'TÜBİTAK'la yapılan birçok gizli projemiz var'

Bakan Işık, Almanya ile ABD'nin Türkiye'yi dinlediği iddiaları ve teknolojik saldırılarla ilgili, ''Devlet güvenliği bizim için vazgeçilmez. Devlet kurumlarımızın TÜBİTAK'la yaptığı birçok gizli projemiz var'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının, mevsimsel etkiler nedeniyle beklenenin dışında bir şey olmadığını bildirirken, Almanya ile ABD'nin Türkiye'yi dinlediği iddiaları ve teknolojik saldırılarla ilgili, ''Devlet güvenliği bizim için vazgeçilmez. Devlet kurumlarımızın TÜBİTAK'la yaptığı birçok gizli projemiz var'' açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Işık, NTV-CNBC-e ortak yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Işık, programda özellikle son günlerde Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Türkiye'yi dinlemesi ile ilgili tartışma yaratan konuya ilişkin şöyle dedi:

'Devlet güvenliği bizim için vazgeçilmez'

Bu siber saldırı olayı inanılmaz bir boyut değişimi yaşadı. Önceden PC'nize programlar yoluyla girebilecek virüsleri antivirüs programları ile temizlemek yetiyordu. Daha sonra internet çağına geçince internetten gelebilecek saldırılara yönelik bir tedbir alma şimdi bulut bilim var. Dolayısıyla siber güvenlik her geçen güç çok daha önem kazanıyor. Bizde gerek TÜBİTAK gerek bakanlık bünyesinde yeni gelişen teknolojilerle özellikle teknolojinin gittiği yönü takip ederek siber güvenliğin nasıl sağlanacağı yönünde çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Devlet güvenliği bizim için vazgeçilmez. Devlet kurumlarımızın TÜBİTAK'la yaptığı birçok gizli projemiz var.

"Bir miktar düşüş bekliyorduk"

Bugün açıklanan enflasyon rakamlarını da değerlendiren Işık, aslında bir miktar düşüş beklediğini ancak gıda fiyatlarındaki yükselme ile enflasyonun, yukarı yönlü olduğunu ifade etti. Bu yükselişte, lokanta, otel grubundaki artış ile okulların açılması dolayısıyla yapılan eğitim harcamalarının da etkisi olduğuna işaret eden Işık, şunları kaydetti:  

"Tahmin ettiğimiz gibi bu sonuç, meyvedeki don olayının ardından, kuraklığın da gıdaya etkisi ile aslında çok da beklenenin dışında bir şey değil. Yılbaşındaki kur ile işlenmemiş gıdanın enflasyon üzerinde baskısı vardı. Kurun baskısı kalmadı ama işlenmemiş gıdanın baskısı sürüyor. Bu yıl Türkiye son 14 yılın en kurak mevsimini geçiriyor. Bahardaki don olayı, sezonun kurak geçmesi ve tarımdaki rekolte düşüşü ile arz talep dengesinde bozulma olması, enflasyon üzerinde ciddi baskı oluşturuyor.  

Merkez Bankası'nın burada yapabileceği çok bir şey yok. Mevsim şartlarını belirleme gücümüz yok. Merkez Bankası enflasyon beklentisini yukarı yönlü revize edebilir, Banka, hesaplarını çok ince yapıyor." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir