'Mal varlıklarını idari kararla dondurma yok'

Maliye Bakanı Şimşek, ''Kimsenin mal varlığını idari bir kararla dondurma söz konusu değil'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Tasarısı ile kimsenin mal varlığının idari bir kararla dondurulmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

 

TBMM Genel Kurulu'nda, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın 2. bölümü üzerinde görüşmelere başlandı.
Tasarı üzerinde hükümet adına söz alan Şimşek, silahlı çatışmada, güvenlik güçlerine karşı girişilen öldürme ya da yaralamaya yönelik bütün eylemlerin finansmanının tasarı kapsamında olduğunu ifade etti.
 
Şimşek, tasarıyla, Türkiye'de işlenen terörizmin finansmanı suçu bakımından ne Bakanlar Kurulu ne de değerlendirme komisyonuna yeni bir yetki verilmediğini söyledi. Bürokratlardan oluşan bir kurula yetki verildiğine ilişkin eleştiri yapıldığını kaydeden Şimşek, ''Kimsenin mal varlığını idari bir kararla dondurma söz konusu değil'' dedi. Şimşek, bu konuda yine eskisi gibi yargı sürecinin işleyeceğini kaydetti.
Tasarının Türkiye için uluslararası alanda büyük önem taşıdığını anlatan Şimşek, şunları söyledi:
''Türkiye, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerle aynı listede olmayı hak etmiyor. Bizim, standartlarımızı uluslararası seviyeye çıkarmamız gerekiyor. Bu yasa geçtikten sonra, bu tür uluslararası platformlarda elimiz güçlenecek.
Son 10 yılda Türkiye'nin terör suçunda iade istemleri toplamda 384. Ancak bize iade edilenler 23, reddedilenler 206, vazgeçilen 31, devam eden 124. Hakikaten gerek Avrupa gerek diğer ülkeler nezdinde ciddi bir şekilde bu suçluların idesi konusunda bir çaba içindeyiz. Söz konusu taleplerimiz konusunda bu yasanın geçmesiyle bence elimiz güçlenecektir. Biz de diğer ülkelerin bütün iade taleplerini kabul etmiyoruz. Örneğin 19 iade talebi olmuş, biz bunun sadece 5 tanesini kabul etmişiz.
Bu tasarıyla Türkiye önemli bir eksikliğini gidermiş oluyor. Tasarı, Türkiye'nin uluslararası platformlarda elini güçlendirecek. Karşı karşıya olacağımız birtakım riskleri bertaraf edecek. Bu yasayı biz yapmazsak yarın Türkiye'nin, yatırım için yapılacak para transferinin hepsi etkilenebilir. Çünkü uluslararası sistem bu şekilde kurulmuş.''
 
Tasarı üzerinde görüşmeler devam ediyor.