'Siyasi görüşme söz konusu değil'

Başbakan Erdoğan, İmralı ile siyasi görüşmelerin başladığı iddialarına ilişkin, "Böyle bir görüşme söz konusu değil, bu yaklaşımla kendi kapılarını da kapatırlar" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev ile Başbakan Erdoğan, Başbakanlık Merkez Bina'da yaptıkları baş başa görüşmenin ardından Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 2. Toplantısı'na başkanlık etti. Liderler, mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imzalanmasının ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Erdoğan, görüşmelerin verimlilik içinde geçtiğini, özellikle son yıllarda iki ülke arasındaki görüşmelerin en üst düzeyde olduğunu, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Meclis Başkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve bakanlar düzeyinde sağlıklı bir şekilde yürüdüğünü söyledi. 

Kırgızistan'ın adeta bir değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu, bu süreçte siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, eğitime yönelik ilişkilerin arttığını ifade eden Erdoğan, "Bugünkü görüşmelerde bunların geleceğe yansımasını, çok daha farklı bir şekilde geliştirmenin adımlarını attık ve az önce imzalanan anlaşmalar da bunun en güzel ifadesidir" diye konuştu. 

Kırgızistan ile dış ticaret hacminin 426 milyon dolar olduğunu, 2015 sonuna kadar bunu 1 milyar dolara ulaştırma hedefleri bulunduğunu belirten Erdoğan, "Bu konuyla ilgili Ekonomi Bakanlarımızın yapacakları çalışmalar ki bu ayın 20'sinde Ekonomi Bakanımızın da Kırgızistan'a ziyareti olacak, gerek Karma Ekonomik Komisyon, gerek serbest tcaret anlaşmasıyla ilgili atacağımız adımlar bu konulara yeni bir heyecan verelim diyoruz, buna farklı bir ivme kazandıralım istiyoruz" ifadesini kullandı. 

Sağlık alanında işbirliği 

Erdoğan, iki ülke Sağlık Bakanlarının imzaladığı anlaşmayla Kırgızistan'da tedavisi yapılamayıp Türkiye'de tedavi edilecek hasta sayısının 25'den 100'e çıkarıldığını dile getirerek, "Yani Kırgızistan bu tür hastalardan 100 tanesini Türkiye'ye gönderebilecek. Bunun protokolünü imzalamış olduk" dedi. 

Birçok vakıf hizmei noktasında da gelen taleplere gereken desteğin verilmesinin kararlaştırıldığını aktaran Erdoğan, "Tarih Müzesi noktasında attıkları adım var. Bu tarih müzesine de bizler ayni ve nakdi yardım vermek süretiyle bu tarih müzesini de süratle hayata geçirme noktasında TİKA'yı ayrıca görevlendiriyoruz ama kendilerine de bu noktada gerekli desteği vereceğiz" diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan, bu çalışmalarla Kırgızistan'a bugüne kadar olduğu gibi iyi ve kötü günlerinde her zaman destek verdiklerini, yardımcı olduklarını belirterek, şunları kaydetti: 

"Değerli kardeşimin özellikle Kırgızistan'daki göreve gelişinden sonraki süreç farklı gelişmeye başladı ve temenni ediyorum ki Kırgızistan'ın yakalamış olduğu bu istikrar bundan sonraki süreçte de yükselerek devam etsin. Çünkü biz, iki kelimeye çok inandık. Bunun birisi güven, birisi istikrardır. İstikrar biliyoruz ki refahı getirir. Bunu yakalayan bir Türkiye var. İnşallah aynı şekilde bunu Kırgızistan da yakalayacaktır. Çünkü Kırgızistan da bölgede istikrar bakımından önemli bir yere sahip. Onun için güçlü ve müreffeh bir ülke olmasını özellikle bizler de temenni ediyoruz."  

Başbakan Erdoğan, TİKA'nın Kırgızistan'daki çalışmalarını çok önemsediklerini, kuruluşun, sürekli Kırgızistan'ın yanında, sağlık ve eğitim alanında attığı adımlarla hayata geçirdiği projelerle kendisini ispat ettiğini söyledi. 

Atambayev'in 4-5 Haziran tarihlerinde Bodrum'da yapılacak Türk Konseyi Zirvesi'ne katılacağını anımsatan Erdoğan, Türk dünyası içindeki iş birliği çabalarını kurumsal hale getiren Konseyin faaliyetlerini önemsediklerini, bu çalışmanın başarılı bir şekilde son bulmasını temenni ettiklerini dile getirdi. 

"Siyasi görüşme sözkonusu değil"

Başbakan Erdoğan, İmralı Adası'nda ömür boyu hapse mahkum edilen PKK lideri Abdullah Öcalan ile siyasi görüşmelerin başladığı iddialarına ilişkin, "Böyle bir görüşme söz konusu değil, bu anlayışla yaklaşmaları halinde kendi kapılarını da kapatırlar. Şu anda sadece bizim müsaade ettiğimiz HDP, daha önce BDP mensupları adaya gitmişlerdir, bir de istihbarat teşkilatımız gitmektedir. Bunun dışında bizim müsaademiz zaman zaman uluslararası veyahut sağlık noktasındaki gitmesi gerekenleri gönderdiğimiz olaylar olmuştur, asla bunun dışında siyasi bir heyetin, ekibinin oraya gitmesi veya basın mensuplarının oraya gitmesi böyle birşeye müsaade etmiş değiliz, böyle birşey yok, olamaz" dedi.