'Liderler günlük değil 10 yıllık kararlar almalı'

Bu yıl 10. kez düzenlenen Liderlik Zirvesi'nde ödül alan Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu gelecekteki liderlerin biraz daha uçuk kaçık olacağını" söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Liderlik Zirvesi, iş ve spor dünyasının lider isimlerini ödüllendirdi. Zirveye katılan Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, lider adaylarına günlük kararlardan ziyade 10 yıllık kararlar alması gerektiği uyarısında bulunarak, "Gelecekteki liderlerin biraz daha uçuk kaçık olacağına inanıyorum" dedi. Liderlik Zirvesi bu yıl 10. kez düzenlendi.
 
Dün, Maslak Sheraton'da gerçekleştirilen törende bu yılın ödüllü liderleri de belli oldu. Ödül alanlar isimler ise Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Türk Telekom CEO'su Tahsin Yılmaz, Yırcalı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ve Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç oldu.
 
'Paylaşımcı olmalı kin gütmemeli'
 
Ödül törenin ardından düzenlenen "İş Dünyasında Yeni Liderlik Vizyonu ve Geleceğin Liderleri" konulu panele Yırcalı ve Konukoğlu konuşmacı olarak katıldı. Oturum başkanlığını Korn/Ferry International Türkiye Bölge Sorumlusu Şerif Kaynar'ın üstlendiği panelde konuşan Konukoğlu, bir lideri, "Kin gütmemeli, paylaşımcı olmalı, STK'ların desteğini almalı" vasıflarıyla nitelendirdi. "Gelecekteki liderlerin biraz daha uçuk kaçık olacağına inanıyorum" diyen Konukoğlu, "Aldığınız kararlar bir günlük değil, 10 yıllık kararlar olmalı. Ben liderim demekle lider olunmuyor. Bir STK'nın da sizi takdir etmesi gerekiyor. Gelecekteki liderler yeri geldiğinde sözünü söylemekten çekinmemeli ancak kinci de olmamalı" diye konuştu.
 
Dün ve bugün arasında bilgi paylaşımı anlamında da büyük değişiklikler gözlemlediğini söyleyen Konukoğlu, bilgiye kolay ulaşmanın paylaşımı da artırdığını belirtti. Konukoğlu, "O zamanki ustalar kıskançtı şimdi büyük bir paylaşım var. Bunun nedeni bilgiye daha kolay ulaşabiliyor olmak. Bilgi paylaştıkça büyür. Etrafınızdakilerle birlikte hareket ederseniz, bilgi alışverişi hızlanır. Bilgi saklamak doğru değil" açıklamasını yaptı.
 
'Lider, Rönesans insanı gibi olmalı'
 
Geleceğin liderlerini 'Rönesans insanı'na benzeten Yırcalı ise "2023 hedeflerine bence ulaşacağız. Bu süreçte liderlere düşen, her şeyi kendilerinin üzerine vazife olduğuna inanmaları, her şeyi sorgulamaları. Rönesans insanı gibi her şey hakkında biraz bilgisi olması gerekiyor" dedi. "Rol modelim Winston Churchill" diyen Yırcalı, Anadolu'da liderlik ile ilgili sıkıntılar olduğunu kaydetti ve "Anadolu'da liderlik meselesinde bir sıkıntımız var. Genç arkadaşlarımız başlarken tüm fırsatların kendinde olmasını istiyor. Bu yüzden büyük şehirlerin dışına çıkmaya çekiniyorlar. Ancak küçük şehirlerde çekilecek sıkıntının kendilerine iş hayatları boyunca büyük yararları olacağını düşünüyorum"  dedi.
 
'İyi lider daima iyi yönetici olamaz'
 
"Holdinglerin Lider CEO'larından Etkili Yönetim Stratejileri" konulu panele ise Akkök Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Danışmanı Mehmet Ali Berkman, Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, Shell Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, Harvard Üniversitesi Kıdemli İleri Liderlik Akademi Üyesi Nusret Cömert katıldı ve oturumun başkanlığını DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ üstlendi. Konuşmasında liderliğin öğrenilebilir bir kavram olduğunu vurgulayan Cömert, "Doğuştan var olan birtakım özellikler lider olmak için avantaj olabiliyor. Ancak bu davranışların geliştirilmesi lazım. Liderlik ve yöneticilik ise farklı şeyler. İyi bir lider her zaman iyi bir yönetici olamaz" yorumunda bulundu. Cömert, yönetici ve lideri şu şekilde ayırdı: "Yönetici bütçelere ve planlamalara yoğunlaşırken, lider inovasyona ; yönetici sistemlere odaklanırken, lider insanlara; yönetici nihai hedeflere ve rakamlara odaklanırken; lider ufka odaklanıyor. Bu yüzden bazen bir lideri şirketin başına getirdiğiniz zaman en iyi sonuçlara odaklanamayabiliyor." Otantik ve pozitif liderlik Bir liderin kültüre dayalı değerler sistemi oluşturması gerektiğini söyleyen ve Yaşar Holding'de otantik ve daha çok pozitif liderliği benimsediklerini belirten Aktaş ise "Hak edilmiş liderlik kavramı saygı kazanmak adına önemli. Lider organizasyon yaratmalı ve iyi insanları bunun bir parçası yapmalı. Kültüre dayalı bir değerler sistemi oluşturmalı. Günün sonunda esas olan mutlu olmak. Bunu esas alan liderler, mali olarak da başarılı oluyor" dedi.
 
Liderlerin endişeleri korkuya dönüştürmeden ve hedeflerinden sapmadan yoluna devam etmesi  gerektiğini kaydeden Akkök ise ideal liderle ilgili şu yorumları yaptı: "Lider hata yapmaktan korkmamalı. Yeteri kadar hataya tecrübe diyoruz. Pozitif düşünce de çok önemli. Zor zamanlarda liderler daha kolay çıkar. Türkiye'de lider çıkması o yüzden daha muhtemel. Şimdiye kadar bu ülkeye ne katabiliriz kaygısıyla ülkeyi yönettim. Lider karar verirken vicdanın sesini de dinlemeli."