'Türkiye gazeteciler için hapishane'
Sınır Tanımayan Gazeteciler raporunda, Türkiye'nin basın özgürlüğünde geçen yıla kıyasla iyileşme sağlayamadığını belirtti
İSTANBUL - Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Türkiye'nin basın özgürlüğü konusunda geçen yıla kıyasla bir iyileşme sağlayamadığını ve 2013 sonu itibariyle gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanelerinden biri olmaya devam ettiğini açıkladı.
Dünyanın tüm ülkelerinde basın, ifade ve haber alma özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları değerlendirildiği Dünya Basın Özgürlüğü 2014 raporunda Türkiye geçen yıla göre bir sıra yükselerek 154. sıraya yükselmesine rağmen, listedeki 180 ülke arasında son yüzde 15'lik dilimde olmayı sürdürdü.
Türkiye listede Irak, Ürdün, Umman ve Rusya gibi bölge ülkelerinin altında yer alırken, geçen yıl darbe olan Mısır'ın sadece 5 basamak üzerinde buluyor. İç savaşın üç yıldır devam ettiği Suriye ise 177. sırada yer aldı.
Raporda, "Türkiye bölgesel emellerine rağmen iyileşme kaydetmedi ve gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanelerinden biri olma özelliğini sürdürdü. Gezi Parkı eylemleri güvenlik güçlerinin kullandığı baskı yöntemlerini, otosansürü ve başbakanın izlediği popülist çizginin yarattığı tehlikeyi gözler önüne serdi. Yaklaşan seçimler ve çözüm sürecinin öngörülemezliği nedeniyle 2014 Türkiye'de medeni haklar alanında belirleyici bir yıl olacak" denildi.
Türkiye'deki basın özgürlüğüne yönelik reformların sınırlı olduğunu ifade eden örgüt raporda, "Baskıcı hukuki uygulamalar sürüyor, gözaltına alınan gazeteci sayısı darbe döneminden bu yana görülmemiş sayılarda... İhtiyati gözaltı kararlarının sınırlanmasını amaçlayan yönergeye rağmen gazeteciler genellikle mahkemeye çıkmadan aylarca hatta yıllarca hapiste kalıyorlar" dedi ve birçok basın mensubunun Terörle Mücadele Kanunu çerçevesinde yargılandığına dikkat çekti.
Ulusal güvenlik gereksinimlerinin dünya çapında geniş yorumlanması ve kötüye kullanılması nedeniyle haber alma ve verme alma özgürlüğünün kısıtladığına dikkat çeken Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, "Bu eğilim dünya çapında güçlenen bir tehdit oluşturuyor ve demokrasi olarak anılan ülkelerde bile bilgiye erişim özgürlüğünü tehdit ediyor" denildi.
Endeskte basının en özgür olduğu ülkeler olarak Finlandiya, Hollanda ve Norveç sıralanırken, Türkmenistan, Kuzey Kore ve Eritre'de bilgiye erişim özgürlüğünün olmadığı belirtildi.