1 kg yaş çayın alım maliyeti 1,14 TL

TZOB Başkanı Bayraktar, "Çay üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri bakımından açıklanacak fiyat maliyetin altında bırakılmamalıdır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptıkları maliyet çalışmasına göre, 2010 yılı için 1 kilogram yaş çayın maliyetinin 1,14 lira olarak tespit edildiğini, çay üreticilerinin emeklerinin karşılığını alabilmeleri bakamından açıklanacak alım fiyatının maliyetin altında bırakılmaması gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesinde temel ekonomik güç olan çay üretiminin, istihdam yaratarak bölgesel göçü önlediğini ve bir milyon insanın geçim kaynağı olduğunu ve ülkeyi çayda dışa bağımlılıktan kurtardığını kaydetti.

Doğu Karadeniz Bölgesinde yaklaşık 204 bin ailenin geçimini çaydan sağladığını belirten TZOB Başkanı, açıklamasına şöyle devam etti:

"Yöre halkının en önemli geçim kaynağı olan çayın yetiştirildiği alanlarda başka bir ürünün yetiştirilme şansı hemen hemen yoktur. Çay tarımının yapıldığı yerlerde tek üretim imkanının çay olması, bölgede alternatif tarımın uygulanmasını oldukça zorlaştırmaktadır.

Çayın bölge ve ülke ekonomisi üzerindeki etkileri dikkate alındığında verilecek fiyat hem üreticilerimiz hem de ülkemiz açısından hayati bir önemi sahiptir. Birliğimiz tarafından çay üretimi yapılan il ve ilçe ziraat odalarımızdan gelen veriler doğrultusunda yapılan maliyet çalışmalarına göre, 2010 yılı için 1 kilogram yaş çayın maliyeti 1,14 lira olarak tespit edilmiştir. Çay üreticilerimizin emeklerinin karşılığını alabilmeleri bakımından açıklanacak fiyat maliyetin altında bırakılmamalıdır."

TZOB'un araştırmasına göre 2010 yılı yaş çay yaprağı maliyetleri şöyle:

Masraf unsurları ortalama dekar gider (TL)

Terasların bakımı 93,3

Çapalama 110,6

Gübre bedeli 120,7

Gübreleme işçiliği 81,3

Budama 159,2

Ot temizliği 84,2

Hasat 307,1

Taşıma 110,4

MASRAFLARIN TOPLAMI 1066,7

Masrafların toplamının faizi (yüzde 6,5) 69,3

Genel idare masrafları (yüzde 3) 32,0

Tesis masrafları amortismanı 90,0

Çıplak arazi kıymetinin yüzde 5 faizi 136,9

MASRAFLAR GENEL TOPLAMI 1394,9

Dekardan alınan yaş çay yaprağı (kg) 1220,8

1 kg yaş çay yaprağı maliyeti (TL/kg) 1,14

Bu konularda ilginizi çekebilir