'Yağışların azlığı su tasarrufunun önemini arttırdı'
Su Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Uyumaz, yağışların azalması ile birlikte daha da önem kazanan su tasarrufuyla ilgili önemli uyarılar yaptı
İSTANBUL - Su Vakfı Başkan Yardımcısı Ali Uyumaz, yağışların ve barajlardaki doluluk oranlarının yetersizliği ile yaz aylarının da yaklaşması nedeniyle su tasarrufunun önem kazandığını söyledi.
Temiz enerji, hidroelektrik santraller, akarsu düzenlemesi, su tasarrufu gibi konulardaki çalışmalarıyla bilinen Uymaz, evlerde suyun tasarruflu kullanımına ilişkin soruları yanıtladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi de olan Doç. Dr. Uymaz, dünyanın yüzde 70'inin sudan meydana geldiğini, bu suların yüzde 97'sinin tuzlu, yüzde 3'ünün de tatlı sulardan oluştuğunu anlattı.
Uyumaz, Türkiye'de tatlı suyun yüzde 75'inin tarımda, yüzde 15'inin evlerde, yüzde 10'unun da sanayide kullanıldığını, bu oranların zaman zaman küçük farklarla değişebildiğini belirterek, hem Türkiye'de hem dünyada tatlı suyun en fazla tarımsal ve benzeri sulamada kullanıldığını dile getirdi.
Yağmurlama sulama sisteminde 1 hektar için yılda 6 bin su harcandığını ifade eden Uyumaz, devletin de teşvik ettiği, bitkilerin direkt köklerine hitap eden damlama sulama sistemiyle tasarrufun yüzde 70'lere çıktığını, damlama sulama yöntemiyle 1 hektar alanın yıllık 2,5-3 bin metreküp su ile sulanabildiğini söyledi.
İstanbul'da atık suyun arıtılarak park ve bahçe gibi yerlerde kullanılabildiğini, bu sistemin bütün şehire yayılması gerektiğini vurgulayan Uyumaz, evlerde de tasarruf yöntemleri olduğunu belirtti.
Uyumaz, "Yağışların ve barajlardaki doluluk oranlarının yetersizliği ile yaz aylarının da yaklaşması nedeniyle su tasarrufu önem kazanıyor" dedi.
"Bulaşık ve çamaşır makinede yıkanmalı"
Ali Uyumaz, çamaşır ve bulaşık yıkama konusunda makine kullanılmasını önererek, "Çamaşır veya bulaşık elde yıkandığında, tam dolu bir makinenin tükettiği suyun 2 katı tüketiliyor, israf ediliyor. Makineler ortalama 60 litre su harcarken aynı orandaki bulaşık veya çamaşır için 120 litreden aşağı su kullanılmıyor" diye konuştu.
Halı yıkamada da vakumlu yıkama sistemleriyle 3-4 kat daha az su harcandığını dile getiren Uyumaz, evde halı yıkarken ortalama 300 litre su harcandığını aktardı.
"Bir kişinin diş fırçalarken yılda israf ettiği su, aylık tüketime denk geliyor"
Uyumaz, araştırmalara göre, bir balkonu yıkamak için ortalama 200 litre tazyikli su kullanıldığını belirterek, suyun tasarruflu kullanılması gerektiği zamanlarda balkonun süpürülüp tozunun silinmesini tavsiye etti.
Ali Uyumaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Diş fırçalarken musluğu sürekli açık tutan bir kişi 2 ayda 1 metreküp suyu ziyan ediyor. Yılda 6 metreküp eder. İstanbul'un nüfusu 15 milyon. 15 milyon kişinin dişini fırçalarken suyu açık tutması sonucu yıllık 80-90 milyon metreküp su ziyan oluyor. İstanbul'un günde ortalama su tüketimi 2,5 milyon metreküp. Bu rakam yaz aylarında 3 milyon metreküpe çıkabiliyor. Demek ki İstanbul'un bir aylık su tüketimini bir yıllık diş fırçalamada yapılan dikkatsizlikle ziyan ediyoruz. Yani bir kişinin yıl boyunca diş fırçalarken israf ettiği su ortalama bir aylık tüketimine denk geliyor. Elimizi sabunlarken musluğun açık tutulması da aynı şekilde. Açık tutmaya ne gerek var? Kapatıp durularken tekrar açmalı."
Uyumaz, suyun boşa akmaması için bozuk muslukların tamir edilmesi gerektiğini vurguladı.
"Araçları tazyikli suyla yıkamayın, 6 kat tasarruf edin"
Uyumaz, tuvalet rezervuarlarının tükettiği su miktarına da değinerek, "Bu rezervuarlara pet şişe koymak suretiyle hacimlerini azaltabiliriz. Bu şekilde mesela 10 litre su alan rezervuarın kapasitesi 6-7 litreye düşebilir" dedi. Uyumaz, erkeklerin tıraş olurken hassasiyet göstermesi ve musluğu ihtiyaç duyulduğunda açması gerektiğini dile getirdi.
Araçları yıkarken de dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Uyumaz, "Araştırmacılar, tazyikli su kullanılması durumunda 300 litre su ile bir aracın yıkanabileceğini söylüyor. Kova-fırça usulü yıkanması halinde bir araç için ortalama 40-50 litre su harcanır. Burada en az 6 kat tasarruf sağlamış oluyoruz. 50 litre su ile olacak işi 300 litreyle yapmak da büyük israf" ifadelerini kullandı.
Uyumaz, tasarrufun daha az su kullanmak değil, suyu hesaplı ve verimli kullanmak olduğunu söyledi.
"İstanbul yakın gelecekte su problemi yaşamayacak"
İstanbul'a su sağlayacak Melen Çayı'na da değinen Uyumaz, şunları kaydetti:
"Büyük potansiyel taşıyan Melen Çayı, yıllık 1 milyar 77 milyon metreküp su akıtıyor. Bu rakam İstanbul'un yıllık su ihtiyacının üzerinde. Şimdi 550 milyon metreküplük bir baraj yapılıyor. Orada toplanan suları İstanbul'a göndereceğiz. Şu anda 1 olan hat sayısını 3'e çıkaracağız. Öyle ki tek başına İstanbul'un su ihtiyacını bile karşılayabilecek. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Daha İstanbul'daki diğer barajları saymıyorum. Ömerli, Terkos, Büyükçekmece, Elmalı gibi diğer barajları da işin içine koyarsak İstanbul'un yakın gelecekte su problemi yaşamayacağı görülüyor."