'Yürüttüğüm diplomasinin adı: Vicdani Diplomasi'

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Hiçbir etnik ve mezhebi, dini ayrım gözetmiyoruz. Yürüttüğüm bu diplomasinin adı; Vicdani Diplomasi" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, çevre ülkelerde yaşanan insani trajedilere yardım noktasında hiçbir etnik, mezhebi ve dini ayrım gözetmediklerini belirterek, "Yürüttüğüm bu diplomasinin adı: Vicdani Diplomasi" dedi. 

Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Gazze'den gelen yaralıları ziyaret eden Davutoğlu, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ortadoğu'da birçok dost ve kardeş ülkede insanların büyük ızdırap içinde yardım beklentisinde olduğunu hatırlatan Davutoğlu, özellikle Gazze, Irak ve Suriye'de insanlık dramı yaşandığını vurguladı. 

Türkiye'nin bir taraftan bu sorunlara siyasi çözüm bulmak için çaba sarfederken, diğer taraftan da bu sorunların yol açtığı insanlık trajedileri karşısında etkin bir politikayla insanlara yardımcı olmaya çalıştığını anlatan Davutoğlu, "Hiçbir etnik ve mezhebi, dini ayrım gözetmiyoruz. Yürüttüğüm bu diplomasinin adı: Vicdani Diplomasi" diye konuştu.

Gazze'de kalıcı ateşkesin temini için siyasi çabalarını sürdürmenin yanısıra bölgedeki savaş sırasında yaralanan sivillerin Türkiye'ye getirilmesi için çabaların yoğunlaştırıldığını ifade eden Davutoğlu, ilk olarak Cumhurbaşkanı seçiminin yapıldığı günü pazartesiye bağlayan gece yaralıların getirildiğini, bugün de 13 hastanın daha getirildiğini kaydetti. 

"İçeride tek tek yaralıları ziyaret ettim. Çocuklarda savaşın dehşet ifadesini gördüm ama bir taraftan da dost bir ülkede olmanın mutluluğunu gördüm" diyen Davutoğlu, bu çocukların aslında herkesin vicdanı olduğunun altını çizdi.

Yaralıların Türkiye'ye gelmesinde İsrail'den kaynaklanan sorunlar olup olmadığına yönelik soru üzerine Davutoğlu, konuya ilişkin olarak Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile İsrailli yetkililer arasında süregiden görüşmeler olduğunu ve belli bir mutabakat sağlandıktan sonra uçuşların başladığını belirtti. Davutoğlu, ortaya çıkan gecikmelerin, hasta seçiminde yaşandığını kaydetti.

Filistin'den daha fazla hastayı getirmek istediklerine dikkati çeken Davutoğlu, yaralıların çoğunun pasaportları olmadığını ve Filistin Büyükelçisinin verdiği seyahat belgeleriyle yolculuk yaptığını kaydetti.