'Torba'dan 200 bin kişiye iş çıkacak

120 maddelik torba af yasa tasarısı TBMM'de alt komisyona gönderildi. Bakan Dinçer, tasarıdan 400 bin kişinin yararlanacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - 7'si geçici olmak üzere 120 maddeden oluşan torba yasa tasarısının TBMM Plan Bütçe Komisyonuna sunuşunu Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Devlet Bakanı Hayati Yazıcı yaptı.

Muhalefet milletvekilleri gerek tasarının sunumundan önce gerekse tasarı alt komisyona havale edilmeden önce yaptıkları değerlendirmede vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin maddelerin tasarıdan ayrılarak hızla görüşülmesini ve tasarının bütçe görüşmelerinden önce Genel Kurul'dan geçirilmesini istediler. CHP'li Mustafa Özyürek, temmuz ayından bu yana vatandaşın bu konuda yapılacak yasal düzenlemeyi beklediğini kendilerinin ve ilke olarak bu düzenlemeleri desteklediklerini belirterek, "Ama önümüze 120 maddelik bir torba yasa tasarısı geldi. Eğer samimiyseniz borç yapılandırmasına ilişkin maddeleri ayırın hemen oylayalım" dedi.

Özyürek, Hükümetin tavrını yangından mal kaçırma girişi olarak gördüklerini ve bu durumu kınadıklarını belirtti. MHP'li Münir Kutluata ise yeniden yapılandırma düzenlemesinin çok geç kaldığını söyleyerek, "Esnaf işini tezgahını kaybetti şimdi bunları bahane ederek önümüze bir çuval kanun getiriyorsunuz.Muhalefetin iyi niyetini ve kamuoyunun beklentisini istismar ediyorsunuz. Yapılandırma dışındaki maddeleri tasarıdan derhal ayırmalıyız" dedi. BDP'li Hasip Kaplan'da tasarının ikiye bölünmesini önerdi.

"Af değil yeniden değerleme"

Tasarının komisyona sunumunda ilk sözü alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarıyla yapılanın af olmadığını belirterek, "Kamu alacağının reel değerini azaltmadık, hiçbir şekilde kamu alacağının reel değerinden vazgeçme sözkonusu değildir, enflasyonla güncelliyoruz" dedi.

Bakan Şimşek, tasarıda yer alan diğer bir düzenlemenin ise özelleştirilen kuruluşların özelleştirme işlemleri tamamlandıktan çok uzun süre sonra verilen yargı kararlarının fiilen uygulanamaz hale geldiği durumlarda ne şekilde işlem yapılacağına yönelik olduğunu belirterek, "Özelleştirmesi tamamlanan ve alıcılarına devredilen kuruluşların yargı kararları çerçevesinde geri alımının fiilen imkansız olduğu durumlarda yargı kararları üzerine işlem tesis edilmeyeceği düzenlenerek, geri alma davalarında tesis edilecek kararların kamuya olan maliyeti ve özelleştirme gelirlerinden daha fazla geri alma bedeli ödenme ihtimali dikkate alınarak kamunun daha fazla zarara uğramasının önüne geçilmesi hedeflenmektedir" diye konuştu.

Şimşek, burada bir sorun bulunduğunu ve bunu çözmek konusunda farklı görüşlere de açık olduklarını dile getirerek, muhalefet milletvekillerine "Biz Meclis'e getirdik. Bizim getirdiğimiz eğer yanlışsa ortak akılla çözelim" dedi.

"400 bin kişi yararlanacak"

Torba tasarıda Bakanlığı'nın alanına giren konularda Komisyona sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise yapılacak düzenlemelerin tamamından 400 bin kişinin yararlanacağını ve 200 bin civarında yeni istihdam sağlanmasının beklendiğini söyledi.

Kısa çalışma ödeneğinin bugüne kadar başarıyla uygulandığını ve 219 bin 138 kişi kişinin yararlandığını maliyetinin ise 200 milyon lira olduğunu kaydeden Dinçer, tasarıda yer alan düzenlemeler hakkında detaylı bilgi verdi. Dinçer, 3 kez iş teklifi yapılan yeşil kartlının çalışmayı kabul etmemesi durumunda kartının iptal edileceğini belirtti.

Tasarı ile özürlü çalıştırmaya yönelik birtakım kolaylaştırmalar yaptıklarını kaydeden Dinçer, özürlülerin istihdamını kolaylaştırdıklarını, işverenlere de esneklik sağlandığını dile getirdi.

Meslek lisesi ve meslek yüksek okulunda okuyan öğrencilerin staj imkanlarının kolaylaştırıldığını da kaydeden Dinçer, meslek lisesi ve meslek yüksek okulu mezunlarının istihdamını teşvik edici uygulamaların da tasarı da yer aldığını anlattı.

Dinçer, denkleştirme süresi ile ilgili de uzatma yaptıklarını, denkleştirme süresini 2 aydan 4 aya çıkardıklarını belirterek, ayrıca taksi ve kamyon şoförleri, el sanatları ile uğraşan kadınlar, müzisyenler, şarkıcılar, dizi film oyuncuları ve sporcuların 17 gün üzerinden prim ödeyerek sosyal güvenlik sistemine dahil olabilecekleri bir kolaylaştırma sağladıklarını anlattı. Dinçer, aynı uygulamanın gezici tarım işçileri ve geçici işçileri de kapsayacağını ifade etti.

"Yeni yük getirilmiyor"

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da tasarının geniş kesimleri ilgilendirdiği kesinlikle vergi harç benzerleri isimler altında yük getirilmediğini belirterek, hukuk devletine aykırı bir düzenlemenin de tasarıda olmadığını söyledi. Gümrük Müsteşarlığı'nın 100 binin üzerinde ihtilaflı dosyası bulunduğunu ve bunların yapılacak düzenleme ile tasfiye edileceğiğini kaydeden Yazıcı, borçların asıllarında indirimin söz konusu olmadığını bildirdi.

Yazıcı, suç ve kabahatlarin hiçbir şekilde uzlaştırma komisyonunun gündemine girmeyeceğini belirterek tasarıda Anayasa değişikliğine uyumun da sağlandığı bir düzenlemenin bulunduğunu söyledi. Yazıcı yapılacak düzenleme ile memurlara uyarma ve kınama cezalarına karşı yargı yolunun açılacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir