'Lodos rötarı' azalacak

DHMİ Genel Müdürü Birdal, "20 nat'a kadar olan ters rüzgarların analizini yaptık ve bin 47 trafiğe hizmet verdik. Lodosa dayalı gecikmeler yüzde 60 oranında azalacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 


İSTANBUL - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı'nda trafiğin gittikçe arttığını belirterek, "Biz 20 nat'a kadar olan ters rüzgarlarda 03-05 pistini nasıl daha verimli kullanabileceğimizin analizini yaptık ve ilk günde bin 47 trafiğe hizmet verdik. Bundan sonra lodosa dayalı gecikmeler yüzde 60 oranında azalacak" dedi.
Birdal, Atatürk Havalimanı'nda lodosun hava trafiğine yönelik olumsuz etkilerini azaltmak için birtakım tedbirler aldıklarını anlattı.
Florya-Ataköy ve Yeşilköy-Sefaköy istikametindeki pistlerin daha verimli kullanılabilmesi için yeni bir "notam" yayınladıklarını ve bunu bütün havayolu şirketlerine gönderdiklerini söyleyen Birdal, özellikle kalkışlarda lodosun etkisini en aza indirmek için arka rüzgar bileşkesini hesaplayarak çözüme gittiklerini dile getirdi.
Birdal, şunları söyledi:
"Bu bileşke 8 nat'tan başlayıp 20 nat'a kadar çıkabiliyor. Uçakların teknik özelliklerinin elverdiği ölçüde yapılabilen bir uygulama. Bunun için Atatürk Havalimanı'na gelen havayolu şirketlerinin elindeki uçak tiplerinin özelliklerini belirledik.
Bunlardan bir çıktı alarak rüzgar bileşkelerini hesapladık. Lodos İstanbul'da zaten çok hızlı esmiyor. 20-25 nat'ın üzerine çıkmıyor. Biz 20 nat'a kadar olan ters rüzgarlarda 03-05 pistini nasıl daha verimli kullanabileceğimizin analizini yaptık ve ilk günde bin 47 trafiğe hizmet verdik. Bundan sonra lodosa dayalı gecikmeler yüzde 60 oranında azalacak."
Rüzgarın 20 nat'tan daha fazla esmesi halinde uygulanacak ikinci adımı da açıklayan Birdal, "İniş ve kalkışlarda uçakların birbirleriyle kesişmesini önleyecek farklı pas geçme yöntemleriyle çözüme gideceğiz. Bunlar söylemesi kolay, yapması zor olan işler. Kağıt üzerinde değil, sahada uygulayarak başarılacak işler" dedi.

"Uçak park yeri sayısı 166'ya çıkacak"

Birdal, "Florya istikametinden indikten sonra piste paralel taksi yolunun kenarında baraka yığınları var. Bunlar kaldırılıp askeri meydandan alınan arazi de kullanıldığında rahatlama olacak mı?" şeklindeki soruya da şu yanıtı verdi:
"Şu anda Atatürk Havalimanı'nda uçaklar için 98 park yeri var. Limanın, kontrol kulesinin yanına sıralanmış yer hizmeti şirketi atölyelerinin taşınmasıyla 18, askeri meydanın katılmasıyla 50 uçak park yeri daha kazanacağız. Böylece Atatürk Havalimanı'ndaki toplam uçak park yeri sayısı 166'ya çıkacak. Bu da hem yerde kalkış için bekleyen uçaklara hem de havada tur atan pilotlara rahat bir nefes aldıracak."

"Havadaki turlar azalacak"

Yolculardan gelen havada tur atma şikayetlerine de değinen Birdal, şunları kaydetti:
"Paralel pistlerin her ikisini de daha etkin kullanabilmek için, sağ pistteki bekleme noktasını 200 metre ileriye kaydırarak, bekleyen diğer uçağın sol piste geçmesini temin ediyoruz. Böylece kalkış için sıra bekleyen uçakların sayısını hızla eriterek, yerdeki operasyonu hızlandıracağız. Bu, uçakların havada tur atma sürelerini de en aza indirecek.
Ancak havada bekleyen uçakları meydana salimen indirmek için, daha pilot son yaklaşmaya girmeden verilen bir rota var. Bütün uçaklar çizilen bu rotaya uyarak sırası geldiğinde inişlerini gerçekleştirmek zorunda. Çünkü Atatürk Havalimanı'na herkes uçmak istiyor. Buraya havayolu şirketlerinin çok yoğun talebi var, ancak fiziki imkanlar kısıtlı. Bu kısıtlı imkanlarla kaliteli, güvenli ve hızlı hizmet vermenin çabası içindeyiz. Ancak kalıcı çözüm, üçüncü havalimanının yapılmasıyla mümkün. Projeyle ilgili çok ileri ve ciddi bir aşamaya gelindi."

Hava trafik kontrolörlerin özlük hakları

Türk hava sahasının tek merkezden yönetilmesini sağlayacak "SMART" projesindeki gecikmelerin yüklenici firmadan kaynaklandığına dikkati çeken Birdal, sözlerini şöyle tamamladı:
"Testler devam ediyor ama firma işi yapmakta ağır kalıyor. Bundan dolayı DHMİ'nin uğradığı zararı karşılayarak cezasını ödüyor. Ama bizim için artık saniyelerin önemi var, gecikmelere tahammülümüz kalmadı.
Buna rağmen eski sistemden SMART'a ara geçiş modernizasyonunu yaptığımız için projenin gecikmesinin olumsuz yansıması olmadı. Bu geçiş dönemine rağmen canla-başla çalışan hava trafik kontrolörlerimize teşekkür ediyorum. Bu kardeşlerimizin özlük haklarının iyileştirilmesi için yasal düzenlemeler tamamlandı. Çok yakında ekonomik açıdan hem onlar hem de bizler rahatlayacağız."