'Türkiye için sistem değişikliği olabilir'

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, "Belki de Türkiye için yeni bir sistem değişikliğini getirebilir. Yani başkanlık sistemi veya yarı başkanlık sistemi, bunu getirebilir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı "Başbakan ile Gündem Özel" programında soruları yanıtladı.

Kayseri ve Ankara'da bugün düzenlediği mitinglere yönelik değerlendirmesinin sorulması üzerine Erdoğan, iki mitingte de coşku ve heyecanın gayet iyi olduğunu belirtti.

Erdoğan, yarın finali Konya'da yapacaklarını belirterek, 30 Mart seçimlerinde rahatsızlığı sebebiyle bu kente gidemediğini, daha sonra ise toplu açılışlar için burada bulunduğunu hatırlattı.

"Birinci turda bu iş bitsin ve ikinci turla bir iki hafta daha kaybetmemiş olalım"

Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turda bitip bitmeyeceğinin sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, değişik birçok firma tarafından yapılan kamuoyu araştırmalarının seçimlerin birinci turda sonuçlanacağını gösterdiği bilgisini paylaştı. Erdoğan, "Bütün gelişmeler de lehte gelişmeler olarak önümüzde duruyor. Temenni ederim ki birinci turda bu iş bitsin ve ikinci turla bir iki hafta daha kaybetmemiş olalım" diye konuştu.

"Onların neyini takip edeceksiniz"

Erdoğan, diğer cumhurbaşkanı adaylarının seçim performanslarına yönelik değerlendirmesinin sorulmasına karşılık, "Benim onları takip etmek gibi bir şu anda  durumum söz konusu değil" karşılığını verdi.

Yaptıkları toplantılarla günün değerlendirmesini ve ertesi günkü mitinglerin ön hazırlığını gerçekleştirdiklerini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Arkadaşlarım kısa bazı bilgiler veriyorlar. Mesela o illerle ilgili kamuoyu araştırmalarında rakiplerimiz nasıl gözüküyor, bunları bana bilgi olarak veriyorlar sadece o. Yoksa televizyonlarda kim, nerede, ne konuştu filan onlarla uğraşmaya gerek bulmuyorum. Çünkü zaten ana muhalefetin ve yanındaki yavru muhalefetin ve bunların yanında '8-9 parti var, 11 parti arkamızda' diye sunum yapıyorlar. Şimdi onların neyini takip edeceksiniz?"

11 Ağustos'ta hayatımızdaki değişiklik ne olacak?

Halkın ilk defa doğrudan cumhurbaşkanını seçeceği belirtilerek, "11 Ağustos'ta hayatımızdaki fark, değişiklik ne olacak" yönündeki soruya Erdoğan, şu yanıtı verdi:

"Burada bana göre en önemli fark, Abdullah Bey'in seçimine geldiğimiz süreçte, gerek Turgut Bey'in gerek Sayın Demirel'in gerek Sezer'in seçilme şekillerine uygun olarak bir seçim yapıldı. Fakat bu seçime rağmen biliyorsunuz ön kesildi ve 'Biz AK Parti'li bir cumhurbaşkanı seçtirmeyeceğiz.' Maalesef Sayın Sezer o da veto etti. Ondan sonra biz bu 367 garabeti sebebiyle bir erken seçime, arkasından da hemen referanduma gittik."

Erdoğan, referandumda milletin cumhurbaşkanını seçme kararını yüzde 69 oy oranıyla çıkardıklarına değinerek, şöyle devam etti:

"Yüzde 69 gerçekten muhteşem bir oydu.  Bu, milletin önemli bir kararıydı. 'Ben yetkiyi kendime aldım, millet olarak egemenlik kayıtsız, şartsız milletinse cumhurbaşkanını artık ben seçeceğim' dedi. İşte şimdi bu seçimin en önemli yanı millet o verdiği kararın şimdi de uygulamasını yapacak, pazar günü. Şimdi ben şunu merak ediyorum, o zaman Meclis'i terk edenler, Meclis'te milletin cumhurbaşkanını seçmesine karşı çıkanlar, CHP'si, MHP'si, HDP'si yani şimdi hangi yüzle millete gidiyorlar da millete 'Bizim cumhurbaşkanı adayımıza oy ver' diyorlar. Bu, tutarsızlıktır. Siyaset tutarsızlık silsilesi içerisinde yapılmaz. Tutarlı olmak gerekir. Attığınız her adımın arkasında duracaksınız. Nitekim, biz milletimizden aldığımız bu yetkiyle şimdi milletimizin karşısındayız. İnanıyorum ki milletim pazar günü sandıkta çok ciddi bir demokrasi dersini onlara verecektir, gerekli olan tokadı atacaktır. Tabii burada artık devletle milletin bir buluşması, kucaklaşması var. Çankaya ile milletin bir kucaklaşması, bütünleşmesi var. Bunu gerek merhum Özal'da gerek Sayın Abdullah Gül'de yaşadık, inşallah şimdi de biz bunu çok daha farklı bir tempoyla devam ettirmek istiyoruz."

"Türkiye'nin gündemine oturacaktır" 

"Doğrudan halk cumhurbaşkanını seçiyor ama Türkiye'nin durumu da biraz garip bir şekilde ne parlamenter sistemiz ne başkanlık sistemiyiz. Bir tarafta halk cumhurbaşkanını seçecek ama sistemi değişmemiş. Burada bir sıkıntı, problem çıkmayacak mı" sorusuna karşılık, cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: 

"Bu aslında bir problem çıkarma yerine, bunu şöyle ifade edelim, daha önce Meclis'in seçmiş olduğu cumhurbaşkanının gücü yerine bu defa daha güçlü bir cumhurbaşkanı buna diyebiliriz. Halk bizzat seçince ben inanıyorum ki cumhurbaşkanı anayasadaki yetkilerinde çok daha güçlü bir şekilde karar alma durumuna gelecek. Burada tabii şunu da özellikle söylemekte ben fayda görüyorum, yani bu belki de Türkiye için yeni bir sistem değişikliğini de getirebilir. Yani başkanlık sistemi veya yarı başkanlık sistemi, bunu getirebilir. Çünkü millet bu kararıyla beraber artık bu sisteme de bence adapte olacak, bunu değerlendirmeye, incelemeye başlayacak. Türkiye bu sisteme girişiyle birlikte de çok daha farklı bir inşallah inanıyorum ki konumu yakalayacaktır. Bu da bundan sonra Türkiye'nin gündemine oturacaktır diye düşünüyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir