaç provokatörlük. Bir takım lüzumsuz tartışmaları gündeme getirmek ve çözüm sürecini engellemek değil de sonuç almaksa bir işi yapmaksa burada bir mantık hatası var. Türkçe olsa da alacağınız ruhsatlar, başvuracağınız yer var. Böyle bir düzen olabilir mi? Herkes istediği yerde istediği okulu açıyor, böyle bir şey olmaz. İşin esasına inince 'orada Kürtçe eğitim vereceğim' diye herhangi bir yeri açıyorlar, burada ben eğitim vermeye başladım. Böyle bir şey olmaz."

"Yasal düzenlemesini yaptık"

Kürtçe kurs açmakla Türkçe kurs açmanın aynı şartları kapsadığını anlatan Bakan Ala, "Şimdi Kürtçe kurs açılabilir mi? Açılabilir. Yasak mı? Değil. Gidersiniz başvuruda bulunursunuz, şartları yerine getirirsiniz açarsınız, Türkçe kurs da öyle açılıyor, İngilizce kurs da öyle açılıyor. Peki Kürtçe eğitim var mı? Yani Kürtçe özel okul kurup orta öğretim açabilir misiniz? Açabilirsiniz. Bunun da yasal düzenlemesini yaptık" diye konuştu.

Ala, "Kürtçe propaganda yapabiliyor musunuz? Yapabiliyorsunuz. Peki daha mı yetmiyor, farklı düşüncelerde olabilirsiniz. Oradaki vatandaşların yüzde 90'ı bunları gerçekten kadirşinas olarak biliyor, hakkı teslim ediyor" dedi.

Türkiye'nin istikrarıyla ilgili provokasyanların devreye sokulmak istendiğini belirten Bakan Ala, hükümetin başarılı çalışmalarının zaman zaman sabote edilmeye çalışıldığını söyledi.

Ala, "Türkiye'de halen devletin içerisinden temizlenememiş derin PKK'nın işbirliğini görüyoruz. Artık millet onlara pirim vermiyor ama o provokatörler bunu göremiyor. Onları önemsemeyen hedeflerine doğru kararlı bir şekilde yürüyen Türkiye var" dedi.

Çözüm sürecinde, işin gerçekleşiyor olmasından rahatsız olanların bu sefer baskıya, tehdide şantaja yeltendiğini belirten Ala, "Biz bunların üstesinden rahatlıkla geliriz. Arzu ediyoruz, şu Türkiye'nin gidişatında gençlerin, annelerin durumu gözönüne alınsın" diye konuştu.

"100'ü aşkın polis meslekten ihraç edildi"

Paralel yapı soruşturmasına da değinen Ala, yaklaşık bin 300 kişi hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu, bunlardan suçu ağır olan 100'ü aşkın kişinin meslekten ihraç edildiğini, bir kısmına çeşitli cezalar verildiğini bildirdi. 

Soruşturmaların sürdürüldüğünü aktaran Bakan Ala, "2 bin 500 kişiden kaç kişinin ihracı olur, kaç kişi ceza alır, soruşturmaların sonunda belli olur. Bu, sadece idarenin yaptığı. Bir de başka kurumlarda savcıların, adli mekanizmaların idareden bağımsız yaptığı soruşturmalar var" dedi.

Ala, paralel devlet yapılanmasına, devlet içinde devlete müsaade edilemeyeceğini, bunun bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir