'Türkiye anayasa sorununu çözmek zorunda'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye’nin bir anayasa sorunu vardır. Bu sorunu er geç Türkiye çözmek mecburiyetindedir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MELBOURNE - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye’nin bir anayasa sorunu vardır. Bu sorunu er geç Türkiye çözmek mecburiyetindedir. Şu an Türkiye’de tartışma konusu olan gerginlik konusu olan bazı konular bizatihi anayasanın kendisinden kaynaklanıyor" şeklinde konuştu.

Çiçek, Avustralya temaslarıyla ilgili Sydney İntercontinental Otel'de basın toplantısı düzenledi. Avustralya ziyaretinin çok verimli geçtiğini vurgulayan Çiçek,Türkiye’nin çok yönlü politikaları çerçevesinde Asya-Pasifik açılımı yönünden Avustralya'nın kendileri için çok önemli ve kilit bir ülke olduğunu söyledi.

 TBMM olarak Türk devlet politikasına katkıda bulunmak amacıyla birçok ülke ile ilişki halinde ve görüşmelerde bulunduklarını ifade eden Çiçek, şu an Meclis'te 122 ülke ile ilişkisi olan dostluk grupları bulunduğuna dikkati çekti.

Avustralya’ya yaptıkları ziyaretin amaçlarından birinin 1915 Olayları olduğunu belirten Cemil Çiçek, Avustralya’da da bazı eyalet parlamentolarının bu konuda bazı kararlar aldığını, yaptıkları görüşmelerde muhataplarını uyardıklarını kaydetti.

Cemil Çiçek, şöyle devam etti:

‘‘Biz 2015 yılında iktidar-muhalefet oy birliği ile tüm dünya kamuoyuna 1915  olaylarıyla ilgili çok açık bir meydan okuduk. Dedik ki 'Biz arşivlerimizi açtık. Bu parlamentoların işi değildir, tarihi olaylarda hüküm veremez.' Çünkü parlamentolar, bir uluslararası mahkeme olmadığı gibi bir tarihçiler kurulu da değildir, bilim kurulu da değildir.  Parlamentolar bugünü ve geleceği inşa eder barışa, iş birliğine ve dostluğa katkı sağlar. Yoksa geçmişte yaşanmış olaylarla kıymet hükmü vermek, parlamenterlerin ve parlamentoların işi değildir. Onun için bu konunun aydınlığa çıkmasını arzu eden kim varsa bir ortak komisyon oluşturalım herkes arşivlerini açsın, sonuçta ne çıkarsa biz bunu kabule hazırız, yüzleşmeye hazırız.’’

"Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu açıktır"

Anayasa değişikliği konusundaki bir soru üzerine de Çiçek, şöyle konuştu:

"Türkiye’nin bir anayasa sorunu vardır. Bu sorunu er geç Türkiye çözmek mecburiyetindedir. Şu an Türkiye’de tartışma konusu olan gerginlik konusu olan bazı konular bizatihi anayasanın kendisinden kaynaklanıyor. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle anayasa açısından yeni bir durum ortaya çıkardı. Onun için bana göre bu durumun netleşmesi gerekir. Türkiye’nin ihtiyaçlarına, beklentilere ve tartışmaları sonlandıracak yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu açıktır.’’ 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, basın toplantısının ardından Yeni Güney Galler Eyaleti Vali Vekili Thomas Frederick Bathurst ile bir görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra Auburn Gelibolu Camisi’nde cuma namazı kılan Çiçek, buradaki salonda vatandaşlarla bir araya geldi.

Vatandaşlardan birlik olmalarını, örgütlü bir şekilde Avustralya yasalarına uygun olarak hem kendileri  hem de Türkiye için mücadele etmelerini isteyen Çiçek, yurt dışındaki Türklerin bulundukları ülkelerde, dürüst, güvenilir, çalışkan, yardımsever bir şekilde yaşayıp, bunu o ülke vatandaşlarına gösterdikleri takdirde çok faydalı bir iş yapacaklarını belirtti.

Cemil Çiçek, 2015 yılının yaklaşmasıyla bazı devletlerin, 1915 Olayları'nı bahane ederek kararlar almaya çalıştıklarını hatırlatarak ‘‘Şundan emin olun, soğan yemedik ağzımız kokmaz. Bunu herkesin iyi bilmesi lazım. Bizde soykırım yok, sicilimiz temiz bizim, bunu bir defa daha ispat ediyoruz. Kim ne biliyorsa kimin elinde ne belge varsa getirsin ortaya koysun’’ dedi.

"Böyle bir sorumluluğu ben üzerime almam kati suretle’’ 

Çiçek, 17 ve 25 Aralık operasyonlarının bir an önce sonuçlanması için elinden geleni yaptığını, evrakların gecikmemesi için hemen imzalayıp, postaya bile vermeden özel polislerle hemen muhatabına ulaştırdığını belirterek ‘‘Hepimizin beklentisi bize yakışan budur. Bunu herkesin huzurunda, basın da burada bu soruşturmanın bir an evvel neticelenmesi için hiçbir evrakı geciktirmedim, geciktirdiysem Allah da sorsun, siz de sorun. Böyle bir sorumluluğu ben üzerime almam kati suretle’’ dedi.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir