100 bin işletmeye kredi müjdesi

Sanayi Bakanı Ergün, KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'nı açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, "Yılın 2. yarısında 100 bin işletmelik yeni bir kredi paketi daha açacağız. Bunda da 50 bin liralık kredi üst limiti olacak ve geçen seferki desteklerden yararlanmayan işletmeler bu destekten yararlanacaklar" dedi.

İşte KSEP'in 5 ana stratejisi

Nihat Ergün, Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen "2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'nın (KSEP)" basın toplantısında yaptığı konuşmada, bazı basın yayın organlarında bugün yeni bir kredi paketinin açıklanacağı şeklinde haberler olduğunu anımsattı.

Yedeklerin kredilendirilmesi devam ediyor

"Evet yeni bir kredi paketi açıklanacak ama orada yazan günde ve tarihte değil" diyen Ergün, şu anda KOSGEB aracılığıyla 50 bin işletmeye vermeyi hedefledikleri bir kredi paketinin kredilendirmesinin devam ettiğini kaydetti.

Bakan Ergün, şunları kaydetti:

"Bunun asil olanları bitti. Fakat çok sayıda yedek başvuru olmuştu, 20 binden fazla da yedek başvuru oldu. Bulduğumuz bir ek finansmanla bu yedeklerin de krediden yararlanmasını temin etmek istedik. Şu anda yedeklerin kredilendirmesi devam ediyor.

Kredi kullanan işletme sayısı 68 bin 500 olacak

Şu ana kadar kredi kullanan, son açtığımız pakette işletme sayısı 56 bin 250'ye ulaştı. Bu işletmeler muhtemelen yedekler de bittiğinde 68 bin 500 işletmeye ulaşmış olacak. Bugün itibariyle 2 milyar 195 milyon liralık bir kredi hacmi oluşmuş oldu. 56 bin 250 işletme için bu rakam 2 milyar 800 milyona kadar çıkacak. Ama bunun bitirilmesinden sonra biz 100 bin işletmelik ikinci bir paket daha açacağız. O tabii yılın ikinci yarısına tekabül edecek. Yılın ilk yarısında bu başlattığımız desteklerin asil ve yedeklerini bitirmiş olacağız."

Kredi üst limiti 50 bin lira

Ergün, bu yılın 2. yarısında 100 bin işletmelik yeni bir kredi paketi daha açacaklarını belirterek, "Bunda da 50 bin liralık kredi üst limiti olacak ve geçen seferki desteklerden yararlanmayan işletmeler bu destekten yararlanacaklar" dedi.

Yine bazı gazetelerde bu bu kredilerin yarısının hibe olacağına dair haberler olduğunu dile getiren Ergün, bu kredilerin yarısının hibe olmadığını, bu kredilerin faizinin yüzde 50'sinin veya yüzde 75'inin KOSGEB tarafından karşılanan krediler olduğunu kaydetti.

Kadınlara pozitif ayrımcılık, yüzde 10 daha fazla

Bakan Ergün, girişimcilik desteği adıyla bir başka programları daha olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Girişimci eğitiminden geçen ve iş planı sunun ve kabul edilen girişimcilerimize 27 bin lira hibe desteği veriyoruz. Kadınsa pozitif ayrımcılık yapıyor, yüzde 10 daha fazlasını veriyoruz. Bunun 5 bin lirası fizibiliteler, 10 bin lirası ofisini kurmak, 12 bin lirası da ayda bin lira olmak üzere işletme giderleri için...

Bu destekler girişimcinin işi için yaptığı harcamanın yüzde 60'ına denk gelen destekler. Hibe olarak verdiğimiz destek harcamanın  yüzde 60'ına karşılık ediyor. Bir kısmını da kendisinin harcaması gerekiyor. Eğer girişimci 'benim krediye de ihtiyacım var, mal makine alacağım, finansmanım yetmiyor' diyorsa bu girişimciye 70 bin lira da faizsiz, 4 yıl vadeli iki yılı ödemesiz kredi veriyoruz. Bunlarla birlikte topladığınız zaman 100 bin lirayı buluyor."

Gelişmiş ülkelerle rekabet edeceksek

"2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı'nın (KSEP)" basın toplantısında TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, KSEP'in Türk özel sektörü açısından son derece önemli bir belge olduğunu kaydetti.

Dünyanın her tarafında olduğu gibi Türkiye'de de kalkınmanın ve ekonominin temelinde KOBİ'lerin olduğunu ifade eden Yalçıntaş, KOBİ'lerin Türkiye açısından en dikkat çekici noktasının KOBİ'lerin sadece ekonomik kalkınmayı sağlamadığını, bunun yanında da son derece önemli sosyal görevler yerine getirdiklerini belirtti.

Bugünün büyük şirketlerinin dün KOBİ olduğuna işaret eden Yalçıntaş, şunları söyledi:

"Bugün övündüğümüz birçok marka dün ufak birer KOBİ'ydi. Dünyadaki bütün ekonomiler özellikle gelişmiş ekonomiler, kendi KOBİ'lerine önem veriyorlar. Eğer biz Türkiye olarak gelişmiş ülkelerle rekabet edeceksek, koyduğumuz hedeflerle onları geçeceksek, bizim de kendi KOBİ'lerimize sahip çıkmamız lazım, küçük işletmelerimizin arkasında durmamız lazım. Bu küçük işletmeleri büyütecek, onları yarının dev markaları haline getirecek planları oluşturmamız ve de hayata geçirmemiz lazım."

Bu konularda ilginizi çekebilir