'Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacak'
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Ankara'daki saldırı sonrası hayatını kaybedenlerin ailelerine maaş bağlanacağını bildirdi
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin,'' Ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması, sakat kalanların malullük işlemlerinin hızla tamamlanması, yine ölenlerin ve malul olanların yakınlarına kamuda istihdam sağlanması ve çocuklarına burs imkanları sağlanması gibi yasanın emrettiği hususlarda ilgili adımların atılması kararlaştırılmıştır." dedi.
Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken düzenlediği basın toplantısında bugün vefat eden tiyatro sanatçısı Levent Kırca'ya Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı dileklerini iletti.
Nobel Kimya Ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'a da teşekkür ve tebriklerini ileten Kurtulmuş, "İnşallah kendisinin göstermiş olduğu bu üstün başarı Türkiye'deki genç nesillere, genç bilim adamı, bilim insanı adaylarına örnek olur ve gerçekten güçlü bir şekilde ileriye doğru hazırlanmalarına vesile olur. Kendilerini tebrik ediyoruz, önemli bir çığır açtığını görüyoruz ve inşallah yeni nesillere de güzel örneklik teşkil edeceğini ümit ediyoruz" dedi.
Toplantıdaki en önemli gündem maddesinin Ankara'daki terör saldırısı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, konuyla ilgili olaydan sonraki gelişmelerin gündeme alındığını, ilgili bütün bakanların yapılan çalışmaları anlattıklarını ve bundan sonraki dönemde üzerinde durulması gereken tedbirlere ilişkin görüşmeler yapıldığını ifade etti.
Kurtulmuş, "İki intihar bombacısı saldırıda kullanılmıştır, fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilogram ağırlığındaki bombaları kullandıkları anlaşılıyor. Olayın oluş şekli, bombanın şekli, kullanılış şekli, tarzı bunların hepsi Suruç'taki bombalama eylemleriyle bir benzerlik gösterdiği ortaya çıkıyor" dedi
Terör saldırısında hayatını kaybeden 97 vatandaştan 92'sinin kimlik belirlemesinin yapıldığını, 5 kişiye ilişkin kimlik belirleme çalışmasının devam ettiğini dile getiren Kurtulmuş, hastanelere yaralı olarak intikal ettirilen 365 vatandaştan 138'inin tedavisinin devam ettiğini bildirdi.
Kurtulmuş, 138 vatandaştan 58'inin yoğun bakımda olduğunu, bu kişilerin bazılarının ciddi şekilde yaralı olduğunu belirtti.
Saldırıda vefat eden vatandaşlardan kimlikleri tespit edilenlerin illere gönderildiğini ve 36 ilde defin işlemi gerçekleştirildiğini söyleyen Kurtulmuş, olay anından itibaren bütün ilgili birimlerin olay yerine intikal ettiğini, tüm birimlerin koordineli bir şekilde harekete geçerek en kısa zamanda olayın sonuçlarının çözümlenmeye çalışıldığını söyledi.
Adli Tıp Kurumundaki hizmetlerin de son derece seri bir şekilde yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, vefat eden vatandaşlara ilişkin kimlik tespitlerinin süratle tamamlandığını, tespit işlemi yapılanların memleketlerine gönderildiğini bildirdi.
ALO 184 hattına 5 bin 285 başvuru
Olay sonrası Sağlık Bakanlığının ALO 184 hattına 5 bin 285 başvurunun geldiğini ifade eden Kurtulmuş, böylece ailelerin ve yakınlarının yaralılarıyla ilgili her türlü bilgiyi anlık olarak aldıklarını dile getirdi. Kurtulmuş, "Şu anda hastanelerde yaralıları bulunan vatandaşlarımızın da her birisinin Ankara'da ikamet etmeleri, otellerde ikamet etmeleri için de ilgili bakanlıklar tarafından gerekli düzenlemeler yapılmıştır" diye konuştu.
Olayda 2 intihar saldırganı olduğu konusunun son noktaya geldiğini ancak mahkemenin gizlilik kararı gereğince konuyla ilgili resmi açıklama yapmadıklarını dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İki intihar bombacısı saldırıda kullanılmıştır, fabrikasyon TNT bombaları kullandıkları, her ikisinin de yaklaşık 5 kilogram ağırlığındaki bombaları kullandıkları anlaşılıyor. Olayın oluş şekli, bombanın şekli, kullanılış şekli, tarzı bunların hepsi Suruç'taki bombalama eylemleriyle bir benzerlik gösterdiği ortaya çıkıyor. Olay anından itibaren bu olayın hakikatının araştırılması bakımından da iki emniyet başmüfettişi görevlendirilmiş bulunuyor.
Bu konuyla ilgili olarak da çok sayıda, yine rakam vermek istemiyorum, gözaltının gerçekleştiği, bu gözaltılar üzerinden hem olağan şüpheliler üzerinde, hem de olağan dışı şüpheliler ihtimali üzerinde çok titizlikle çalışıldığı, bu konuyla ilgili de gerekli ve gerçekten sonuç alıcı adımlar atılabilmesi için spekülasyonların yapılmaması gerektiğini bir kere daha ifade etmek isterim."
"Son derece zor, son derece ağır bir tablo" ifadesini kullanan Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Bu tablo karşısında gerçekten terör mağduru olan hem ölenler hem ölen yakınları, ölülerin yakınları hem yaralı kardeşlerimiz gerçekten terör mağdurudurlar. Bu kapsamda 5233 sayılı yasa kapsamında ölenlerin yakınları, ayrıca burada terör saldırısından malul kalanlar, ayrıca gerçekten onların aileleriyle ilgili yasa neyi emrediyorsa bununla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmiş, kararlaştırılmış, ilgili bakanlık Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuyla ilgili görevlendirilmiş, bu konuyla ilgili daha önceki terör saldırılarında olduğu gibi çok kısa süre içerisinde ölenlerin yakınlarına maaş bağlanması, sakat kalanların malullük işlemlerinin hızla tamamlanması, yine ölenlerin ve malul olanların yakınlarına kamuda istihdam sağlanması ve çocuklarına burs imkanları sağlanması gibi yasanın emrettiği hususlarda ilgili adımların atılması kararlaştırılmıştır."
'On yıllar boyunca bu yası bu millet tutacaktır, unutmayacaktır'
Terör saldırısı sonrası ülke olarak infial halinde olunduğunu ve hep birlikte yas tutulduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Bu akşam gece yarısına kadar resmi yas ilanımız devam edecektir, sürecektir ama maalesef ulusal yasımız uzun süre, belki yıllar boyunca, belki on yıllar boyunca bu yası bu millet tutacaktır, unutmayacaktır. Dolayısıyla bu yasımıza ortak olan herkese de bu aşamada teşekkürü bir borç biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, bakan arkadaşlarımıza bizlere çok sayıda devlet başkanının, hükümet başkanının ve dış ülkelerden bakanların, üst düzey yöneticilerinin taziye dileklerini ilettiklerini kamuoyuyla çeşitli vesilelerle paylaştık" değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş, yaklaşık 106 ülkeden çeşitli düzeyde üst düzey yöneticinin Türkiye'nin yasına ortak olarak taziyelerini ifade ettiklerini bildirerek, "Ben herkese bu ülkelerden bu taziyelerini ileten değerli devlet başkanlarına hükümet başkanlarına ve üst düzey yetkililere hükümetimiz adına, milletimiz adına bir kere daha teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Çok ağır bir tabloyla karşı karşıya olunduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, "Yaranın acısı, sıcaklığı geçtikten sonra acımızın büyüklüğünü çok daha fazla hissedeceğiz" dedi.
'Yas hepimizin yasıdır'
Saldırıyla ilgili ciddi analizlerin yapıldığını, kendisinin de dört temel noktada bazı tesbitlerini paylaşmak istediğini belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:
"Birincisi ifade ettiğim gibi bu organizasyonu yapan emek platformu, bir organizasyon heyeti olabilir. Belli bir çevrenin, belli bir çevreden sivil toplum kuruluşlarındaki insanların bir araya gelerek yapmış olduğu bir eylem olabilir ama bu bombayı patlatanlar sadece o organizasyonu yapan kuruluşlara ya da sadece o organizasyonu yapan çevrelerin insanlarına karşı haince, sinsice bir saldırıyı planlamadılar. Bu saldırıyı yapanlar milletimizin tamamına, 78 milyonun tamamına karşı bu saldırıyı yaptılar. Hepimizi bu topraklarda yaşayan, bu topraklara her hal ve şart altında bağlı olan herkesi hedef seçerek bu hain saldırıyı gerçekleştirdiler."
"Dolayısıyla yas hepimizin yasıdır" ifadesini kullanan Kurtulmuş, "Hepimiz bu ortak yasta insanlar sevinçleri paylaştıkça birlikte olurlar ama insanlar daha çok yaslarını paylaştıkça birlikte olurlar. Onun için bütün milletimizin bu yası ortak bir yas olarak benimsemesi ve hep beraber bu yasın gereğini yerine getirmemizi bir kere daha açıkça ifade etmek istiyorum" dedi.
Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:
"İkincisi, terör örgütü bütün milletimizi karşısına aldığı gibi aynı zamanda bu olayı gerçekleştirenler, bu ülkede insanlar arasında düşmanlık tohumları ekmeyi, bu memleketteki toplumsal kesimleri birbirinden uzaklaştırmayı, yapabilirlerse toplumsal kesimler arasına nefreti, düşmanlığı ve onların arasına derin fay hatlarını koymayı başarmak istediler ama buna karşı milletimiz olay anından itibaren büyük bir ferasetle olaya yaklaşıyor. Burada herkesi, her kesimi, bütün ilgili tarafları bütün milletimizi hem uyanık olmaya, hem de aklıselim içerisinde hareket etmeye davet ediyorum.
Uyanık olarak bize karşı bu düşmanca tavrı sergileyenleri deşifre edeceğiz, aklıselimle hareket ederek onların bizim aramıza koymak istedikleri düşmanlıkları tamamıyla ortadan kaldırarak tam tersine birlik ve bütünlük içerisinde olacağız."
'Terörün iyisi kötüsü, bize yakını bize uzağı olmaz'
"Üçüncü olarak söylemek istediğim husus, terör bir kere daha ortaya koydu ki teröre karşı ortak bir cephe oluşturmak zorundayız" şeklinde konuşan Kurtulmuş, "(Bize yakın, bize uzak, bizi ilgilendiren, bizi ilgilendirmeyen) terör asla olmaz. Bu ülkenin içerisindeki farklı siyasi gruplar için böyle olduğu gibi başka ülkeler için de böyledir. Falanca ülkeye zarar vermeyen, filanca ülkeye zarar vermeyen terör ve terör örgütü olmaz, terörün iyisi kötüsü, bize yakını, bize uzağı olmaz" dedi.
Milletçe bu süreçte verilecek en büyük sınavın teröre karşı ortak bir hareket hattının oluşturulabilmesi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bunun için de hem barışı hem de kardeşliği eş zamanlı olarak savunan barış ve kardeşlik bloğunu oluşturmak, teröre inat barış ve kardeşlik bloğu içerisinde 78 milyonu bir arada tutmak, bir araya getirmek mecburiyetindeyiz. Bu dil ve gönül zenginliğini korumak hepimizin vazifesidir" diye konuştu.
'Hepimizin sözlerimize dikkat etmemiz lazım'
Ağır bir tabloyla karşı karşıya olan Türkiye'nin Orta Doğu'dan kaynaklanan derin siyasi ve ekonomik kaos ve krizlerle komşu olan bir ülke olarak 1 Kasım seçimlerine gittiğine dikkati çeken Kurtulmuş, "Burada hepimizin diline dikkat etmemiz lazım, hepimizin sözlerimize dikkat etmemiz lazım. Terörün ortaya çıkardığı tablodan hiç kimse siyasi bir sonuç devşirmeye kalkmasın. Buradan bir parti siyaseti, buradan 1 Kasım seçimlerine yarayacak söz üretmek aslını gerçeği bilmediği bazı konuları açık bir töhmet ve yalan vasıtası haline dönüştürmek hiçbir şekilde Türkiye'de barışa da kardeşliğe de hizmet etmez" değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş, tüm siyasi partileri, sivil toplum kuruluşlarını, yazarları, medya kuruluşlarını barış ve kardeşlik dilini kullanmaya, kutuplaştırıcı dilden uzaklaşmaya davet ettiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Eğer bu dört sorumluluğumuzu yani uyanık olarak ve aklıselim içerisinde birliğimizi bütünlüğümüz bozmayacak şekilde yürümeyi, teröre karşı ortak bir barış kardeşlik cephesi oluşturabilmeyi, bu yası hepimizin yası olarak kabul edip, yasımızın üzerinden bir dostluk kardeşlik oluşturabilmeyi ve dilimize dikkat etmeyi başarabilirsek terör örgütleri başarısız olacaktır. Eğer bunları yapmazsak tam da terör örgütünün başarısına, terör örgütünün istediği sonuçları elde etmesine yardımcı olmuş olacağız."
Milletin büyük çoğunluğunun bu dört temel noktada ferasetle davranacağına emin olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Bugün defnettiğimiz yine canlarımız var, bugün defnettiğimiz, dün defnettiğimiz ve bundan sonra defnedeceğimiz bütün bu terör mağduru kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. İçinde farklı şehirlerden gelen var, farklı meslek gruplardan insanlar var, farklı çevrelerden insanlar var, 9 yaşında çocuk var. Bu kadar hain, bu kadar aşağılık, bu kadar vahşi bir katliamın karşısında bize de millet olarak yekvücut olarak dikilmek ve bunun hesabını sormak kalıyor" diye konuştu.