'Sanayi İşbirliği Portalı' gün sayıyor

120 bine yakın imalatçının bilgisinin yer alacağı sanayi işbirliği portalı devreye giriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Türkiye’de imalat yapan sanayicilerin bilgilerinin yer aldığı, sanayi işbirliği programının da temelini oluşturacak portal gün sayıyor. Bu ay kullanıma sunulması beklenen portalda, 120 bine yakın kuruluşa ilişkin bilgiler yer alacak. Türkiye’de imalat yaptırmak isteyenler portal üzerinden bilgi alabilecek. Ayrıca ürün bazlı da arama yapılabilecek. Portalda sanayi sicili kayıtları esas alınarak firma ve ürün bilgileri yer alacak. Firmalar NACE kod sistemine göre sınıflandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye’de imalat yapan sanayicilerin bilgilerinin yer aldığı, sanayi işbirliği programının da temelini oluşturacak portalda son aşamaya gelindi. Bu ay içinde kullanıma sunulması beklenen portalda, 120 bine yakın kuruluşa ilişkin bilgilerin yer alacağı kaydedildi. Türkiye’de imalat yaptırmak isteyenler portal üzerinde bilgi alabilecek. Ayrıca ürün bazlı da arama yapılabilecek. Portalda sanayi sicili kayıtları esas alınarak firma ve ürün bilgileri yer alacak. İlgililerin erişimine açık olacak ve firma beyanlarına göre bilgilerin yer alacağı portalda arama yapılabilecek. Portalın, imalat sanayiinin iş ilişkilerine katkısı yanında, Sanayi İşbirliği Programı için de temel olması hedefl eniyor. Portalın bu ay içinde kullanıma açılmasının planlandığı, tanıtımının da törenle yapılacağı kaydedildi. Halihazırda kayıtlı firma sayısının 115 binin üzerine çıktığı ve kısa sürede 120 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. Firmalar NACE kod sistemine göre sınıflandı. Ürünler ise GTP numaralarına göre aranabilecek. Firmaların erişim bilgileri de portalda yer alacak. Siteye giren bir yabancı, olası partnerleri belirledikten sonra şirketle doğrudan temasa geçebilecek. 

Yerliye yüzde 15 fiyat avantajında kullanılacak 

Geçtiğimiz yıl Kamu İhale Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, kamu alımlarında orta ve üst teknolojiye dayalı yerli ürün teklif eden firmalara yüzde 15 yüksek bedel önerse de ihaleyi kazanma hakkı tanınmıştı. Firmaların bu teşvikten yararlanması için de yerli malı belgesi ve üretim teşkili şartı konulmuştu. Yine Kamu İhale Kanunu değişikliğinin ardından, geçen ay yayınlanan yönetmelikle Türkiye’de 10 milyon doların üzerinde kamu işi üstlenen firmalara 4 ayrı modelle ihale bedelinin bir kısmını oluşturacak şekilde alım yapması ya da üretim gerçekleştirmesi zorunluluğu getirilmişti. Sanayi portalının, yerli malına tanınan avantajlardan yararlanmayı amaçlayan ve Sanayi İşbirliği Programı kapsamında zorunluluğunu yerine getirmek isteyen firmaların partner bulmasına katkı sağlayacağı kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir