'Uçuşa yasak bölge bir an önce ilan edilmeli'

ABD dönüşü konuşan Erdoğan, "Adımlarımız sınırlarımızı güvence altına almak için. Uçuşa yasak bölge bir an önce ilan edilmeli, Suriye tarafında güvenli bölge tesis edilmeli" diyerek Suriye sınırında alınması gereken önlemlerle ilgili rota çizdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'taki temaslarını tamamlayarak yurda döndü. ABD dönüşü Atatürk Havalimanı'nda konuşan Erdoğan, BM Zirvesii kapsamında 17 liderle ikili görüşme yaptığını söyledi.

Suriye sınırında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Erdoğan, "Bölgede kritik bir süreç yaşıyoruz. Sınırda yaşanan gelişmelerden dolayı 'Bize ne' deme lüksümüz yok. Bunun bir yerden şöyle ya da böyle kesilmesi lazım. Zalim rejimden kaçanların sığındığı bir başka zalim olmamalı" dedi.

"Biz lafın sözün değil, eylemin tarafı olmak zorundayız" diyen Erdoğan, "Adımlarımız sınırlarımız güvence altına almak için. Temaslarımızı hükümetimizle istişare edeceğiz. Uçuşa yasak bölge bir an önce ilan edilmeli, Suriye tarafında güvenli bölge tesis edilmeli" şeklinde konuştu.

"Bundan sonraki süreç farklı olacak"

Cumhurbaşkanı Erdoğan,"(Rehinelerin kurtarılması sonrası) Şu anda pozisyon değişti, bundan sonraki süreç daha farklı olacak" dedi.

"Atmamız gereken adımlarda ana başlık olarak 3 başlık çok önemli"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD ile mücadeleye ilişkin, "Atmamız gereken adımlarda ana başlık olarak 3 başlık çok önemli. Bunlardan bir tanesi malum uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi ve bu uçuşa yasaklı bölgenin güvence altına alınması.  İki, güvenli bir bölgenin Suriye tarafında tesis edilmesi ve bu güvenli bölgede artık yapılanmanın nasıl olacağı konusunu da yapacağımız bir güvenlik üst kurulu toplantısıyla bunları enine boyuna çalışmalar zaten yürütülüyor, bu çalışmalarda ele alıp nihai adımlarımızı atmak. Üçüncüsü de 'eğit-donat' anlayışıyla burada bu süreci kimlerle, nasıl yöneteceğiz, bütün bunların içeriklerini görüşmek" dedi.

Erdoğan, "Hem ABD Başkanı Barack Obama ile bir telefon görüşmesi yaptınız hem de Yardımcısı Joe Biden'la görüştünüz. Görüşmelerin içeriğine ilişkin bizi bilgilendirir misiniz? Neler ele alındı? IŞİD'le mücadelede atılacak adımlarda Türkiye'nin rolü ne olacak? Bunlar gündeme geldi mi?" soruları üzerine, bölgede kritik bir dönem yaşandığını hatırlattı.

Türkiye'nin, yaklaşık bin 250 kilometre sınırı olan Suriye ve Irak'taki mevcut terör eylemleri, terör girişimleri için "Bizi ilgilendirmez" veya "Bize ne?" deme lüksü bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, "Şu anda yaklaşık 1,5 milyon sığınmacı bizim ülkemizde. 1,5 milyon sığınmacının Türkiye'ye geldiği ortamda biz hala 'Bize ne?' diyebilir miyiz? Bunun bir yerden şöyle veya böyle kesilmesi lazım. Kaldı ki, atılan bu adımlarda, başta Suriye rejimi olmak üzere, bu zalim rejimden kaçanların sığındıkları bir başka zalim olmamalı. Böyle bir ortamla karşı karşıyasınız" diye konuştu.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Hıristiyan dünyası böyle bir adım atıyorsa biz buna seyirci kalmayacağız"

Özgür Suriye Ordusu da orada bir mücadele veriyorlar. Başka örgütler de var orada… Şimdi ise durumun ne vahim olduğu, IŞİD’in Irak’ı işgal etmesi, Sünnilerin Musul’u boşaltmış olmaları bunlar görünen gerçekler. Bir de çok acımasız devam eden, bizim dinimizle alakası olmayan bir uygulamayı kabullenmek mümkün değildir.  Tüm yapılanlar İslam’a mal edilmektedir. Bizler Müslüman olarak elimizden geleni yapmamız lazım. Hıristiyan dünyası böyle bir adım atıyorsa biz buna seyirci kalmayacağız. Taraf durumu olma namzetiyiz. İşte 49 kişi. İçeriden dışarıdan bir çok yakıştırmalar yapıldı. Biz sözün değil, eylemin tarafı olmak durumundaydık. Bundan sonra atacağımız adımlar bizim aynı felaketleri tekrar yaşamamak . 

Orada Sayın Obama’yla bu konuyu da ele aldık.  Burada bu görüşmeyi konuşacak değiliz. Hükümetimizle istişare edeceğiz.