'Yaptırımın faturası 6,5 milyar dolar'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, Rusya'nın Türkiye'ye yaptırımının 6,5 milyar dolara mal olacağını iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Rusya’nın açıkladığı yaptırım paketinin Türkiye ekonomisine en az 6,5 milyar dolarlık ek yük getireceğini söyledi. Öztrak turizmden gayrimenkule birçok sektörün bu yaptırımlardan etkileneceğini ifade etti.

Rusya ile yaşanan krize ilişkin açıklama yapan ve Rusya yaptırımının faturasını çıkaran Öztrak şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Rusya’nın uygulamaya koyduğu yaptırım kararları, bu aşamada özellikle Türkiye’nin sebze ve meyve ihracatını, yani tarım sektörünü hedef almıştır. Rusya’nın açıkladığı yaptırım listesinde yer alan domates, salatalık, kuru soğan, renkli lahana brokoli, portakal, mandalina, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek gibi ürünlerin ihracatının sekteye uğramasıyla, Türkiye 800 milyon dolar civarında bir ihracat gelirinden mahrum kalacaktır. Yasaklar listesinde yer alan tavuk ve hindi eti de hesaba katıldığında, Rusya’nın açıkladığı yaptırım listesinden dış ticaretimize kısa dönemde gelecek yükün 810-820 milyon dolar civarında olacağı anlaşılmaktadır.

'Kısa vadede mümkün değil'

Türkiye’nin toplam doğal gaz ithalatı içinde Rusya’nın payı yüzde 54,8’dir. Bunun LNG gibi başka ürünlerle ikame edilmesi ve kaynak ülke çeşitlendirmesi yapılması, en azından kısa vadede mümkün görünmemektedir.

Rusya, Türk turizmi için önemli bir kaynak ülkedir. Geçen yıl Rusya’dan Türkiye’ye 3,5 milyon turist gelmiştir ve bu turistler Türkiye’ye yaklaşık 2,9 milyar dolar turizm geliri bırakmıştır. Türkiye-Rusya gerginliğinin sürmesi halinde, turizmde Türkiye için Almanya’dan sonra ikinci büyük kaynak ülke olan Rusya’dan gelen ziyaretçilerin sayısında ciddi bir gerileme olacağı ortadadır. Bu rakamın yüzde 75 gerilemesi durumunda, turizmde olası kaybın 2,2 milyar dolar civarında olacağı anlaşılmaktadır.

'Ulaştırmaya 90 milyon dolar'

Rusya, Türk TIR’larının ihraç taşımalarını doğrudan sınırlandırmaya dönük kararlar da açıklamış, bu çerçevede 2016’da Türk TIR’larının geçiş karnesini 2 binle sınırlamıştır. Rusya’nın bu hamlesinin taşımacılık sektörüne getireceği yükün 80-90 milyon dolar olacağı anlaşılmaktadır.

'Gayrimenkul sektörü de tehlikede'

Gerginliğin artmasıyla beraber Türk müteahhitlik sektörünün bu pazardaki kaybının 3 milyar dolara kadar ulaşabileceği anlaşılmaktadır.

Rus uyruklulara yapılan gayrimenkul satışları toplam satışlar içinde yüzde 9,4’lük paya sahiptir. Bu yılın ilk 9 aylık döneminde Türkiye’ye gayrimenkul satışlarından 2,9 milyar dolarlık net kaynak girişi olduğu göz önüne alındığında, bu sektöre gelen yabancı kaynağın yaklaşık 270 milyon dolarının Rus uyruklulardan geldiği görülmektedir. Bu çerçevede Ruslarla yaşanan gerginlik nedeniyle gayrimenkul sektörüne gelebilecek 300 milyon dolarlık bir kaynağın risk altında olduğu anlaşılmaktadır.

'Toplam fatura en az 6,5 milyar dolar'

Ayrıntılı olarak değerlendirildiğinde, Rusya’nın açıkladığı yaptırımların Türkiye’nin sırtına, 820 milyon doları dış ticaret kaybından, 2,2 milyar doları turizmden, 90 milyon doları ulaştırma sektöründen, 3 milyar doları yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinden, 300 milyon doları da yurtiçi gayrımenkul satışlarından olmak üzere toplamda en az 6,5 milyar dolarlık bir fatura yükleyebileceği görülmektedir.”