'Olağanüstü kurultayımız yoktur'
MHP Genel Başkanı Bahçeli, mahkemenin kurultay kararından sonra sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Bahçeli kurultayın yapılmayacağını savundu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankara 2. İcra Mahkemesi, Ankara 25. İcra Müdürlüğü'nün MHP'de olağanüstüsü kurultay yapılmasının engellenmesi kararına yapılan itirazı kabul etmesiyle ilgili, "Türkiye bir ayağı bölgesel diğer ayağı küresel zeminde bulunan düşmanlık ve terörizm kuşatmasıyla boğuşurken, MHP de boğulmak isteniyor. Bu akşam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım; 15 Mayıs’ta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur." değerlendirmesinde bulundu.
"Şehitler kervanı durmuyor, devamlı yenilerini alarak ilerliyor" ifadesini kullanan Bahçeli, şu açıklamaları yaptı:
"Bu esnada milletçe kahroluyor, acıdan acıya koşuyoruz. Bugün(dün) Hakkari Çukurca'dan 8 kahraman askerimizin şehit haberini derin bir üzüntü ve vicdan azabıyla aldık. Yani ağıtlar devam ediyor. Nerede son bulacak bu kanlı ve vahşi saldırılar? Hangi sabah umutla gözlerimizi açacak, huzur ve saadet bulacağız? Çok merak ediyorum. Terörizmin alçak eylemlerini lanetliyor, şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyorum. Hepimizin başı sağolsun diyorum"
MHP'deki olağanüstü kongre sürecine ilişkin de değerlendirmeler yapan Bahçeli, Türkiye'nin bir ayağı bölgesel, diğer ayağı küresel zeminde bulunan, düşmanlık ve terörizm kuşatmasıyla boğuştuğu bir dönemde MHP'nin de boğulmak istendiğini bildirdi.
"Okyanus ötesi merkezli oyunun figüranı..."
"Bu akşam çok uzatmayacağım, tane tane söyleyecek, net ifadelerle konuşacağım; 15 Mayıs’ta Olağanüstü Büyük Kurultayımız yoktur" diyen Bahçeli, şunları kaydetti:
"Bu davaya gönül vermiş hiçbir kardeşim okyanus ötesi merkezli oyunun figüranı haline gelmemeli, sözde kurultay tuzağına düşmemelidir. MHP'yi kaos içerisinde göstermek, MHP’yi engellemeye çalışmak bedel ve vebali ağır bir teşebbüstür. Buna da göz yumulmaz. Sökük elbisede olursa dikilir, zihniyet ve niyette olursa çaresi yoktur. Korsan ve kara borsa emellerin tedavi ve düzelme şansı hiç yoktur. Buna rağmen kurultay yer, tarih ve zamanı açıklayanlar, verilmiş mahkeme kararlarının hilafına davranarak suç işlemektedir. Sözümü yine Yusuf Has Hacib’in anlamlı bir öğüdüyle bitirmek istiyor, akıl, sağduyu ve basiret yolundan kimsenin çıkmamasını ümit ediyorum, (Hafife alma, beyler yanan ateştir, yanan ateş yaklaşana bir felakettir. Töre sudur, akarsa nimet taşar)."
Ankara 25. İcra Dairesi: MHP kongresi yapılamaz
Öte yandan MHP Olağanüstü Kurultayı ile ilgili olarak Ankara 25. İcra Dairesi, 2. İcra Hukuk Mahkemesi'nin kararının geçerli olmadığını belirterek tedbirin devam ettiğini açıkladı.
İcra Dairesi Müdürü Hacı Mehmet Demircioğlu tarafından yazılan karar tensip tutanağında, muhaliflerin başvurusunun reddedildiği ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda tedbirin devam ettiği belirtildi.
Süreç nasıl gelişti ?
1 Kasım'daki 26. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi'nin ardından MHP’nin "başarısız" olduğunu savunan muhalifler, olağanüstü kurultay yapılmasını talep etmişti.
Genel başkanlık için adı geçen Koray Aydın, Meral Akşener ve Sinan Oğan'ın başını çektiği muhalifler, 543 delegeden imza toplayarak tüzük değişikliği yapılması için talepte bulunmuştu.
Tüzük kurultayı için toplanan 543 delegenin talebini ise, MHP yönetimi reddetmişti.
Bunun üzerine muhalifler, 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etti. Mahkeme ise, kayyum heyeti oluşturularak olağanüstü kurultay toplanmasına karar verdi. 3 kişilik çağrı heyeti, yani kayyum ise 15 Mayıs'ta olağanüstü kurultayın toplanması kararını verdi.
MHP Genel Merkezi ise bu kez Yargıtay nezdinde girişimde bulundu. Ancak Yargıtay önceki gün Mayıs ayı içinde kararını açıklayacağını duyurdu.
MHP yönetiminin ikinci hamlesi ise Gemerek Sulh Hukuk mahkemesine başvurmak oldu. Yönetim, kayyum atanması kararının yanlış olduğunu öne sürerek sürecin durdurulmasını istedi. Karar lehlerine çıktı ve kurultayın yapılmaması yönünde karar alındı.
MHP, Gemerek'in kararının ardından Ankara 25. İcra Dairesi'ne başvurarak kararın uygulanmasını ve önlemlerin alınmasını istedi. 25. İcra Dairesi ise talebi kabul ederek Ankara Valiliği'ne bir yazı gönderdi ve Yargıtay kararı çıkmadan, 15 Mayıs Pazar günü yapılması planlanan kurultaya izin verilmemesini istedi.
Bu kararlara muhalifler, Ankara 2. İcra Hakimliği'ne başvurarak itiraz etti. 2. İcra Mahkemesi ise muhaliflerin kararını kabul ederek 15 Mayıs, yani bu pazar günü, kurultayın yapılmasının önünü açtı.
Ancak dakikalar sonra Gemerek'ten bir karar daha geldi. Gemerek Sulh Hukuk mahkemesi, muhaliflerin yaptığı başvuruyu reddederek kurultayın yapılmamasına bir kez daha karar verdi.
Hukuki olarak son karar kurultayın yapılmaması durumunda olsa da muhalifler, Gemerek'in kurultay sürecini sadece usul yönünden incelemeye yetkisi olduğunu belirterek Ankara 2. İcra'nın kararının geçerli oldğunu belirttiler.