'Şeytan taşlamaktan tavafa vakit kalmadı'
KAYSERİ'DEN / Güneş DOĞDU SOYLU
Kayseri Şeker Fabrikası'nın yönetim kurulu başkanı, üyeleri, bazı yöneticileri ve yönetim kurulu başkanının bir kısım yakınları, yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle 2010 yılının Kasım ayında Özel Yetkili Savcılık tarafından verilen talimat ile tutuklandı. Bu süreçte Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkisini kullanarak Kayseri Şeker Fabrikası'na 5 kişilik Kayyum heyeti atadı.
Bir yıldır Kayyum heyeti fabrikanın başında. Yeni yılın da gelmesiyse netleşen rakamları paylaşmak üzere Kayyum heyeti geçtiğimiz günlerde bir toplantı yaptı.
Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, bıçak sırtında olan kapanma noktasına gelen Kayseri Şeker'de kısa sürede önemli başarılar elde ettiklerini ama sorunların tamamen çözümlenmesi için iki yıla ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Kayseri Şeker Fabrikası'nın hem ülke hem de bölge için tüm sıkıntılarına rağmen önemini koruduğuna dikkat çeken Akay, "Kayseri Şeker Fabrikası Türkiye'nin şeker üretiminin yüzde 14'ünü karşılıyor. Türkiye'nin En Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi'nde 95. sırada. 3 bin çalışanı ve 11 bin 500 çiftçi ailesine sağladığı iş hacmi ve yıllık 700 milyon cirosu ile bölgenin önemli ekonomik unsurlarından bir tanesidir" diye konuştu. Başkan Akay, bir yılllık süreçte neler yaptıklarını ise şöyle açıkladı; Kısa vadeli banka borçları yapılandırıldı, 250 milyon lirası uzun vadeli olmak üzere, 450 milyon lira banka kredisi kullanıldı.
- Bir yıl önce kasamızda sadece 210 lira vardı, 636 milyon lira ise borcumuz vardı. 15.01.2011 tarihi ile 31.12.2011 tarihleri arasındaki 11,5 aylık dönemde, 110 milyon 405 bin 885 liralık bir iyileşme sağlandı.
- Yüksek iskontolar içeren şeker satış sözleşmeleri uygulamadan kaldırılarak, şeker satış iskontoları, yüzde 12'lerden, yüzde 3'lere kadar düşürüldü.
- Fiilen çalışmayan, kartla maaş alan kişilerin iş akitleri feshedildi, çeşitli merkezlerde açılan bürolar kapatıldı. Personelin birikmiş bütün alacakları ödendi, maaşları gününde ödenir hale getirildi, esnafın ve ticari partnerlerin alacakları ödendi, böylece taraflar ve kamuoyu nezdinde güvenli bir ortam oluşturuldu. - 2011 Ocak ayında yüzde 25 seviyesinde olan güven endeksinin Haziran ayında yüzde 83'lere çıktığı, yapılan araştırmalar ile tespit edildi.
Hedeflere ulaşma konusunda firmanın önündeki en büyük engelin kota olduğunu aktaran Akay, "Bir kampanya döneminde 400 bin ton/yıl şeker üretebilecek bir fabrikanın bunu 300 bin ton/yıl seviyesinde gerçekleştirmesi önemli bir eksikliktir. Üretim kapasitelerinin arttırılması konusunda çalışma ve yatırım yapılmasına ihtiyaç var. Çünkü Avrupa'daki şeker fabrikaları, fabrika başına 18-20 bin ton/gün pancar işleme kapasitesine erişmiş durumda" diye konuştu.
Firmanın iç sorunlarını hallederken rekabetten geri kaldıklarını belirten ve bunu 'Şeytan taşlamaktan tavaf yapmaya vakit kalmadı' şeklinde ifade eden Başkan Akay, en büyük rakipleri Konya Şeker'in bu süreçte çok büyüdüğünü söyledi.
Akay, "Kayseri Şeker, 2009 yılı verilerine göre Türkiye'nin 58. büyük kuruluşu iken, 2010 yılı itibariyle 95. sıraya geriledi. Emsali konumunda bulunan Konya Şeker ise 34. sırada yer aldı. İşçilik maliyetleri dünyadaki şeker tesislerinde yüzde 5-6, Konya Şeker'de yüzde 9, bizde ise yüzde 14. Bu yılki hedefimiz işçilik maliyetimizi yüzde 10'a düşürmek" dedi.
Kayseri Şeker Fabrikası yöneticileri önemli olan ilk süreci başarıyla geçirmiş; bundan sonrası için de aynı başarıyı devam ettirmelerini dileriz.