'Teknolojide Kadın Hareketi'ne cansuyu kredisi

Türkiye Vodafone Vakfı, girişimcilik yarışması düzenleyerek kadınlara "cansuyu kredisi" vermeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 
 
Özlem ERMİŞ BEYHAN 
 
İSTANBUL - Türkiye'de 'Teknolojide Kadın Hareketi'ni başlatan Vodafone, projeyle 5 ilde bin kadına teknoloji ve girişimcilik eğitimi verdi. Türkiye Vodafone Vakfı, önceki gün Gaziantep'te düzenlediği ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de katıldığı toplantıda son fazı Gaziantep'te gerçekleştirilen projenin detaylarını paylaştı. Vakıf şimdi de girişimcilik yarışması düzenleyerek kadınlara "cansuyu kredisi" vermeye hazırlanıyor. 
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliğiyle hayata geçirilen Teknolojide Kadın Hareketi projesinin eğitim ayağı, İzmir, İstanbul, Samsun ve Ankara'nın ardından son durak olan Gaziantep ile tamamlandı. Eğitimler, iş gücünde bulunan ve çalışmayan kadınlar olmak üzere 2 ayrı fazda düzenlendi. 
 
'Kadına imkan vermeyen şeffaf değildir'
Projenin eğitim fazının tamamlanmasının ardından "Teknolojide Kadın Hareketi Yarışması" başlatıldı. Proje kapsamında eğitim almış ya da almamış, teknolojiye dayalı, uygulanabilir bir iş fikrine sahip tüm kadınların katılımına açık olan yarışmanın başvuruları 6 Şubat 2013'e kadar devam edecek. Yarışmada, birinci olan kadın 15.000 TL, ikinci 10.000 TL ve üçüncü 7.500 TL can suyu sermayesi ödülü alacak. Ayrıca ilk 3 girişimci kadın, Vodafone'dan 1 yıllık mobil iletişim hizmetleri paketi ve KAGİDER üyelerinden 1 yıllık mentorlük hizmeti kazanacak. 
Yarışmanın detaylarının anlatıldığı toplantıda konuşan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "3 kadından 2'sinin işsiz olduğu ülkemizde bu projeye dahil olmaktan çok mutluyuz" diyerek söze başladı ve şöyle devam etti: "10 milyon kadın şu anda iş arasa işsizlik oranı yüzde 28'e çıkar. Yeni iş alanları oluşması gerekir. Girişimcilik, bilgi ve iletişim teknolojileri olmadan olmaz."
Daha sonra söz alan KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan ise Türkiye'de girişimcilerin sadece yüzde 6'sının, esnafın ise yüzde 8'inin kadın olduğunu söyledi. Türktan, "Sosyal güvencesi olan kadın çok az. Kadına imkan vermeyen şeffaf değildir, şeffaf olmayan da demokratik olamaz" dedi. 
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise konuşmasında "Kadının iş hayatına katılımını artırmak sürdürülebilir ekonomik gelişim için olmazsa olmaz. Kadınlarla erkeklerin istihdam oranının eşitlendiği ülkelerde milli hasılada yüzde 25'e varan oranda artış ortaya çıkabiliyor" dedi. 
Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, projenin kadınlar açısından önemine işaret ederek, tüm kadınları düzenlenen yarışmada yer almaya çağırdı. 
 
Zahter: Pazarlamanıza sağlık...
 
Türkiye Vodafone Vakfı'nın Gaziantep'te düzenlediği toplantı, şehrin 91'inci kurtuluş gününe denk gelince tüm katılımcılarda ayrı bir coşku vardı. Gaziantep son birkaç yıl içinde Zeugma Müzesi'nin de önemli etkisi ile kabuk değiştirmiş. Avrupa'daki müzeleri aratmayan Zeugma Müzesi yerli ve yabancı turistleri şehre çekiyor. Müzede şehrin simgesi haline gelmiş Çingene Kız mozaiği, Mona Lisa gibi ayrı bir odada, farklı bir ışıklandırma ile sergileniyor. Hafif bir müzik eşliğinde karanlık labirente benzeyen koridorlu bir odada yürüyorsunuz ve karşınıza çıkan mozaik gerçekten de etkileyici görünüyor. Gaziantep'te yeni yerinde büyük turist gruplarına da hizmet verebilecek kapasiteye ulaşan İmam Çağdaş restoranı, yüz yıllık bir hanı bar ve restorana çeviren Bayazhan gibi pek çok lezzet durağı da turizmin gidebileceği yeri şimdiden gösteriyor. Suriye krizi nedeniyle yüzlerin biraz asık olduğu esnaf da pazarlama peşinde. Baharatçılar Çarşısı'nda satılan bir "zahter" paketinin üzerinde, bir dizi kahramanı olarak geçtiği Yalan Dünya dizisine atıfla 'Kahvaltınıza Sağlık..' sloganı bunun kanıtı gibi...