'Mahremiyete aykırı hiçbir planlamamız yok'
İSTANBUL - Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Cevizlibağ'da yapımı süren Atatürk Öğrenci Sitesi'nin inşaatını denetledi.
Kılıç, yeni yurdun inşaatını gezdi ve beraberindeki heyetle çalışmalar hakkında bilgi alıp, incelemelerde bulundu.
Kaba inşaatı devam eden yurt hakkında açıklamalarda bulunan Suat Kılıç, eski yurt binalarının adeta karton yığını gibi yıkıldığını ve onun yerine son derece güvenlikli, konforlu bir bina inşa edildiğini belirtti.
Kılıç, şöyle devam etti:
''Bu binaları yıkarken gördünüz. İş makinesinin her vuruşunda yurt binaları karton yığını gibi yere yıkıldı. Şu an Türkiye'nin en prestijli yükseköğrenim öğrenci yurdunu inşa etmeye devam ediyoruz. Nisan ayında burada temel attık. Bu yılın sonu gelmeden kaba inşaatlarda önemli bir ilerleme olduğunu gözlemliyoruz. Bizim temennimiz, 2013 yılının eylül ayı içinde, yeni eğitim ve öğretim yılı açılmadan, yükseköğrenim gençliğinin hizmetine sunulması. İstanbul'da çok sayıda üniversitemiz ve yüz binlerce öğrencimiz var. Bu tarz yurtlar için çok önemli ihtiyaç var.''
Toplam 125 bin metrekare kapalı alana sahip olacak yurdun maliyetinin 75 milyon lira olduğunu aktaran Bakan Kılıç, ''Buradaki yatak kapasitesi 3 bin 500. Odalar bir ve üç kişilik olacak. Son derece konforlu bir yurt projesi bu. Şu dakikada projeden vazgeçip, otele çevirmek istesek, ufak bazı detaylarla 5 yıldızlı otel konforuna kavuşturulabilecek bir yurt inşa ediliyor'' ifadelerini kullandı.
Yapılan inşaatın yanı sıra İstanbul'da önümüzdeki yıl 5 bin kişilik bir yurt yapmak için çalışmalara başlandığını anlatan Suat Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bu yurt inşaatının İstanbul'a yakıştığını ve öğrencilerimizin bu konforu hak ettiğini düşünüyorum. Bilindiği gibi İstanbul, 2020 Olimpiyat Oyunları'na aday bir şehir. Bu tesisler, olimpiyat köyü olarak değil ama İstanbul olimpiyatları aldığında destek birimlerinin barınma ve konaklama alanı olarak hizmet verecek. 2020 Olimpiyatları'na yönelik olarak, 2013 yılında İstanbul'da 5 bin kişilik yeni bir yurt kampüsünü daha gençlerimize kazandırmak üzere proje ve ihale çalışmalarını başlatacağız. 2013 yılında, bu 5 bin kişilik yurt kampüsü 2020'ye yönelik, olimpiyat köyünün de ilk adımı olarak şekillenecek.''
''Öğrencileri kamerayla izlemek söz konusu değil''
Kamuoyunda, ''Aileler, yurtlarda kalan çocuklarını kamera ile izleyecek'' şeklinde haberlerin yer aldığını ifade eden Suat Kılıç, bakanlık ve Kredi Yurtlar Kurumu olarak böyle bir uygulamayı planlamadıklarını söyledi.
Yurtlarda kalan gençlerin özel hayatına ve mahremiyetine saygı duyduklarını bildiren Bakan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda kalan 308 bin gencimizin yurttaki görüntülerinin, internet üzerinden aileleriyle paylaşılacağı yönünde medyaya yanlış intikal eden haberler var. Bu haberleri düzeltme ihtiyacı kaçınılmaz oldu. Yurtlardaki gençlerimizin özel alan ve mahremiyet hassasiyetleri, bizim en üst düzeyde korumaya çabaladığımız bir özel alan algısıdır. Dolayısıyla, gençlerimizin kameralarla özel görüntülerini ailelere yansıtmak gibi bir düşüncemiz yok. Üzerinde çalışılan bir elektronik sistem var. Aileler, istediklerinde çocuklarının kimlik numarasını girerek, yurda giriş-çıkış yapıp yapmadığını internet üzerinden, ailenin ve çocuğumuzun ortak rızasıyla takip edebilecek. Sadece yurtta olup olmadığına yönelik kontrolleri sağlayabilecek. Kredi Yurtlar Kurumu'nun bu konuda ciddi bir özeni var. Kamerayla aileler çocuklarını gözetleyecek gibi, 'Biri bizi gözetliyor' mantığında, mahremiyete aykırı hiçbir planlamamız söz konusu değil.''
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ziyaretinin ardından şantiye çalışanlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Kılıç, fotoğraf çekimi sırasında inşaatta çalışan işçilerle sohbet etti.
Fotoğraf çekimi için yanına gelen işçilere, ''Emektar gardaşlarım'' diye seslenen Bakan Kılıç, tek tek nereli olduklarını sorduğu işçilerin hangi alanda çalıştığıyla ilgili de bilgi aldı.