'Türk bankaları bu yıl daha iyi olacak'

Deloitte'un yaptığı araştırmaya göre, bu yıl Türk bankacılık sektörünün yine büyüme ve kârlılığa odaklanacağı daha iyi bir yıl olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman alanlarında dünyanın en büyük profesyonel hizmetler firmalarından biri olan Deloitte, "Bankacılık Sektörü 2013" raporunu yayınladı.
Rapora göre, global krizin ardından 2012 yılında da Avrupa'daki bankacılık sektöründeki zayıflığın devam ettiği görülüyor. 2013 yılında ise büyümenin zor olacağının da altı çiziliyor. Her ne kadar bankacılık sektöründeki düzenlemeleri uygulamaya koysa da, Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa'daki gelişmelerden etkilenmesinin kaçınılmaz olacağı belirtiliyor. Portekiz, İtalya, Yunanistan, İrlanda ve İspanya'da geçici önlemler alınmış olsa da bu ülkelerdeki uzun vadeli istikrarsızlığın devam edeceği öngörülüyor.
 
Türkiye'deki bankacılık sektörünü değerlendiren Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Endüstri Lideri Hasan Kılıç: "Talepteki daralmaya bağlı olarak kredilerdeki büyümenin sınırlı kalması ve öz kaynak karlılığındaki gerilemeye rağmen 2012 yılı Türk bankacılık sektörü açısından iyi bir yıl oldu. Ekonomideki kırılganlığın yumuşak inişle bertaraf edilmesi ve toparlanmaya bağlı olarak 2013 yılında yurtiçi talepte bir artış yaşanmasıyla kredilerin 2012 yılından daha fazla büyüyeceğini ve bankaların şube ağını genişletmeye devam edeceğini tahmin ediyorum. 2012 yılının son döneminde azalmaya başlayan sorunlu kredilerde azalmanın 2013' te de devam edeceği anlaşılıyor. Sonuç olarak 2013 yılı bankacılık sektörünün yine büyüme ve karlılığa odaklanacağı daha iyi bir yıl olacak gibi gözüküyor" dedi.
 
Rapora göre, banka yöneticileri kabul etse de etmese de, teknoloji finansal hizmetler endüstrisinde kritik bir rol oynamaya başladı. "Büyük Veri" son yılın bu endüstrideki en popüler trendi oldu. Rapora göre, bankaların sahip olduğu büyük miktarda verinin etkili ve yaratıcı kullanımı, sektördeki oyuncuların başarısında belirleyici bir faktör olacak. Raporda ayrıca bulut bilişimin bankacılık sektöründeki hizmetleri sunmada önemli bir platforma dönüştüğüne dikkat çekildi.
 
Güven kazanma zamanı
 
Rapora göre Bankacılık sektörünün 2013 yılında önem vermesi gereken bir diğer konu da müşteri memnuniyetinde mükemmellik ve hizmette farklılaşma olarak öne çıkıyor. Bankaların bu sayede sadece düzenlemelere uyum göstermekle kalmayacağı, aynı zamanda müşteri tabanlarını korumayı ve genişletmeyi başaracakları öngörülüyor.
 
Büyümek için yeni ürün yeni coğrafyalar şart
 
Raporda bankaların iş yapılarını yeniden modellemeye odaklanacağına dikkat çekilirken, büyük kuruluşların ana iş kollarına odaklanarak bölünmeler gerçekleştirebileceği ve orta ölçekli kuruluşların büyümek için portföylerine yeni ürün ve coğrafyalar ekleyebileceği belirtiliyor. Ayrıca 2013'te kurumsal tarafta ticari borçlar ve kurumsal işlem hizmetlerinin; perakende bankacılığı tarafında ise özel bankacılık hizmetlerinin bankalar için yeni büyüme fırsatlar barındırdığının altı çiziliyor. Rapora göre geniş kapsamlı kurtarma planlarının uygulanmadığı finansal kriz sonrası ortamında, bankaların, müşterilerini daha çok anlamaları ve daha paylaşımcı ilişki için daha teferruatlı öneriler getirmeleri gerekiyor.