'Tablet devrimi' Türk şirketlerinde üretkenliği artırıyor
Türkiye'deki işverenler tablet kullanımının çalışanlarda üretkenliği ortalama yüzde 42 artırdığını ifade ediyor.
Panasonic'in Avrupa çapında yaptırdığı bir araştırmaya göre Türkiye'deki işverenler tablet kullanımının çalışanlarda üretkenliği ortalama yüzde 42 artırdığını ifade ediyor. Verilere göre işverenlerin yüzde 80'i tablet kullanımı sayesinde çalışanlarının üretkenlik seviyelerinin arttığını söylüyor.
Yapılan araştırmada rastlanılan ilginç bir bulgu da Türk tablet kullanıcılarının yüzde 58'inin tabletle çalışmanın üretkenliklerini artırdığı inancını paylaşmaları. Söz konusu profesyonellerin üretkenlikleri ortalama yüzde 44 oranında artmış görünüyor.
Bu bulgular, Panasonic Toughpad'in yönlendirmesiyle Dynamic Markets araştırma şirketinin Avrupa'daki işletmelerde tablet kullanımına yönelik kapsamlı araştırmasına dayanıyor. Araştırma kapsamında Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Rusya, Türkiye, Polonya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un da dahil olduğu 9 Avrupa bölgesinde, çalışan sayısının 50'yi geçtiği şirketlerde 2 bin 300'ün üzerinde tablet sahibi ve kullanıcısı ile görüşüldü.
Tabletin iş gücüne katkısı
Avrupa çapında Türkiye (yüzde 80), Rusya (yüzde 79), İtalya (yüzde 77) ve İspanya'daki (yüzde 74) tablet kullanıcıları tabletlerin işgücüne yaptığı katkılar konusunda en yüksek ikna olma seviyesine sahip ülkeler oldular. Bununla birlikte tahmin edilen üretkenlik oranları açısından en yüksek sonucu veren tablet sahipleri Birleşik Krallık (yüzde 44), Türkiye (yüzde 42) ve Polonya'daki (yüzde 43) tablet sahipleri oldu. Söz konusu ülkelerdeki tablet sahipleri ortalama üretkenlik artışı olan yüzde 33'lük oranı bu alanda geride bıraktılar. Tabletler iş yaşamının vazgeçilmez araçları mı oluyor? Panasonic Bilgisayar Ürün Çözümleri Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdürü Jan Kaempfer, araştırmayla ilgili şu görüşü paylaşıyor: “Araştırmadan elde edilen bulgular işyerinde tablet kullanımının bir üretkenlik devrimine yol açtığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte kurumsal tablet pazarının halihazırda göreceli olarak genç olduğunu ve kullanıcılardan gelen geri bildirimlere göre üretkenliğin tasarım ve işlevsellik ihtiyaçlarına yönelik iyileştirmelerle daha da artabileceğini söylemeliyiz. Kurumlar daha karmaşık gereklilikler için tablet kullanmaya başladıkça, üreticilerin de dikey endüstriler ve kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik olarak cihazlarını elden geçirmeleri gerekecektir. Bu ihtiyaçlar arasında cihaz çalışır durumdayken değiştirilebilen piller, gün ışığında kolaylıkla okunabilen ekranlar, daha dayanıklı tabletler ve kamera, tarayıcı, barkod okuyucu ve ödeme seçenekleri gibi yan birimlere eklenme gibi alanlar yer alıyor. Pazar olgunlaştıkça, tablet satın alanların söz konusu ihtiyaçlara dair daha yüksek düzeyde bir bilinç sergilediklerini ve bu ihtiyaçları tedarikçilerden talep ettiklerini gözlemliyoruz. Sonuç olarak uzmanlık gerektiren işlere yönelik yeni tabletlerin geliştirilmesi ve kullanıcılara sunulmasıyla birlikte üretkenlik artışının devam etmesini bekliyorum.”
Kurumsal tablet satın alanların kararlarını etkileyen en önemli beş kriter işlevsellik (yüzde 71), fiyat (yüzde 61), dayanıklılık (yüzde 57), kullanım kolaylığı (yüzde 57) ve işletim sistemi ile uyumluluk (yüzde 57) olarak şekilleniyor.