'Rusya ile ticaret kaybı 1 yılda telafi edilecek'

TİM Başkan Vekili Kocasert, "Rusya'yla yakın geçmişte kaybettiğimiz yüzde 40 civarındaki dış ticaret kaybını önümüzdeki 6-12 aylık dönemde telafi edebileceğimizi düşünüyorum" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilen görüşmenin ardından iş dünyasının merakla ekonomiye olumlu yansımaları beklemeye başladığını söyledi. 

Her iki liderin de bütün dünya kamuoyuna bu görüşmelerin olumlu geçtiği, hızlı bir şekilde normalleşme sürecenin başlayacağı mesajını verdiğine dikkati çeken Kocasert, 9 aylık dönemde her iki ülkenin de ciddi kayıplar yaşadığını ifade etti.

Kocasert, Rusya'nın doğalgaz, petrol olmak üzere pek çok ürünü Türkiye'ye ihraç ettiğini, Türkiye'nin de bu ülkeye tekstil, hazır giyim ve konfeksiyondan gıdaya ciddi bir ihracat yaptığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Rusya ile yaşanan normalleşme sürecini yüksek memnuniyetle karşılıyoruz. Yakın geçmişte kaybettiğimiz yüzde 40 civarındaki dış ticaret kaybını önümüzdeki 6-12 aylık dönemde telafi edebileceğimizi düşünüyorum. Her iki lider de Türkiye Rusya ilişkilerinde ekonomik alanda 100 milyar dolar gibi ihracat rakamı hedefi koydular. Bu hedefi ulaşılabilir buluyorum. Ben bilhassa 2017 yılında gerek turizm gerekse de dış ticarette, inşaat, mühendislik hizmetlerin de Rusya'yla sadece iş ilişkilerini yakalamakta kalmayıp onun da üzerine çıkacağımızı düşünüyorum." 

 

'Hepimizde motivasyon oluştu'

Başbakan Binali Yıldırım'la Çankaya Köşkü'nde TİM üyeleriyle istişare toplantısında bir araya geldiklerini anlatan Kocasert, Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin artık yeni "gençlik dönemine" geçileceğini, bölgesel ve sektörel teşviklerden daha çok nokta atışları yapılacağının altını çizdiğini dile getirdi.

Kocasert, gelecek haftadaki Bakanlar Kurulundan sonra müjdelerin kamuoyuna çok daha detaylı şekilde anlatılacağını aktararak "Özellikle bu 15 Temmuz'da yaşanan FETÖ tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişiminden sonra yaşanan olumsuz havanın değişmesi hepimizde motivasyon oluşturdu. Herkes daha fazla çalışarak sorumluluk almaktan kaçınmıyor. Bununla ilgili olarak da Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın son derece istekli, aruzlu olmaları ve bizden yana açık ve net tavır koymaları hepimizi çok mutlu ve motive ediyor." şeklinde konuştu.

'Daha arzulu ve istekliyiz'

Bütün zorluklar karşısında bu milletin nasıl kenetlenebileceğini sadece darbecilerin değil bütün dünyanın gördüğüne işaret eden Kocasert, şunları kaydetti:

"Hepimizde bir tedirginlik, endişe yerine daha fazla çalışma gayret etme koşma azmi var. 15 Temmuz öncesine göre çok daha arzulu, istekli ve motiveyiz. Darbe gecesinden başlayarak hemen bir eylem planı gerçekleştirmeye başladık. Bütün dünyadaki alıcılarımıza mektup yazarak Türkiye'deki hayatın normal şekilde devam ettiğini, borsanın, finans sisteminin eskisine göre hiçbir farklılık olmadan çalıştığını, siparişlerin üretilmeye ve yapılmaya devam ettiğini söyledik. Darbeden sonra ilk bir hafta dünya ekonomistlerinin bize karşı tereddütleri oldu. Herkes gördü ki Türkiye'de her şey devam ediyor. Zaten son krizi değerlendirme kuruluşlarının notumuzu değiştirmemesi de onun bir göstergesidir."