'Pantolon' geri çekildi, başörtüsü teklifi geldi

Kadın vekillerin Genel Kurulda pantolon giymesine imkan sağlayan teklif, komisyon başkanı Burhan Kuzu tarafından geri çekilirken, BDP'li Önder'den 'başörtüsü ve kravat' önergesi geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kadın milletvekillerinin Genel Kurulda pantolon giymesine imkan sağlayan İçtüzük değişikliği teklifi Anayasa Komisyonuna geri çekildi. Bu arada geri çekme kararı öncesi BDP'den 'başörütüsü ve kravat' önergesi geldi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, gündemin birinci sırasında yer alan İçtüzük değişikliği teklifinin Anayasa Komisyonunca geri çekildiğini söyledi.

Bunun üzerine Genel Kurul'da tartışma çıktı. CHP, MHP ve BDP Grup Başkanvekilleri ve CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, teklifin Genel Kurul gündemine girdiğini ve komisyona geri çekilemeyeceğini belirterek, itirazda bulundu. Sağlam, İçtüzüğün ilgili hükümlerini okuyarak, komisyonun bir tasarı veya teklifi geri çekme hakkı bulunduğunu hatırlattı.

İtirazların sürmesi üzerine Sağlam, usul tartışması açtı. Usul tartışmasının sonunda Sağlam, Başkanlığın tutumunda bir değişiklik olmadığını açıklayarak, birleşimi yarın saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

BDP'den başörtüsü önergesi

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in imzasıyla teklif görüşülmeden önce  Meclis Başkanlığına verilen önergede, "Genel Kurul salonunda yer alan milletvekilleri, bakanlar, TBMM teşkilat memurları ve diğer kamu personelinden erkekler ceket ile pantolon giyer, kadınlar ise tayyör, ceket ve pantolon giyer, dini inancının gerekli kıldığı başörtüsünü takabilir" ifadeleri yer aldı.

Gazetecilere de dağıtılan önergenin gerekçesinde, "bu değişiklikle toplumsal ve sosyal adaletsizliğin giderilmesi, dini inancı gereği başını örtme mecburiyeti hisseden ve böyle inanan kadınlara din ve vicdan özgürlüğü çerçevesinde imkan tanınmasının amaçlandığı" belirtildi. "Kravat takma mecburiyetinin günümüz dünyasında tek tipçi ve toplumu yukarıdan aşağıya, insanların kılık kıyafetine göre dizayn etme anlayışının ürünü olduğu" ifade edilen gerekçede, "bu mecburiyetin kaldırılmasının yine kişi hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi için zorunlu olduğu" kaydedildi.

Konunun Anayasa boyutu var

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, teklifin geri çekilmesinin

ardından ne yapılacağı konusunda, TBMM İçtüzüğü konusunda geçen dönem oluşturulan Uzlaşma Komisyonunun bir metin ortaya çıkardığını hatırlatarak, "Belki o metin canlandırılabilir. İçtüzük ile ilgili daha geniş kapsamlı bir değişiklik yapılabilir" görüşünü ifade etti.

Kıyafet konusunu "sağa sola çekmenin anlamı olmadığını" belirten Kuzu, kendi içinde bütünlüğü olan yeni bir metnin gündeme gelebileceğini, bunu da diğer partilerle birlikte yapabileceklerini anlattı. Kılık kıyafet konusunun "anayasa boyutu" olduğuna işaret eden Kuzu, "Bu konu yeni anayasanın aciliyetini ortaya çıkarıyor. Yeni anayasa olsa, ona göre de bir İçtüzük yapılabilir" dedi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir