'Patriotlar Türkiye halkını korumak için'

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Suriye’deki kimyasal silahların ülkeden çıkarılmasıyla Türkiye’deki Patriot bataryalarına artık ihtiyaç kalmadığı yorumlarına ilişkin açıklama yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Suriye’deki kimyasal silahların ülkeden çıkarılmasıyla Türkiye’deki Patriot bataryalarına artık ihtiyaç kalmadığı yorumlarına katılmadığını söyledi.

Almanya temasları çerçevesinde Federal Basın Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Rasmussen, Türkiye’de konuşlu Patriot füze savunma sistemleri konusunda, “Patriotlar, Suriye’de kimyasal silah olsun olmasın, herhangi bir füze saldırısına karşı koruma amacı taşıyor” dedi.

Bir gazetecinin, Suriye’nin kimyasal silahlarının imha edilmek üzere tümüyle ülkeden çıkarıldığını hatırlatarak Türkiye’de konuşlu Patriotlara artık ihtiyaç kalmadığı yorumlarının yapıldığını söylemesi üzerine Rasmussen, bu yorumlara katılmadığına işaret etti.

“Patriotların Türkiye’de konuşlandırılması sadece Suriye’de kimyasal silahların bulunmasıyla bağlantılı değil” diyen Rasmussen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Patriotların konuşlandırılması, Türkiye halkını Suriye’den gelebilecek potansiyel füze saldırılarına karşı koruma amacını taşıyor. Dolayısıyla kimyasal silahlar konusundan bunu ayırmak gerekiyor. Patriotlar, Suriye’de kimyasal silah olsun olmasın, herhangi bir füze saldırısına karşı koruma amacı taşıyor.” 

Alman Der Spiegel dergisi önceki hafta yayımladığı haberde, NATO müttefikleri ABD, Almanya ve Hollanda’nın, Suriye’nin kimyasal silahlarının imha edilmek üzere tümüyle ülkeden çıkarılmasıyla Türkiye’de konuşlu Patriot bataryalarının görev süresini sonlandırmayı değerlendirdiklerini öne sürmüştü.

NATO üyelerinin savunma harcamaları

Rasmussen basın toplantısında sorular üzerine, Almanya’daki görüşmeleri sırasında NATO müttefiklerinin savunmaya daha fazla kaynak ayırmaları gerektiğini yinelediğini söyledi.

Rasmussen, “Her müttefik ülkeye çağrıda bulunduğum gibi Almanya’ya da savunmaya öncelik vermesi çağrısında bulunuyorum. Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana dünyamız hiç bugün olduğu kadar tehlike ve istikrarsızlık içinde olmamıştı” diye konuştu.

NATO müttefiklerinin savunmaya daha fazla kaynak ayırması konusunu, Galler’de eylül ayında yapılacak zirvede de ele alacaklarını belirten Rasmussen, “Rusya’nın Ukrayna’daki yasa dışı askeri eylemleri bizleri uyandıran bir alarm gibi oldu. Avrupa’da güvenliği kendi haline bırakamayacağımızı hatırlattı” dedi.  

Rasmussen, Rusya’nın savunma harcamalarının son 5 yılda yüzde 50 arttığına ancak Avrupa’daki müttefiklerin savunmaya ayırdığı kaynakların sürekli olarak azaldığına dikkati çekti. Rasmussen, ciddi ölçüde değişen güvenlik durumu karşısında, Avrupa ülkelerinin bütçelerinde savunmaya ayırdıkları kaynağı artırmaları gerektiğini vurguladı.