'Ya operasyon yapıp gidip getireceksin ya da görüşmelerle'

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, IŞİD tarafından alıkonulan Türk vatandaşlarıyla ilgili, ''Ya operasyon yapıp gidip getireceksin ya da görüşmelerle. Sabırla, sulh yoluyla bu olayı, bu sıkıntıyı çözmek lazım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, IŞİD tarafından alıkonulan Türk konsolosluğu çalışanları için görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Yılmaz, Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şubesince TCDD Sosyal Tesisleri'nde verilen kahvaltının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.  

Bakan Yılmaz, IŞİD tarafından alıkonulan Türk konsolosluğu çalışanları için, ''Çalışıyoruz. IŞİD üzerinde kim etkili olabilecek ise kimin sözüne itibar ediyorsa Irak'taki bütün taraflarla görüşmemiz devam ediyor. Bize söylenen en kısa zamanda, bunu gerçi daha halka söylemedik. Belki yarın gelebilir, belki öbür gün gelebilir" dedi.

IŞİD'in üzerinde kim etkili olabilecekse, IŞİD kimin sözüne itibar ediyorsa Irak'taki bütün taraflarla görüşmelerinin devam ettiğini belirten Yılmaz, "Ya operasyon yapıp gidip getireceksin ya da görüşmelerle. Sabırla, sulh yoluyla bu olayı, bu sıkıntıyı çözmek lazım. Bizim isteğimiz, görüşmeler yoluyla bunu çözmeyi düşünüyoruz çünkü bunun en doğru yol olduğunu düşünüyoruz. Biraz daha sabretsinler" diye konuştu. 

Hamas'ın kaçırdığı İsrail askerleri için ne dedi?

Bir gazetecinin, "Hamas'ın kaçırdığı İsrail askerleri için Amerika, Türkiye'den acil destek istedi. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz? sorusu üzerine Yılmaz, kavgayla bir adım ileri gidilemeyeceğini vurgulayarak, "Oysa biz diyoruz ki barış olsun. Barış olmanın şartı, bu bölgede iki bağımsız devletin 1967 sınırlarına çekilerek bir arada yaşaması. Ateşkes ilan ediliyor fakat ondan sonra bir İsrail askeri kaçırıldı, kaç tane Filistinli öldürüldü. 40 Filistinli'yi öldürdüler. Nerede adalet, nerede insaf var?" diye konuştu. 

Yılmaz, herkesin silah gücüne dayanarak mesafe almak istediğini belirterek, şunları kaydetti: 

"Biz taraflara şunu diyoruz; Gerçek zafer, barışa ulaşmış zaferdir. Her iki tarafın da barışı amaçlaması gerekir, bu anlık olayları kendi lehlerine bir fırsata dönüştürmemesini istiyoruz. Türkiye, o coğrafyada barış istiyor, mazlumun, mağdurun ve haklının yanında, İsrail'in de güvenliğini ele alan bir sistemi savunuyor. Bunun için de o bölgede iki devletli bağımsız devletin bir arada yaşamasını sağlamaktır. Türkiye, bunu destekliyor. Bazı ülkeler ise henüz Filistin'in bağımsız bir devlet olarak İsrail'in yanında yer almasına hazır değil. Buna Arap Birliği ülkeleri de dahil. Bundan dolayı şu anda Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı kapatıyor. Bu Arap, eğer isterse onun güçlenmesini, Refah Sınır Kapısı'nı açardı. Biz barış istiyoruz. Bunun yolu da herkesin silahlarını gömmesi, en azından bu ateşkes sözüne her iki tarafın da uyması. Dolayısıyla bir bahane bulup da misliyle, kat kat karşılık verilmesini doğru bulmuyoruz." 

Adana'daki tırlarda silah bulunduğu iddialarına yanıt verdi

Yılmaz, bir gazetecinin "Bir internet sitesinde yer alan habere göre, Adana'daki tırlarda silah bulunduğu iddiaları var. Bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusunu "Mahkemede, yargıda devam ediyor. Biz, orada Türkmenlere giden yardımın olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla Türkmenlerin neye ihtiyacı varsa o yardımı vermek Türkiye'nin asli yükümlülüğüdür çünkü Türkmenler orada Türkiye'den önce sahipsizdi ancak bizim yardımlarımızla bir noktaya gelmiştir. Türkiye'nin yaptığı doğrudur" şeklinde yanıtladı.