'Sabancı', 'Karadelik Evreni'nin ortağı oldu

Sabancı Üniversitesi, Avrupa Birliği Eğitim Ağı'nın Türkiye'den tek ortağı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Sabancı Üniversitesi, evrendeki küçük ve büyük kara delikleri araştırmak üzere kurulan "Karadelik Evreni" isimli yeni Avrupa Birliği Eğitim Ağı'nın Türkiye'den tek ortağı oldu.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programı dahilinde 2,5 milyon euroluk başlangıç düzeyindeki eğitim ağı, kara delikler üzerine yeni kuşak doktora öğrencilerinin yetiştirilmesini ve doktora sonrası araştırmacıların işbirliği içinde çalışmasını sağlıyor.

Almanya'dan Erlangen-Nürnberg Üniversitesi, Hollanda'dan Amsterdam Üniversitesi, İtalya'dan INAF/Brera Gözlemevi ve Cagliari Üniversitesi, Fransa'dan CEA Saclay Enstitüsü ve İngiltere Southampton Üniversitesinin üye olduğu eğitim ağı, kara delik çeşitlerini ve onların evrendeki rollerini araştırıyor.

Dünya çevresinde dönen uydu gözlem evlerini kullanarak kara deliklerin birçok özelliğini ve etkilerini araştıracak eğitim ağı çalışmaları sayesinde, gelecek 4 yıl boyunca kara deliklerin nasıl beslendikleri ve büyük miktarlarda gazı ışık hızına yakın hızlarda nasıl uzaklara gönderebildikleri gibi çözülmemiş sorulara da yanıtlar bulunması hedefleniyor.

Program 4 yıl sürecek

Avrupa Birliği desteği ile kurulan ve dünyanın her tarafından öğrencilerin katılabileceği program, 1 Ekim 2008'de başladı. Program, 4 yıl sürecek.

Eğitim ağı projesi çerçevesinde verilen destek ile 10 doktora öğrencisi ve 2 doktora sonrası araştırmacının tüm eğitim masraflarının asistan olarak karşılanmasını sağlayacak. Ayrıca her kuruma kara deliklerle ilgili çalışmaları desteklemek üzere öğrenci başına bir miktar destek verilecek.

Bunun dışında, proje kapsamında 3 uluslararası yaz okulu, 2 ağ içi toplantı ve son yıl büyük uluslararası bir konferans düzenlenecek. Eğitim ağı kapsamındaki toplantılardan biri ise İstanbul'da yapılacak.

Proje boyunca Türkiye dışından gelecek bir öğrenci, Sabancı Üniversitesinde belirlenen bir proje dahilinde doktorasını tamamlayacak.

Projeyi Erlangen-Nürnberg Üniversitesinden Prof. Jörn Wilms ve Amsterdam Üniversitesinden Dr. Sera Markoff yönetecek.