'Trafik güvenliği DNA'mızda var' dedi, 81 ilin 'Risk Haritası'nı çıkardı

ABD'li sigorta devi Liberty Sigorta, Türkiye'de önemli bir araştırmaya imza attı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 


İSTANBUL - Liberty Sigorta, trafik kazalarının yoğun olduğu ülkemizde, 81 ilin trafik
risk haritasını çıkardı. Araştırma sonuçları, Türkiye'nin yüzde 70'inin emniyet kemeri kullanmadığını, bu oranın kimi illerde yüzde 96'ya kadar yükseldiğini gösterdi.
Bahçeşehir Üniversitesi işbirliğinde ve Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aykut Toros'un danışmanlığında hayata geçirilen bu araştırma sonuçları, nüfusa göre kaza oranı yüksek illerin, trafik kurallarına da en az dikkat eden şehirler olduğunu gösteriyor. Araştırma sonuçları, Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, Liberty International Yol Güvenliğinden Sorumlu Yönetici Direktörü David Melton ve araştırmanın danışmanı Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı'nın katılımıyla gerçekleştirilen toplantı ile duyuruldu.

Trafik güvenliğini sahiplendik Liberty Sigorta Genel Müdürü Ragıp Yergin, toplantıda yaptığı konuşmada, sigortacılığın sosyal bir düzenleyici olduğuna vurgu yaparak, Liberty Sigorta olarak trafik güvenliği konusunu önemsediklerini ve sahiplendiklerini, bu yöndeki farklı çalışmaları sürdüreceklerini belirtti. Yergin, "Hazırlığı yaklaşık altı aydır devam eden ve geçtiğimiz günlerde tamamlanan araştırmayı, proaktif sigortacılık yaparak kazaları önleme anlayışımız doğrultusunda; Türk insanının trafikte emniyet kemeri kullanımı, cep telefonu kullanımı ve hız sınırlarına uyma alışkanlıklarını ortaya koymak için hayata geçirdik.

92 saha koordinatörü ve 263 gözlem uzmanının 729 saat çalışarak gerçekleştirdikleri 8748 adet gözlemle bu değerli çalışmayı tamamladık. Araştırma, Türkiye'de ilk defa bu üç konuda 81 ilde uygulamaya geçmesi ile bir ilk niteliği de taşıyor" dedi. Toplantıda soruları da cevaplayan Yergin, söz konusu araştırmanın sonuçlarını TSREŞB ile paylaşacaklarını ve sosyal sorumluluk boyutunda yaptıkları çalışmanın, toplumsal bir sorumluluk haline dönüşmesi için çalışacaklarını da söyledi.

Kazaya etken 3 ana konu üzerinde duruldu

[PAGE]

Kazaya etken 3 ana konu üzerinde duruldu

Araştırma aracılığıyla Liberty Sigorta, trafikte en çok ölümlü kazaya sebebiyet verdiği belirlenen cep telefonu kullanımı, hız sınırının aşılması ve kemer kullanmama başlıklarında tüm illerin karnesini çıkardı. Buna göre, Türkiye'nin trafik açısından en risksiz bölgesi İç Ege olurken, Doğu Marmara ve Kuzeydoğu Anadolu ise en tehlikeli
bölge olarak ölçüldü. Ölçümlenen tüm kurallar çerçevesinde iller bazında yapılan toplam analizlere göre, illerimizin yüzde 25'i "Yüksek Riskli" ve yüzde 46'sı "Riskli" ve yüzde 11'i "Güvenli" olarak değerlendirildi.

Araştırma sonuçları, Türkiye'nin yüzde 70'inin emniyet kemeri kullanmadığını, bu oranın kimi illerde yüzde 96'ya kadar yükseldiğini gösteriyor. Araç sürerken cep telefonu kullanımı konusunda, yüzde 8.9'luk kural ihlali ile göreceli olarak "geçer not" alan Türkiye'de, şoförlerin yüzde 27.9'u ise hız tahditlerini ihlal ediyor. Demografik kırılımsal açıdan incelendiğinde, kadınların hız tahditlerine uyma ve emniyet kemeri kullanımında erkeklere göre daha dikkatli davranmasıyla, kadınların trafikte daha temkinli olduğuna dair yaygın inanış doğrulanmış oldu. Ancak cep telefonu kullanımı konusunda erkeklerin daha dikkatli olduğu gözlendi. Denetlemenin olmadığı yollarda
gerçekleştirilen araştırma, sürücülerin bu tip yollarda daha dikkatsiz davrandıklarını ortaya koydu. Dış kontrolün, sürücüleri daha tedbirli araç kullanımına yönlendirdiği ve ölümlü trafik kazalarının sayısında azalma sağladığı gözlemlendi.

'Zorunlu sigorta ikinci vergi gibi'

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Karayolu Zorunlu Trafik Sigortası'nda ilgili yönetmeliğe aykırı olarak taksici ve minibüsçü esnafına 12 bin TL'ye varan sigorta poliçelerinin kesildiğini belirterek zorunlu trafik sigortası, esnaf için ikinci bir vergi olduğunu vurguladı.TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, zorunlu trafik sigortasının esnaf için ikinci bir vergi olduğunu bildirdi. Sigorta şirketlerinin taksi, minibüs ve servis aracı işleten esnafın zorunlu trafik sigortasını yapmak istemediğini dile getiren Palandöken, esnaftan ödenmesi mümkün olmayan tutarlarda sigorta primi talep edildiğini, kaydetti. Palandöken, "Risk altındaki esnafa 40 katır mı 40 satır mı şeklinde çile çektiriliyor" dedi.

Cezalar caydırıcı olmalı

Toplantıda bir sunum yapan Liberty International Yol Güvenliğinden Sorumlu Yönetici Direktörü David Melton, özellikle emniyet kemeri kullanımının önemine dikkat çekerek, trafik güvenliği konusundaki hassasiyetin, Liberty Sigorta'nın DNA'sında bulunduğunu ve Türkiye'de de bu tip bir çalışma gerçekleştirilmiş olmasından ötürü duyduğu memnuniyeti ifade etti. Melton, "Liberty Mutual olarak sadece alınacak önlemleri belirleyerek riskleri azaltmak üzere kurulmuş bir Güvenlik Enstitü'müz var, bu konuda çalışmayı görevimiz biliyoruz. Dünyada 1 günde trafik kazalarında ölenlerin sayısı, tam 18 uçak kazasında gerçekleşen ölümlere eşit olarak ölçülüyor. Bu konuda daha çok çalışmamız ve ölümleri azaltmamız gerektiği açık" diye konuştu. Soruları da cevaplayan Melton,  trafikteki sorunların kanunlarla çözülebileceğine dikkat çekerek " Caydırıcı cezalar çok önemli. Bu konuda kanun yapıcıya ve uygulayıcılara önemli görevler düşüyor" dedi.