'Türkiye'yi bir kez daha savunacağım'

Almanya İçişleri Bakanı Maiziere, 'Türkiye'yi bir kez daha savunacağım. Suriyeli sığınmacılar konusunda gösterdiği performansın takdir edilmesi gerektiyor' açıklamasında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda gösterdiği performansın takdir edilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye, büyük bir uluslararası yardım olmaksızın Suriye'deki iç savaşın başlamasıyla yüz binlerce sığınmacıyı hiçbir konudan da şikayet etmeden kabul etti" dedi.

De Maiziere, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun göç, içişleri ve vatandaşlıktan sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos ile başkent Berlin'de katıldığı, AB'nin "Sığınmacı krizinde halk diyaloğu" adlı etkinliğinde konuşma yaptı.

Türkiye ve AB'nin sığınmacı krizinin çözümü konusunda anlaşmalarına atıfta bulunan de Maiziere, bu anlaşmayla Türkiye'deki sığınmacıların durumlarının iyileştirileceğini ve Avrupa'ya sığınmacı akımının azalacağını belirtti.

AB'nin Türkiye'ye sığınmacıların koşularının iyileştirilmesinde kullanılmak üzere 3 milyar euro vereceğini hatırlatan de Maiziere, bu paranın Türkiye bütçesine aktarılmayacağını söyledi.

De Maiziere, "Para, sığınmacıların yararına somut tedbirler, sığınmacı merkezleri, sığınmacılara yerleşkeler için kullanılacak" dedi.

Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda olağanüstü bir performans gösterdiğini dile getiren de Maiziere, şunları söyledi:

"Türkiye'yi bir kez daha savunacağım. Türkiye, büyük bir uluslararası yardım olmaksızın Suriye'deki iç savaşın başlamasıyla yüz binlerce sığınmacıyı hiçbir konudan da şikayet etmeden kabul etti. Türkiye sığınmacılar için çok para harcadı. Bu gerçeği dile getirmek zorundayız."

Dimitris Avramopoulos da AB ile Türkiye'nin sığınmacı krizi dolayısıyla yakın ortak çalışmada bulunmasını savunarak, "Bu bir flört değil, ortak çıkarlardan dolayı birlikte çalışma" değerlendirmesinde bulundu.