'Ticaret Köprüsü' 14 milyar dolar taşıdı

TUSKON'un düzenlediği 12 uluslararası iş zirvesi ve "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü" programlarıyla şimdiye kadar 340 bin ikili iş görüşmesi gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Dış Ticaret Köprüsü adı altında düzenlenen 12 uluslararası iş zirvesi ve "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü" programlarıyla şimdiye kadar 340 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirilerek "14 milyar dolarlık ticaret hacmi" oluştuğu bildirildi.

Verilen bilgiye göre, TUSKON tarafından organize edilen programlarda Afrika için 4, Avrasya ve Asya Pasifik için 3'er ve Avrupa bölgesi için 2 kez düzenlenen etkinlikler kapsamında 100'den fazla ülkeden 7 bin yabancı işadamı, 340 bakan, bürokrat ve ticaret odası başkanı ile 200'ün üzerinde yabancı basın mensubu Türkiye'de ağırlandı.

Bu programlara Türkiye'den 14 bin 200 işadamı katılırken, Türk ve konuk işadamları arasında 340 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirildiği ve "14 milyar dolarlık ticaret hacmi" oluştuğu bildirildi.

100 binin üzerinde görüşme olacak

Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programı kapsamında yarın ve perşembe günü Türk ve yabancı işadamlarından oluşan toplam 4 bin 500 kişi, 100 binin üzerinde ikili görüşme gerçekleştirecek. İkili görüşmeler sonucunda "7 milyar dolar civarında iş hacmi" oluşması bekleniyor. 

Program kapsamında Brezilya, Kolombiya, Venezuela, Peru, Arjantin, Paraguay, ABD, Nepal, Pakistan, Çin, Romanya, Polonya, Fransa, Bosna Hersek, Arnavutluk, Portekiz, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Irak, Ürdün, Fas, Mozambik, Etiyopya, Cezayir, Gine, Kamerun, Mali ve Tunus'un da aralarında bulunduğu ülkelerden çok sayıda alım heyeti Türkiye'ye geldi.

Demir-çelik, ilaç, hazır giyim, sağlık, otomotiv ve inşaat, mobilya, gıda,  madencilik ekipmanı, medikal ekipmanlar, tekstil, ev aletleri, alüminyum, elektrik/inşaat, güneş enerjisi, toptan gıda ve temizlik malzemeleri, gıda işleme, perakende ve marketçilik, elektronik gibi alanlarda faaliyet gösteren yabancı şirketlerin yöneticileri yarın ve perşembe günü Türk işadamlarıyla bir araya gelecek.

"Türkiye, en az Rusya pazarı kadar değerli"

Türkiye'ye gelen yabancı işadamlarından olan Sırbistanlı Galenika isimli ilaç firmasının Direktörü Guljbehar Sabovic, gazetecilere yaptığı açıklamada, 100 milyon euro cirolu, Balkanların "en büyük" şirketlerinden biri olduklarını, ilaçlarının kalitesiyle ilgili devlet garantisi bulunduğunu, 161 çeşit ilaç ve yılda 2 milyar adet kapsül ürettiklerini anlattı.

Sabovic, 25 ülkeye ihracat yaptıklarını ve yurt dışında 5 distribütörleri olduğunu, Sırbistan'da 50 milyon euroluk yeni bir fabrika yatırımları bulunduğunu kaydederek, Türkiye pazarını en az Rusya pazarı kadar değerli ve büyük hacimli gördüklerini söyledi.

Geçen yılki toplantılarda Sırbistan ve Türkiye arasında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının hayata geçmesini istediklerini ifade eden Sabovic, Sırp işadamlarına Türkiye pazarının, Türk işadamlarına da Sırbistan pazarının açılması gerektiğini belirtti.

Arjantin'de temizlik ve güvenlik sektöründe faaliyet gösteren Grupo Goits'in sahibi Raul Alberto Benedini de, Türkiye'den 800 bin dolarlık alım yapmak istediklerini, yıllık  1 milyon dolar cirosu bulunan ve Arjantin dışında San Salvador, Peru ve Ekvator'da faaliyet gösteren şirketin aynı zamanda silah alımı için de görüşmelerde bulunacağını kaydetti.

"4 milyon dolarlık 5 bin tonluk alım yapmak istiyoruz"

Perulu demir çelik şirketi Tradi S.A.'nın ortağı Oscar Peschiera ise aylık 12 bin tonluk satış yaptıklarını, Peru'nun başkenti Lima'da 7 satış noktaları bulunduğunu belirterek, "Daha önce Türkiye'den ithalat yapmıştık. Yine Türkiye'den mal almak istiyoruz. Çin, Japonya, Kore, Brezilya, Meksika'dan mal alıyoruz. Türkiye, iyi fırsatlar sunuyor ve bu fırsatları değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu.

Yıllık toplam 100 milyon dolarlık ithalat yaptıklarının altını çizen Peschiera, bu kez yapacakları ikili görüşmeler sonucunda Türkiye'den 4 milyon dolarlık, 5 bin tonluk alım yapmak istediklerini bildirdi.

Perulu diğer bir şirket olan ve tekstil makineleri alanında faaliyet gösteren Logusa'nın sahibi Early Malaga da, Türkiye'ye tekstil makineleri distribütörlüğünü almak için geldiklerini, geçtiğimiz yıl iki makine alıp Peru'da sattıklarını anlatarak, "Bu sene 1 milyon dolarlık alım yapmak istiyoruz. Türkiye'deki mal çok kaliteli, aynı zamanda Almanya ve İsveç'te üretilen makinelere göre daha ucuz. Dolayısıyla Türkiye'ye doğru bir yönelişimiz var. Ayrıca deri ve kimyasal alanıyla da ilgiliyiz" şeklinde konuştu.

Kamerun'a ekmek fırını götürecek

Kamerunlu RW King şirketinin sahibi olan Martin Azemkouo ise 6 milyon euroluk şirketin ülkesinde elektrik ve dizel enjektörleri alanında faaliyet gösterdiğini, Türkiye'ye kendi faaliyet alanlarıyla ilgili yenilikleri görmenin yanı sıra ekmek fırınlarını alıp Kamerun'a götürmeyi istedikleri için geldiğini söyledi.

Afrika'nın birçok ülkesinin ve Kamerun'un ekmekle yeni tanıştığına işaret eden Azemkouo, ekmek fırınlarıyla ilgili şirketlerle görüşeceğini ve o firmaları hem ülkesinde ortak yatırıma davet edeceğini hem de distribütörlük teklif edeceğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir