'Üniversitelerin yatırımına 3.5 milyar TL ayırdık, karşılığını bekliyoruz'

AHİKA 7. Kalkınma Kurulu toplantısında konuşan Kalkınma Bakanı Yılmaz, ''2013 yılında üniversitelerin yatırımına 3,5 milyar lira ayırdık. Ama karşılığını bekliyoruz'' dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEVŞEHİR - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, '''2013 yılında üniversitelerin yatırımına 3,5 milyar lira ayırdık. Ama karşılığında üniversitelerimizden topluma fayda, daha fazla proje, sosyal, ekonomik, kültürel alanda daha fazla katkı, bilginin katma değere dönüşümünü bekliyoruz'' dedi.

Bakan Yılmaz, Avanos'ta bir otelde düzenlenen Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) 7. Kalkınma Kurulu toplantısında, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Aksaray ve Niğde'den oluşan bölgenin kendileri için önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'de 26 kalkınma ajansı bulunduğunu anımsatan Yılmaz, bunları ekonomik bölgeler bazında oluşturduklarını dile getirdi. Kalkınma ajanslarının Türkiye için yeni bir tecrübe olduğuna değinen Yılmaz, şöyle devam etti:
''Kalkınma ajansları Türkiye'nin geliştirdiği özgün bir kurumsal model. Birçok ülkenin tecrübesine baktığımız ama Türkiye şartlarında geliştirdiğimiz bir model. Bundan 100 sene önce bunları yapanlar olmuş. Biraz da gecikmişiz. Geçmişte bölgesel planlamayla ilgili çok değerli çalışmalar yapılmış. Fakat bizim geçmiş bölgesel politikamız çok da başarılı olmamış. Bunu analiz etiğimizde karşımıza çıkan en önemli sorunlardan biri kurumsal yapı oldu. Geçmişte maalesef bir yörede kalkınma konusunda bütün aktörleri bir araya getiren, toplayan, onlara bir süreklilik kazandıran bir yapı yoktu. Kurumsal yapı eksikliği vardı, finansman gücü yoktu. Geçmişteki eksiklikleri tespit ederek, katılımcı, aşağıdan yukarıya yerel aktörleri devreye sokarak yeni bir planlama yaptık. Küresel rekabet ortamında yerel dinamiklerin önemi daha da arttı. Yerel aktörlerin, yerel potansiyelin önemi arttı. Kalkınma ajanslarıyla yerel aktörlerin kendi yörelerine sahip çıkmalarını, kendi potansiyellerini ortaya koymalarını ve bunu değerlendirme yönünde sistemli bir çalışma içine girmelerini hedefledik.''
Ajansların yapıları hakkında bilgi veren Yılmaz, Türkiye'deki modelin çok iyi olduğunu, birçok ülkede bu kadar iyi bir kurumsal yapının bulunmadığını söyledi.
Kalkınma ajanslarının sahiplenilmesinin önemine işaret eden Yılmaz, sahiplenildiğinde, ilgi gösterildiğinde o yöredeki kalkınma ajansının daha başarılı olduğunu belirtti.
 
''Ufkumuzu açmamız lazım''
 
Yılmaz, sadece ekonomik gelişmeyle bir bölgenin kalkınamayacağını, sosyal ve çevre boyutunun ihmal edilmemesi gerektiğini bildirdi.
Bugünkü dünyada rekabetin öneminin arttığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
''(Küçük olsun, benim olsun) derseniz bugünkü dünya şartlarıyla rekabet edemezsiniz. Bugün dünyada belli ölçekte bir ekonomik yapıyı örnek almadığınız sürece rekabet edebilmeniz, gelişmeniz mümkün değil. Dolayısıyla ufkumuzu açmamız lazım. Ekonomimizi planlarken '20 yıl sonra biz ne olmak istiyoruz' diye bakmamız lazım. Şimdiden 20 yıl sonra ne olmak istiyoruz sorusunu sorup tartışırsak, bu bölge çok daha farklı bir yere ulaşacak. Biz demeyi öğrenmemiz lazım ve o bizi olabildiğince genişletmemiz lazım.''
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2013 yılında üniversitelerin yatırımına 3,5 milyar lira ayırdıklarını kaydederek, ''Bu büyük bir fedakarlık. Ama karşılığında üniversitelerimizden topluma fayda, daha fazla proje, sosyal, ekonomik, kültürel alanda daha fazla katkı, bilginin katma değere dönüşümünü bekliyoruz'' dedi.
Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından 2012 yılı mali destek programları tanıtıldı.
Yılmaz, basına kapalı yapılan AHİKA Yönetim Kurulu toplantısının ardından Nevşehir Üniversitesi Rektörü Filiz Kılıç'ı ziyaret ederek, bir süre görüştü.