'Niğde OSB’lere talep patlaması yaşandı'

Teşvik sisteminde yapılan değişiklikle, Niğde OSB’ye yönelik yatırım taleplerinin adeta patladığını belirten AK Parti Niğde milletvekili adayı Erdoğan Özegen, birinci OSB'nin 220 hektar, ikinci OSB’nin de 280 hektar büyütülmesi kararı alındığını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE - ANKARA

TOBB Strateji Yüksek Kurulu Üyesi ve AK Parti Niğde milletvekili adayı Erdoğan Özegen, teşvik sisteminde yapılan değişiklikle yatırımların gözdesi haline gelen Niğde’de, ekonominin temelini turizm, tarım ve sanayinin oluşturduğunu söyledi. Niğde’nin 5’inci Bölge’de yer almasının yanı sıra OSB’lerin 6’ncı Bölge teşvik avantajlarından yararlanmasının yatırım taleplerini adeta patlattığını söyleyen Özegen, birinci OSB'nin 220 hektar, ikinci OSB’nin de 280 hektar büyütülmesi kararı alındığını kaydetti. Özegen, Türkiye’nin ikinci enerji OSB’sinin de yine Niğde’ye kurulacağını bildirdi. 

Seçim çalışmaları sırasında DÜNYA’nın sorularını cevaplandıran Erdoğan Özegen, Niğde’nin son yıllarda büyük bir atılım içinde olduğunu belirterek, ekonominin tarım, sanayi ve turizm olmak üzere üç sac ayağı üzerine oturduğunu bildirdi. 

Türkiye’de tarımın ağırlığının en yüksek düzeydeki illerden birisinin Niğde olduğunu dile getiren Özegen, bu kapsamda patates, elma, beyaz ve kırmızı lahana, bakliyat ve pancarın ön plana çıktığını söyledi. Aynı zamanda tarıma dayalı sanayinin de önemli ağırlığı bulunduğunu dile getiren Özegen, şeker fabrikasının il ekonomisine ciddi katkı sağladığını anlattı. 

OSB’lerin genişleme planları kabul edildi 

Kayseri, Konya, Adana, Mersin gibi gelişmiş illerin arasında yer alan ancak yatırım teşvik sisteminde 5’inci Bölge’de yer alan Niğde’nin, bu özelliği sayesinde ciddi yatırım çekmeye başladığını vurgulayan Özegen, özellikle 6’ncı Bölge kapsamında değerlendirilen OSB’lere yatırımın da yükseldiğini söyledi. 
Birinci OSB’nin yüzde 100 dolu olduğunu, Bor Karma OSB’nin ise yüzde 85 doluluk oranına ulaştığını bildiren Özegen, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın iki gün önce yaptığı ziyarette her iki OSB’nin de genişleme planlarının kabul edildiğini belirtti. Erdoğan Özegen, genişleme planı kapsamında birinci OSB’de 220 hektar, Karma OSB’de ise 280 hektarlık ek alan açılacağını dile getirdi. 

Konya Karapınar’da yapılacak Türkiye’nin ilk enerji OSB’sinin ardından ikinci enerji OSB’sinin Niğde’de kurulmasının kararlaştırıldığını söyleyen Özegen, “Yeni enerji OSB’si 26 bin hektar alan üzerinde kurulacak. Ayın zamanda Niğde’de teknoparkımız da bitmek üzere. Yenilenebilir enerji alanında, güneş panelleri dahil olmak üzere tüm malzemeler burada üretilecek. Bu gelişmeler de Niğde’ye yönelik yatırım taleplerini arttırıyor” dedi. 

TOBB Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin temelinin atıldığını ve Tıp Fakültesi’nin de Niğde’ye kazandırılacağını söyleyen Özegen, “İki OSB, teknopark ve enerji alanında yapılacak yatırımlarla birlikte Orta Anadolu’da Niğde ön plana çıkıyor. Ayrıca, Habur’dan başlayan Kapıkule’ye bağlanan otoyol buradan geçiyor. Bu ilimizi ciddi merkez haline getiriyor. Kayseri, Yozgat, Adana, hattındaki demiryolu, hızlandırılmış tren projemiz hayata geçiyor” ifadelerini kullandı. 

Uluslararası havalimanı için yer tespiti yapıldı 

Ortadoğu’dan Mersin Limanı’na gelen yüklerin de Niğde üzerinden Avrupa’ya aktarılacağını vurgulayan Özegen, aynı güzergahın ters yönü de kullanılacak” dedi. Ereğli, Niğde ve Akrasay arasında uluslararası havalimanının yer tespitinin yapıldığını, inşasına da başlanacağını bildiren Özegen, şunları söyledi: “TOBB’un yanı sıra Şahenk grubunun da verdiği destek, Niğde’yi parlayan yıldız haline getirdi. Niğde Orta Anadolu’nun Marmara’sı olacak.” 

Niğde ekonomisinin diğer önemli unsurunun da turizm olduğunu söyleyen Özegen, “Açıklanan 25 değişim dönüşüm programı içinde sağlık turizmine özel bölüm ayrılmıştı. Bizim kaplıcalarımız ve termal kaynaklarımız turizm bölgesi ilan edildi. 20 bin yatak kapasiteli turizm potansiyelimiz harekete geçiyor” dedi. Aladağlar’da kayak turizm merkezinin yanı sıra dağ turizmine yönelik özel çalışmalar yapıldığını ve Dağcılık Federasyonu ile birlikte dağcılık okulu açacaklarını söyleyen Özegen, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılında Niğde önemli bir merkez haline geliyor. Bu da bölgemizdeki herkesi heyecanlandırıyor” dedi.

Yeni patates ekim alanları açılacak

Son dönemlerde 5 lirayı aşan fiyatlarıyla dikkatleri çeken patates meselesine de değinen Özegen, Türkiye’ni en büyük patates üreticisi olan Niğde’de özel bir eylem planı açıklandığı bilgisini verdi. Patates için yeni ekim alanlarının açılacağını kaydeden Özegen, patatesin sanayi ürünü olarak kullanımının artırılması için da projeler uygulanacağını anlattı. Aynı şekilde üreticilerin ürününü daha iyi değerlendirmeleri için patatesin lisanslı depoculuk ürünleri kapsamına alınmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü aktaran Özegen, yeraltı depolama konusunda da proje olduğunu söyledi.

Erdoğan Özegen kimdir?

1965 yılında Niğde’de doğan Erdoğan Özegen, 3 tanesi aile şirketi olmak üzere 5 şirket kurarken, bunların yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. 1995-2002 yılları arasında Niğde Ticaret Borsası Başkanlığı yapan Özegen, 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili olarak TBMM’ye girdi. 2007-2011 döneminde TOBB’da Kurumsal İlişkiler Başdanışmanlığı yapan Özegen, TOBB ETÜ İkiz kuleler Teknoloji Merkezi AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı, TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürütürken, adaylık için bu görevlerinden ayrıldı. Erdoğan Özegen halen TOBB Strateji Yüksek Kurulu üyeliğini sürdürüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir