'Mavi Hat'ta 1 tutuklu sanığa tahliye
BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları davası, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi
ANKARA - BOTAŞ'taki "yolsuzluk" iddiaları üzerine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde başlatılan "Mavi Hat Operasyonu"nun ardından açılan davada yargılanan tutuklu sanıklardan 1'inin tahliyesine karar verildi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın dünkü duruşmasına, tutuklu ve tutuksuz yargılanan sanıklar ile sanık ve müdahil avukatları katılırken, bazı sanık yakınları duruşmada izleyici olarak bulundu.
Limak Şirketi'nde teknik koordinatör olarak çalıştığını belirten sanık Bahaddin Özdemir, üzerine atılı "ihaleye fesat karıştırmak", "rüşvet anlaşması yapmak" ve "örgüte yardım etmek" suçlarını kabul etmediğini belirtti. Özdemir, beraatını ve duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.
Sanık Faruk Ceylan, olay tarihinde, BOTAŞ'ta Sözleşmeler Daire Başkanlığında, Sözleşmeler ve İhale Şube Müdür Vekili olarak görev yaptığını belirterek, suç teşkil edecek hiçbir eyleminin bulunmadığını ileri sürdü.
Olay tarihinde Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde komiser olarak görev yaptığını kaydeden sanık Bekir Özcan ise üzerine atılı "suç örgütüne yardım etmek" suçunu işlemediğini savundu. Sanıklardan Ali Rıza Karaduman'ın, akrabası olduğunu ve bu nedenle telefonda görüştüklerini belirten Özcan, bu kişiye soruşturma hakkında herhangi bir şekilde haber ulaştırmasının ve bilgi vermesinin mümkün olmadığını, çünkü dava konusu olayla ilgili soruşturmanın, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından yürütüldüğünü belirtti.
Sanık Mehmet Ulutaş da Adana'da tekstil üzerine çalışan bir iş yerlerinin bulunduğunu kaydederek, BOTAŞ ile ilişkisinin, iş yerinin gaz bedelinin ödenmesi ile ilgili olduğunu, ödemeye ilişkin herhangi bir sorun yaşanması halinde ise bunu yasal yollardan hallettiklerini ifade etti. Sanık Muhammet Hüseyin Ayaydın'ın bir gün kendisini arayarak, hayır amacıyla fakir kişilere dağıtılmak üzere 7 takım elbise istediğini belirten Ulutaş, Ankara'daki bir mağazadan gönderilen takım elbiselerin, kendi imalatları olduğunu söyledi. Söz konusu isteğin, Adana'daki iş yerinin doğal gazı ile ilgisi bulunmadığını savunan Ulutaş, suçsuz olduğunu ileri sürerek, beraat talep etti.
Sanıklar Haldun Ahmet İyidil, Hasan Ali Kudal, Siyami Hıdıroğlu, Ali Rıza Karaduman, Meriç Aydeniz, Mehmet Ali Doğan ve Semra Çevik, üzerlerine atılı suçları kabul etmeyerek, beraat talebinde bulundu. Sanıklar ayrıca duruşmalardan vareste tutulmalarını istedi.
Cumhuriyet Savcısı Kubilay Taştan, tutuklu sanıkların, üzerlerine atılı suçun niteliği, kaçma ve kanıtları yok etme şüphelerinin bulunması nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Tutuklu sanıkların avukatları ise müvekkillerinin uzun zamandır tutuklu bulunduklarını ve mağdur olduklarını belirterek, tahliye talebinde bulundu.
Hakkında yakalama emri bulunan bazı sanıkların avukatları ise müvekkilleri hakkında CMK'nın 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacakları hususunda güvence belgesi verilmesini istedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Şatır, sanık Ali Karaer'in tahliyesine, diğer tutuklu sanıklar İbrahim Selçuk, Mustafa Şağban, Eyüp Fatih Erarslan, Ahmet Karademir, İsa Yerdelen, Rıza Çiftçi, Mehmet Sezgin, Abdullah Gündüz, Ethem Tozlu, Ekber Topal, Özgür Haşemoğlu, Mehmet Bulut, Seydi Çevik, Lokman Usta, Cemal Yazıcı, Hasan Turgay Günay, Rahmi Ülgen Güven, Selahittin Hacıömeroğlu, Merdan Hürmeydan, Muhammed Hüseyin Ayaydın, Sezai Bacaksız, Ümit Nejat Alpaslan ve Erhan Peker'in tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini açıkladı.
Duruşmada ifadesi alınan ve tutuksuz yargılanan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmalarını kararlaştıran mahkeme, bir kısım sanık avukatının, müvekkilleri hakkında CMK'nın 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacakları hususunda güvence belgesi verilmesi taleplerinin reddine karar verdi.
Mahkeme, bazı tanıkların dinlenilmesi ve dava dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.