'Pandora'da yok yok!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İZMİR - İzmir'deki "gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında okunmasına devam edilen iddianamede, suç örgütünün "Pandora" veri tabanında, Ortadoğu ülkeleriyle ilgili bilgilerden, Dışişleri Bakanlığı'nın Uzanlar'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurulara kadar bir çok belgelenin arşivlediği bildirildi.

İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, TRT spikerleri Murat Cancanbay ve Oktay Durna tarafından iddianamenin okunmasına devam edildi.

İddianamede, örgütün veri tabanında ulaşılan belge ve bilgilerle ilgili bölümlerde, "Orta Doğu'daki gelişmeler" klasöründe, Tunus, Mısır, Libya, Körfez, Bahreyn, Yemen alt başlıklarından oluşan İngilizce düzenlenmiş bilgilerin yer aldığı belgelerde, bu ülkelerle ilgili bilgilerin yer aldığı belirtildi.

Veri tabanında "İranlı yetkililerle görüşmelerde kullanılmak üzere konuşma notu" , "Türkiye-Irak Yüksek Düzeyde Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı 15 Ekim 2009 Bağdat/konuşma metni", "Sayın Başbakanımızın Suudi Arabistan veliaht prensi Sultan Bin Abdülaziz Al Saud ile görüşmesinde istifade edebilecekleri konuşma notu" dosyalarının yer aldığı bildirildi.

Pandorada ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adıyla hazırlanmış 1, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan adıyla hazırlanmış 2 sayfadan oluşan bilgiler ile MİLGEM Projesinin donanım ve tedarik sözleşmesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile TUŞAS Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ arasındaki ATAK Programı alt yüklenicilik sözleşmesi, hizmete özel gizlilik dereceli mayın arama, mayın ve tuzaklar, terörist taktikleri, intikal konu başlıkları altında belgelerin kayıt altında tutulduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı'na ait olduğu belirtilen İngilizce dosyada ise, "Kemal Uzan ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki (AİHM) başvurular" başlıklı belgelerin bulunduğu bildirildi.

Örgütün müşteki ve mağdurlara yönelik eylemleri

Örgüt lideri olduğu ileri sürülen Bilgin Özkaynak'tan ele geçirilen "Pandora" veri tabanındaki incelemede, suç örgütünün hedefine aldığı kişilerle yönelik sürdürdüğü çalışmalarla ilgili bilgilerin de bulunduğu belirtildi.

İddianamede, "Kadın zaafı" tespit edilen kişilere örgüt adına faaliyet gösteren kadınların yönlendirildiği, bu kişilerin ilişkilerinin gizli kamerayla kayıt altına alındığı, bazı kişilerin takip ve hakkında bilgi toplamayla zaaflarının tespit edildiği, "bilgi" ve "belge" temininin sağlanması için bu görüntü ve bilgilerin şantaj malzemesi olarak kullanıldığı bildirildi.

Mahkeme başkanı Atilla Rahman, iddianamenin okunmasına yarın devam edileceğini belirterek duruşmaya ara verdi.