'Yargısız infaz' davasında Türkiye'yi haksız buldu

AİHM, "yargısız infaz" suçlamasıyla yapılan başvuruda "etkili soruşturma yapılmadığı gerekçesiyle" Türkiye'yi haksız buldu. Türkiye, başvuru sahibine 35 bin euro maddi tazminat ödeyecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kadri Budak isimli vatandaşın, babası ve oğlunun Diyarbakır'ın Lice ilçesinde güvenlik güçleri tarafından "yargısız infaz sonucu öldürüldüğü" iddiasıyla yaptığı başvuruda "Türkiye'nin etkili soruşturma yapmayarak insan hakları ihlalinde bulunduğuna" hükmetti. 

Türkiye, başvuru sahibine 35 bin euro maddi tazminat ödeyecek

AİHM, 2007 yılında yapılan başvuru ile ilgili, "Türkiye'nin etkili bir soruşturma yapmadığını" ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2. maddesini ihlal ettiğine karar verdi. 

Türkiye, karar gereği mahkeme masrafları da içinde olmak üzere başvuru sahibine 35 bin euro maddi tazminat ödeyecek. 

Diyarbakır'da yaşayan Kadri Budak, 14 yaşındaki oğlu Metin Budak ve 60 yaşındaki babası Bahri Budak'ın 30 Mayıs 1994'de kaybolmalarının ardından güvenlik güçleri tarafından yargısız infaza uğradığı ve Türkiye'de yaptığı başvurularının sonuçsuz kaldığı şikayetinde bulunmuştu. 

Oğlunun ve babasının kayboldukları yere yakın bir bölgede 2005 yılında insan kemikleri bulunduğunu bildiren Budak, AİHM'ye şikayetinde, kriminal inceleme sonucu düzenlenen raporda bu kemiklerin oğlu ve babasına ait olduğu ve oğlunun ölüm nedeninin  ateşli silah kullanımı sonucu yaralanma olarak gösterildiğini belirtmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir