'One Minute' 3,5 yıl sürdü

Başbakan Erdoğan, 3,5 yıl önce olaylı bir şekilde terk ettiği Davos Zirvesi'nin İstanbul'da gerçekleştirilen oturumunda konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3,5 yıl önce 'daha da  gelmem' dediği Davos Zirvesi'nin istanbul'da gerçekleştirilen oturumunda konuştu. Akıllarda Erdoğan'ın 'One Minute' çıkışı ile kazınan protesto sonrası ilk kez Davos forumuna katılan Erdoğan, konuşmasında IMF anlaşmaları ve Suriye sorunundan söz etti.

Erdoğan Türkiye'nin, Stand By anlaşmalarından dolayı 2002 yılında IMF'e borcu 23,5 milyar dolar iken, bugün bu borcun 1,7 milyar dolara kadar düştüğünü belirterek, "2013 yılının Nisan ayında, Türkiye IMF'e olan borcunu tamamen sıfırlamış olacaktır" dedi. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Dünya Ekonomi Forumu'nun açılışında konuşan Erdoğan, "Dönüşüm İçindeki Bölgeleri Birleştirmek" konulu Forumun Türkiye'de gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.


Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin içinden geçtiği sürecin, belli noktalarda Türkiye'ye özgü olsa da, genel manada, bölgedeki tüm ülkelere örnek teşkil edecek bir süreç olduğunu belirterek, Türkiye ekonomisinin, son 10 yıl içinde, yıllık ortalama yüzde 5,3 büyüme başarısını gösterdiğini kaydetti. Bu 10 yılın içinde, küresel ekonomik krizin de bulunduğu dikkate alındığında, ortalama yüzde 5,3 büyümenin önemli bir başarı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"2011 yılında Türkiye, dünyada, Çin'den sonra en fazla büyüyen ülke olmuş, ekonomisini yüzde 8,5 gibi yüksek bir oranda büyütmüştür. 2002 yılında 230 milyar dolar milli gelir, 2011 yılında 3 kat artışla 772 milyar dolara ulaşmıştır. Kişi başına milli gelir, aynı şekilde, 3 kat büyüyerek, 3 bin 500 dolardan, 10 bin 444 dolara ulaşmıştır. Dış ticaret hacmimiz, 2002 yılında 88 milyar dolar, 2011 sonunda 376 milyar dolara yükselmiş, yani 4 kattan fazla artış kaydetmiştir. Turizm gelirimiz, 2002'deki 8,5 milyar düzeyinden bugün 23,5 milyar dolar düzeyine çıkmış, yıllık 1 milyar doları geçemeyen uluslararası doğrudan yatırımlar ise 2011 yılında 16 milyar dolara ulaşmıştır. Hemen tüm ekonomik göstergelerimiz, küresel ekonomik krizin ağır seyrettiği 2009 yılında bir miktar gerileme gösterse de, bugün, kriz öncesi dönemleri aşmış durumdadır. İhracatta, büyümede, turizm gelirlerinde, doğrudan yatırımlarda, bütçe dengesinde, borçlanma faizlerinde Türkiye, krize rağmen çok olumlu bir performans sergilemiştir." Erdoğan, Türkiye'nin küresel kriz sürecini, IMF ile bir borç anlaşması yapmadan atlattığının altını çizerek, "Öyle ki, Türkiye'nin, Stand By anlaşmalarından dolayı 2002 yılında IMF'e borcu 23,5 milyar dolar iken, bugün bu borç 1,7 milyar dolara kadar düşmüştür. 2013 yılının Nisan ayında, Türkiye IMF'e olan borcunu tamamen sıfırlamış olacaktır" diye konuştu.

İç işlerine karışma niyetimiz yok

Başbakan Erdoğan Suriye konusunda, "Türkiye olarak, ne yanı başımızdaki ülkelerin, ne de uzak ülkelerin hiçbirisinin iç işlerine karışmak gibi bir niyetimiz hiçbir zaman olmadı ve olmayacak. Ama biz, çok anlaşılabilir bir görüşü yüreklilikle savunuyoruz. Diyoruz ki; bu bölgedeki her ülkenin istikrarı, refahı, barış ve  huzuru, bölgenin refah, istikrar, barış ve huzuruna bağlıdır" dedi.

Başbakan Erdoğan,  bir ülkenin sorununun, diğer ülkeyi çok yakından ilgilendirdiğinin altını çizerek, "Bir ülkedeki savaş, çatışma, göç, terör, yanıbaşındaki ülkeyi doğrudan etkiliyor. Bizim Türkiye olarak, bölgesel meselelerde inisiyatif almamız, bölgesel meselelerde kimi zaman sesimizi  yükseltmemiz, asla ve asla birilerinin içişlerine karışmak değil, işte bu özen  gerektiren hassasiyete dikkat çekmektir" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir