'Öyle de yapsanız böyle de çıkacak'

Tartışmalı 'İç Güvenlik' paketine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Devamlı oyalıyorlar yapmayın, göreviniz yasaları çıkartmak, engellemek değil, öyle de yapsanız böyle de çıkacak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elazığ'da toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada Meclis'te İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sırasında yaşanan kavgalara değindi. Erdoğan, ''Şu Meclis'in haline bakın ya. Meclis'te neler oluyor? Yakışıyor mu oluyor mu bu? Bu doğru bir gidiş değil'' dedi ve ekledi: "Devamlı oyalıyorlar yapmayın, göreviniz yasaları çıkartmak, engellemek değil, öyle de yapsanız böyle de çıkacak."

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

''Türkiye'nin daha hızlı karar almasını, daha süratli iş yapmasını sağlayacak bir yönetim sistemine ihtiyacı var. Bunun adı da başkanlık sistemidir, bunun adı da liderlik sistemidir. Esasen bizim kadim devlet geleneğimizdeki yönetim sistemi de budur. Adı ne olursa olsun, bizim tarihimizde milletin kahir ekseriyetinin desteğini, tasvibini, rızasını almayan yöneticilerin devletin başında kalmasının mümkün olmadığını görüyoruz.

Şu Meclis'in haline bakın, yakışıyor mu?

Meşveret, istişare elbette olacak ancak davulu seçtiğiniz kişinin boynuna asıp, tokmağı millete karşı sorumsuz güçlerin eline teslim ederseniz, işte o sistem teklemeye başlar, yürümez. Onun için de yürümedi. Bak şimdi bu aralar şu Meclis'in haline bakın Meclis'te neler oluyor, yakışıyor mu, oluyor mu, bu doğru bir gidiş değil. Ülkemizde 1960 Anayasası ile böyle bir sistem kuruldu, bu sistem huzur getirmedi. Devamlı oyalıyorlar. Yapmayın. Göreviniz Meclis'te bu yasaları çıkarmak, engellemek değil. Öyle de yapsanız böyle de... Bu kanun çıkacak.

 'Sen kimsin ya, sen kimsin?'

Bir tanesi çıkmış YSK'ya gitmiş. Ne demiş biliyor musunuz, seçimlere kadar meydanlara çıkma yasağı getirin. Duydunuz mu? Tabi YSK gereken cevabı vermiş. Hayatları boyunca bu milletin ülkenin geleceği için taş üstüne taş koymadıkları gibi hayırlı her işi de engellemenin çabası içinde oldular. Neymiş, cumhurbaşkanına seçim yasası, şunu bunu okumadan, konuşma yasağı getirin diyor. Sen kimsin ya, sen kimsin?

Şu anda bu kardeşiniz cumhurun görevlendirdiği bir başkandır. Cumhur kim? Halk, halk. Millet millet. Bir taraftan içinde bulunduğun Meclis'te egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyeceksin, diğer taraftan konuşma yasağı getirin diyeceksin. Kusura bakma, bizim önümüzü öyle kesebilecek bir yiğit görmedik daha.

'400'ü verin Yeni Türkiye'yi kuralım'

Benim başbakanlığım dönemimden beri milletimize bir yeni anayasa sözüm var. Bunun için Meclis'te komisyon kurduk. Yüzde 60'lık çoğunluğa sahip olmamıza rağmen dedik ki bu komisyonda her parti temsil edilsin.

Derdimiz neydi? Üzümü yemek. Varsın olsun yeter ki bu yeni anayasayı yapalım dedik. Ama ne olsun bizim dışımızdaki üç partinin 9 temsilcisi biz 3, konuş konuş konuş bir yere varamadı. 47 madde hazırlandı, altına temsilciler imzayı attı. Hadi gelin şunları çıkaralım dedik, yanaşmadılar. Daha sonra kendileri teklif etti, hadi dedik. Dediler ki olmaz, dördü bir araya gelmesi lazım. Yine olmadı. Şimdi diyorum ki 400'ü verin yeni Türkiye'yi kuralım, 400'ü verin yeni anayasayı yapalım, 400'ü verin başkanlık sistemini kuralım, 400'ü verin, çözüm sürecine koşalım."    

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir