'Polis destekli sistem kurulmalı'

Securitas Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu: Önemli kamusal alanların güvenliği için polis destekli sistem kurulmalı'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA / ANKARA 

Özel güvenlik hizmeti sektöründe faaliyet gösteren Securitas Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu, kamu kuruluşları, alış-veriş merkezleri, metro ve hızlı trenler, büyük konser ve maçlar, kritik önemdeki enerji-sanayi kuruluşları gibi kamu açısından çeşitli nedenlerle önemli yerlerin güvenliği için polis-özel güvenlik işbirliğini sağlayacak yeni bir modelin geliştirilebileceğini söyledi. Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kösereisoğlu, “Bu modelde, polis öğretme- yönlendirme, denetim ve kural koyma rolünü tam oynuyor. Bu çok daha yararlı ve verimli bir model. Türkiye’de havaalanları, Almanya’da metrolar bu modelle güvenliğini sağlıyor. Havaalanında siz özel güvenliği görüyorsunuz ama arkasında çok ciddi bir polis-kamu işbirliği ve denetimi var. Kamu, sık sık havaalanında özel güvenliği kontrol için habersiz yasak madde ve araçları geçirmeye çalışır” dedi. 

Türkiye'nin havalimanı deneyimi yeni model olabilir 

Kösereisoğlu, kamu kuruluşları ile kamuyu ilgilendiren özel alanlardaki güvenlik hizmetlerine yönelik ayrı bir modelin geliştirilmesi önerisinde bulundu. Bu konudaki düşüncelerini kamu kurumlarına da aktardıklarını kaydeden Kösereisoğlu, modelin halen havalimanlarında uygulanan sisteme benzediğini kaydetti. Havaalanlarında, insanların özel güvenlik şirketini gördüklerini ancak il valisinin koordinasyonunda polis ve özel güvenliğin birlikte çalıştığı sistem olduğunu kaydeden Kösereisoğlu, “Özel güvenliği görüyorsunuz ama onun arkasında çok ciddi bir kamu-polis gözetimi ve yönlendirmesi var. Birlikte çalışılıyor. Yönlendirmenin yanında kontrol ve denetim de var. Kamu zaman zaman, haber vermeden bıçak, sıvı, silah vb. yasak maddeleri gizlice geçirmeye çalışıp kontrol yapar. Bizim de önerimiz bu. Kamunun kural koyucu, yönetici-yönlendirici ve denetleyici rolünü tam olarak uygulaması” dedi. Kösereisoğlu, bu işbirliği modelinin, kritik kamu kuruluşları, özel sektöre ait olsa da üretimi önem taşıyan, elektrik santralleri, sanayi tesisleri, vatandaşların çok yoğun olduğu AVM’ler, metro hatları, hızlı trenler, konser ve maçlar gibi alanlarda uygulanabileceğini kaydetti. 

Özel güvenlikte taşeronluk sürer

Murat Kösereisoğlu, seçim öncesi gündeme gelen kamudaki taşeron uygulamasını yeniden düzenleme ve kadro vermeye yönelik girişimler kapsamında, özel güvenlik hizmetlerinde çok sınırlı bir uygulama gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti. Kamunun özel güvenlik elemanları açısından çok büyük bir kadroyu üstlenmesi konusunda çekinceleri olduğunu gördüklerini kaydeden Kösereisoğlu, “Stratejik kamu kuruluşlarına yönelik bir yaklaşımla sınırlı uygulama olacaktır diye tahmin ediyorum” dedi.