'TTK'da hukuki ihtilaf var'
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı "Meclis'in tatile girmesine rağmen hız kesmeden çalışmaya devam edeceklerini yaz süresince tüketici haklarının korunmasına yönelik mevzuatta değişiklik planladıklarını söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mehmet KAYA
ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yürürlüğe giren Türk Ticaret Kanunu değişikliklerinde "hukuki ihtilaf bulunduğunu" söyledi.
Yazıcı, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya geldi. Sohbet toplantısında, yeminli mali müşavirlerin, otomatik olarak bağımsız denetçi olmasına ilişkin uygulamaya yönelik yapılan düzenlemenin itiraz gördüğünü, kendileri tarafından muhasebeci ve mali müşavirlerin de otomatik denetçi olmasını ise kabul etmediklerini kaydetti. Yazıcı, bunun üzerine torba kanuna, yeminli mali müşavirlerin denetçi olmasına yönelik hükmün kaldırılmasına dair hüküm konulmasıyla "hukuki bir karmaşa" doğduğunu vurguladı. Yazıcı, "Değişiklik oldu ama o arada kanun yürürlüğe girdi. Bence (yeminli mali müşavirler açısından) kazanılmış hak doğdu. Kaldırılmasına yönelik önerge hazırlıklarından haberimiz yoktu" diye konuştu.
Hayati yazıcı, Türkiye'de ticari hayatı düzenlemek için yoğun çaba sarf edildiğini, Türk Ticaret Kanunu, Hal Kanunu ile önemli adımlar atıldığını belirtti. Yaz ayları boyunca tüketici haklarının korunmasına yönelik mevzuatta değişiklik için çalışmalar yürüteceklerini ve Tüketici Kanununun değiştirilmesi için taslağı hazırlamayı planladıklarını kaydeden Yazıcı, TBMM'nin açılmasıyla tüketici korumasının artırılacağı yeni bir kanunu TBMM'ye sunmayı planladıklarını kaydetti. Yazıcı, tüketici korunması için denetim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla bin yeni denetçinin de kısa sürede alınacağını açıkladı.
Pazarcılara tek tip kıyafet geliyor
Uygulamaya giren hal kanununun işleyişinde bazı aksaklıklar olduğunu, özellikle hal kayıt sistemine girişlerde sorunlar görüldüğünü belirten Yazıcı, bu alandaki sorunların yaz dönemi sonunda giderilmiş olacağını kaydetti. Hal dışında üreticiden doğrudan ürün alınması imkanının verilmesinin önemli olduğunu ve bunun hem fiyatların dalgalanması, hem de ürün zayiatının önlenmesi açısından avantaj sağlayacağını kaydeden Yazıcı, Türkiye'deki 18-19 milyar TL tutarındaki yaş sebze-meyvenin telef olduğunu belirtti.
Hal sistemi dışında yaş sebze-meyvenin tüketiciye satıldığı en yaygın kanallardan olan Pazar yerlerine ilişkin dört ayrı yönetmelik hazırlandığını ve imza aşamasında bulunduğunu belirten Yazıcı, pazaryerleri ve pazarcılara ilişkin kapsamlı bir düzenleme öngördüklerini kaydetti.
Bu kapsamda, Pazar yerlerinde; çöp alanı, pazarcı satış yerleri, elektronik tartı, tuvalet, zabıta ve güvenlik kamerası sistemi kurulmasını zorunlu tutacaklarını belirten Yazıcı, ayrıca her belediyenin kendi sorumluluk alanında pazarcıların giyeceği kıyafeti belirleyeceklerini kaydetti. Yazıcı ayrıca, her pazarcının yaka kartında kimliği bulunacağını ve tüketicinin kimden satış yaptığını göreceğini belirtti.
Öte yandan, yönetmeliklerin ana amacının pazarcıların ve ürünlerin kayıt altına alınması olduğu belirtildi. Pazarda satış sırasında kimlerin satış yaptığının belirlenmesi yanında, pazarcının yanında kayıt dışı çalışmanın önlenmesi için tezgahta çalışanların da izleneceği ifade edildi.
Her pazarcının ürün satışı yaptığı yerin özel düzenlenerek kayıt altına alınacağı, böylece kimlerin nerede nasıl satış yaptığının pazaryerindeki zabıta ve diğer denetçiler tarafından kolaylıkla görülebileceği vurgulandı.
Kaçak akaryakıta karşı önlem
Hayati yazıcı, kaçak akaryakıt başta olmak üzere, çay ve sigara kaçakçılığına yönelik olarak uygulanan eylem planı çerçevesinde hukuki değişikliklere ihtiyaç bulunduğunu da belirtti. Bu kapsamda, kaçak akaryakıt sattığı tespit edilen bayilerin lisansının idari kararla askıya alınması imkanının tanınması gerektiğini belirten Yazıcı, bunun yanında 10 numara yağ gibi kaçak akaryakıta konu olabilecek malların antrepo satışı sırasında, alıcının bu ürünleri kullanabilecek sanayi tesisi olup olmadığının kontrol edilmesi ve sadece kullanabilecek tesisi bulunan sanayiciye satılması gerektiğini belirtti.
"Halkalı gümrüğü 15 ayda bitecek"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, TOBB ile 5 gümrük kapısının yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yenilenmesi için anlaşmanın imza aşamasında olduğunu söyledi. En büyüğü İstanbul Halkalı gümrüğünün Büyükçekmece'ye taşınmasıyla yeni bir alan ve tesise kavuşturulması projesini içeren anlaşmayla, Halkalı yanında, Esendere, Çıldır-Aktaş, Kapıköy ve Dilucu sınır kapıları yenilenecek. Yazıcı, planladıklarından biraz geç kalmakla birlikte sonbahar aylarında tesislerin temelinin atılacağını ve temel atıldıktan sonra 15 ayda yeni tesislerin faaliyete geçmesini hedeflediklerini kaydetti.
"Kredi kullanırken eşin izni normal"
Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu kapsamında, kefalet doğuran hallerde eşin mutabakatı gerekliliğinin, ticari kredi kullanan esnaf ve küçük işletmelerde zorluklar doğurduğu yönündeki eleştirileri yanıtladı. Hayati Yazıcı, ticari kredide sermaye şirketlerinde bankaların şirket yükümlülükleri yanında şahsi kefalet de talep ettiğini hatırlattı. Türk medeni mevzuatında eşlerin mal ayrılığı ve mal birliği yönünde tercih hakkı bulunduğunu, mal birliği durumunda da sonuçları itibariyle eşin malvarlığında kayba yol açabilecek bir yükümlülük konusunda da muvafakat istenmesinin normal karşılanması gerektiğini vurgulayan Yazıcı, mal ayrılığı belirlenmiş evliliklerde durumunda böyle bir muvafakatın istenemeyeceğini belirtti.