10 milyon euro "hava" parası
Türkiye iklim değişikliği ve ozon tabakasını korumak için 10 milyon euro bütçe ayırdı.
İSTANBUL - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ''Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme'' projesinin yapılmasına karar verdiklerini belirterek, ''Yaklaşık 10 milyon euro bütçe ile gerçekleştireceğimiz projede, iklim değişikliği ve ozon tabakasının korunması konusunda ulusal düzeyde ortak çalışmaların ve işbirliklerinin geliştirilmesi için kamuoyu bilinci arttırılacak, kurumsal kapasite güçlendirilecektir'' dedi.
Bayraktar, ''Türkiye-AB İklim İşbirliği: Fırsatlar, Faydalar ve Zorluklar'' başlıklı seminer kapsamında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, iklim değişikliğiyle mücadelenin tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye ve Avrupa Birliği için de ''en öncelikli konular'' arasında yer aldığını söyledi. Ortak hedeflere ulaşmak için güçlü bir işbirliği içerisinde hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, Avrupa Birliği genişleme sürecinin de bu gelişmeyi teşvik etmeye olanak sağlaması gerektiğini belirtti.
Bayraktar, ''dünyanın maruz kaldığı çevresel tehlikelere karşı oluşturulacak küresel çözüme yardımcı olarak, bölgeyi yeryüzündeki en çevre dostu mekan haline getirmeyi'' hedeflediklerini dile getirerek, ''Bu nedenle Türkiye, ikili ve bölgesel işbirliklerini ön plana çıkaran dünyadaki yeni iklim düzeninde, araştırma-geliştirme faaliyetleri, inovasyon, çevreci teknolojiler ve finansman konularında Avrupa Birliği ile işbirliği yapmayı önemsemektedir'' dedi.
Avrupa Komisyonu İklim Değişikliği Komisyoneri Connie Hedegaard ile birlikte Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesi için Avrupa Birliği fonlarından sağlanacak destekle ''Türkiye'de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme'' projesinin yapılmasına karar verdiklerini açıklayan Bayraktar, şunları kaydetti: ''2013 yılı Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yatırım Programı'na aktarılan bu projenin amacı, Avrupa Birliği iklim politikaları ve mevzuatıyla aşamalı olarak uyumlu hale getirilecek olan düşük karbonlu kalkınmaya yönelik orta ve uzun vadeli iklim değişikliği eylemlerinin belirlenmesine yönelik ulusal kapasitenin güçlendirilmesidir. Yaklaşık 10 milyon euro bütçe ile gerçekleştireceğimiz projede, iklim değişikliği ve ozon tabakasının korunması konusunda ulusal düzeyde ortak çalışmaların ve işbirliklerinin geliştirilmesi için kamuoyu bilinci arttırılacak, kurumsal kapasite güçlendirilecektir.
Avrupa Birliği iklim değişikliği müktesebatının uyumlaştırılmasına yönelik kapasite geliştirilecektir. Ulusal İklim Değişikliği Eylem Planımız kapsamında 'binalar ve atık' sektörlerine ilişkin eylemlerin emisyon azaltım miktarları ve maliyetleri belirlenecektir. Kamu kurumları ile yerel yönetimlere yönelik eğitim ihtiyaç analizi yapılacak ve eğitimler verilecektir. Kamuoyuna yönelik eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlenecektir. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik iklim değişikliği hibe programı hazırlanarak uygulamaya konacaktır.''
Değişiklik kapıya dayandı
Avrupa Komisyonu İklim Değişikliği Komisyoneri Connie Hedegaard da ''İklim değişikliği kapıya dayandı, artık eyleme geçme vakti geldi'' dedi. Avrupa ve Türkiye'nin birlikte çalışabileceği birçok alan olduğunu dile getiren Hedegaard, katılım öncesi programlara bakıldığında birlikte çalışılması gereken alanların başında iklim ve enerjinin geldiğini
(AA)