'Yeni bir anayasada uzlaşalım'

MHP Grup Başkanvekili Vural, başkanlık sistemini eleştirerek, parlamenter sistemin güçlenmesini ve daha etkin çalışmasını sağlayacak bir anayasada uzlaşılması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, diğer partilere çağrı yaparak, 'Ülkemizde büyük tecrübe kazandığımız parlamenter sistemi güçlendiren, daha etkin ve hızlı çalışmasını, denge ve denetim mekanizmalarını ve daha kaliteli bir sistem bütünlüğünü sağlayan bir anayasada uzlaşalım' şeklinde konuştu.

Vural, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, akademisyenlerin yayınladığı bildiriyi anımsatarak, bin 128 "sözde akademisyene" karşılık 2 bin 577 akademisyen ve bin 178 STK temsilcisinin imzaladığı "Vatansever Türk Aydınları" bildirisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından da imzalanmasını istedi.  Vural, "Şimdi MHP grubundan Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakana sesleniyorum; sözde akademisyenlerin ihanet bildirisine koyduğunuz tepki kadar vatansever akademisyenlere de desteğinizi ifade etmenizi bekliyoruz. Aziz milletimize bağlı aydınlara da sahip çıkınız. Bin 128 sözde aydının özde ihanet bildirisine karşılık 2 bin 577 vatansever Türk aydının bildirisine sahip çıkıyor musunuz? Destekliyor musunuz? Bu vatansever aydınların yanında yer alacak mısınız? Bizler bu bildirinin altına imzamızı ve irademizi ortaya koyuyoruz. Ya siz? Siz ne yapacaksınız?" diye konuştu. 

oktayvural-orta.jpg

İçeride ve dışarıda milli menfaatleri haleldar edecek girişimlerin giderek arttığını söyleyen Vural, şöyle devam etti: 

"Türkiye diplomatik, silahlı, siyasi amansız bir saldırıyla karşı karşıyadır. Dünün müstemleke aydınları, bugünün küresel güçlerinin kiralık kalemleri,  PKK muhipleri dün olduğu gibi bugün de devrededir. Dün büyük güçlerin büyük düşlerini bugün onların taşeronları hayata geçirmek için saldırıya geçmiş durumdalar.  Ancak buradan vatandaşlarıma sesleniyorum; emin olun ki milletimizi şu günlerde naçar bırakan ve bu şekilde giderse vatanı, milleti, devleti büyük felaketlere sürükleyecek olan bu amansız saldırılara karşı koyacak en büyük güç, milli şahsiyet, milli irade, milli mefkure,  milli ruh yani Milliyetçi Harekettir.  Bizler bugüne kadar başka başkentlerden, yabancı devlet adamlarından değil,   milli mücadelenin yürütüldüğü, Cumhuriyetin inkişaf ettiği, milletin kalbi olan başkent Ankara’dan, yalnızca Türkiye Büyük Millet Meclisinden direktif aldık, yine aynı şekilde yolumuza devam ediyoruz." 

Vural'dan Biden eleştirisi

Biden'in Türkiye ziyareti Konuşmasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye'ye yaptığı ziyarete de değinen Oktay Vural, "Ne esef vericidir ki siyasi ömürlerini hep bu milletin değerleriyle bu milletin egemenliğiyle kavgalı geçiren siyasi partilerin temsilcileri,  yine Türkiye’nin meselelerini yabancı devlet adamlarıyla kurulan sözde çözüm süreci masalarında aramak için, bize yabancı çözümleri dayatanların yuvarlak masasına dahil olmak için koşa koşa gitmişlerdir"  ifadesini kullandı. 

Biden'in MHP'den de randevu istediğini, ancak bunu reddettiklerini anımsatan Vural, "Türkiye’nin meselelerinin yabancı bir devlet adamının etrafında, yapısı ve zihniyeti belli temsilcilerle konuşulmasını doğru bulmadığımızı söyledik. Böyle bir yuvarlak masanın MHP’nin temsil ettiği siyasi düşüncesine, duruşuna uygun olmadığını da yine dile getirdik" dedi. 

'Yeni bir anayasada uzlaşalım'

Oktay Vural, anayasa çalışmaları ile ilgili olarak da "Türkiye Cumhuriyetini kuran iradenin, Türk milletinin temel değerleri ekseninde yükselen, başkanlık sistemi ve parlamenter sistem çekişmesi yerine, ülkemizde büyük tecrübe kazandığımız parlamenter sistemi güçlendiren, daha etkin ve hızlı çalışmasını, denge ve denetim mekanizmalarını ve daha kaliteli bir sistem bütünlüğünü sağlayan bir anayasada uzlaşalım. Bu çerçevede, muhtemelen bu hafta çalışmalarına başlayabilecek Anayasa Uzlaşma Komisyonuna başarılar diliyorum" dedi.