'Validebağ'da suç işleniyor'

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Üsküdar'da Validebağ Korusu'nun bitişiğindeki arsaya yapılması planlanan caminin inşaatına ilişkin, inşaat emri verenin de uygulayanın da suç işlediğin öne sürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Üsküdar'da Validebağ Korusu'nun bitişiğindeki arsaya yapılması planlanan caminin inşaatına ilişkin, "Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Şu anda burada açıkça suç işlenmektedir" dedi.  

Kocasakal, Validebağ Korusu girişinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in "İbadet sevgisi ile tabiat sevgisi karşı karşıya gelecek sevgiler değildir" sözlerini anımsatarak, "Diyanet İşleri Başkanımız çok güzel söylemiş. Aynen bu... Altına imzamı atarım" ifadelerini kullandı.  

Alanda bir "rant meselesi" olduğunu iddia eden Kocasakal, "Mesele bir ibadet yeri, bir inanç meselesi değildir. Toplumların elbetteki ibadethaneye de ihtiyaçları var ama en az onun kadar sağlıklı bir çevreye, doğaya da ihtiyaçları var. Zaten doğayı, ağacı, yeşili korumak da bir ibadettir. Gerçek Müslümanlar da bunu çok iyi bilirler" diye konuştu.  

Kocasakal, bilirkişi raporlarında bu alanın cami yapımına uygun olmadığının belirtildiğini savunarak, asıl meselenin yeşil alanı imara açmak olduğunu ileri sürdü.  

Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu dile getiren Kocasakal, şöyle devam etti: 

"Burada imara karşı verilmiş açık bir yargı kararı, bir yürütmeyi durdurma kararı var. Anayasamızın 9. maddesine göre, Türk milleti adına karar veren bir mahkeme var. Diyor ki; 'Buranın ben yürütmesini durdurdum.' Yine anayasanın 138. maddesinin son fıkrasına göre, yargı kararları bütün kurumları ve kişileri bağlar ve buna aykırı hareket edemez kimse. Şimdi 'Efendim bu yargı kararı 178 parsel içindir. Oysa burası 178 güneymiş' diyorlar. Bakın kimse hikaye anlatmasın. Kararın içeriğinden bu kararın burayla ilgili olduğu çok açık belli oluyor. O zaman bu yargı kararını yerine getirmemek, açıkça görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur. Yargıtay bunu söylüyor."  

Kocasakal, yapılanların suç olduğunu öne sürerek, "Burada sadece bu emri verenler değil, o emri uygulayanlar, o dozerleri kullananlar maalesef suç işliyor. Konusu suç teşkil eden emir hiçbir surette yerine getirilemez. Şu anda burada açıkça suç işlenmektedir. Bu yargı kararına rağmen bu çalışmayı yürütemezsiniz. Yürüttüğünüz anda suç işlemiş olursunuz. O yüzden yargıya da kimse meydan okuyamaz. O yüzden bu yargı kararının gereği, derhal yerine getirilmelidir. Getirilmediği takdirde İstanbul Barosu bununla ilgili olarak gerekli girişimlerde bulunacaktır" değerlendirmesinde bulundu.  

"İstanbul Barosu, suç duyurusu yapacak" 

Ümit Kocasakal, bugün buraya gelerek suç işlendiğini tespit ettiklerini anlatarak, "Kendisi de bir hukukçu olan Üsküdar Belediye Başkanını bu yanlıştan vazgeçmeye çağırıyorum. İstanbul Barosu, bu suçla ilgili gerekli suç duyurusunu yapacak" dedi.  

Güvenlik güçlerinin korunun girişini bariyerlerle kapattığını belirten Kocasakal, şunları kaydetti: 

"Buraya girmek istedik. Emniyet amirimizle görüştük, girmek istediğimi söyleyince izin almamız gerektiği söylendi. Bir hukuk devletinde herhangi bir karar, bir gereklilik, bir dayanak olmadan kamusal bir alanı bu şekilde kapatamazsınız. Bu seyahat özgürlüğünün engellenmesinin yanı sıra, 'hürriyeti tahdit' suçunu oluşturur." 

Kocasakal, eylem yapanları provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyararak, "Halkla polisi karşı karşıya getirmek istiyorlar. Bu kabul edilemez" ifadesini kullandı.  

Öte yandan, "Validebağ Gönüllüleri Derneği"ne üye bir grup, cami inşaatını protesto amacıyla Acıbadem Caddesi'nden koruya kadar slogan atarak yürüdü.