100 yıllık markalar aranıyor

Osmanlı İmparatorluğu döneminde faaliyete geçerek Cumhuriyet'in kuruluşuna tanıklık eden markaların bir araya gelerek kurduğu Yüzyıllık Markalar Derneği'nin araştırmasına göre, Türkiye'de tarihi 100 yılı aşan 50-60 marka bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Yıldız TAŞDELEN ERLİ
 
İSTANBUL - Türkiye'nin ekonomik ve kültürel anlamda temel taşları olan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde faaliyete geçerek Cumhuriyet'in kuruluşuna tanıklık eden firmaların bir araya gelerek Aralık 2011'de kurduğu Yüzyıllık Markalar Derneği, 100 yılı aşkın süredir üretimlerine devam eden, geleneksel ve kültürel geçmişleriyle zamanı değere çeviren markaları arıyor.
 
Derneğin araştırmasına göre,  Türkiye'de tarihi 100 yılı aşan 50-60 marka bulunurken, bu rakamın bazı firmaların 100 yıllık tarihlerinin farkında olmadığını bilmediğinden hareketle 100'e kadar çıkması bekleniyor. 100 yıllık yeni markaları belirlemek üzere çalışmalarını sürdüren derneğin araştırmaları sırasında 100 yıllık bir markanın iflas ettiği de ortaya çıktı.
 
23 üyeli Yüzyıllık Markalar Derneği'nin başkanlığını yürüten Ece Ajandası'nın sahibi Seydali Gönel, geçen ay yapılan genel kurulun ardından görevini Cemilzade markasının 4. kuşak temsilcisi, 38 yaşındaki Barış Cemiloğlu'na devretti. Barış Cemiloğlu, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, 5-6 tane 100 yıllık marka ile üyelik için görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, şu ana kadar Türkiye'de 50-60 tane 100 yıllık marka olduğunu tespit ettiklerini, yaptıkları araştırmalar sonucunda bu rakamın 100'e kadar çıkabileceğini söyledi. Cemiloğlu, arşivcilik konusunda eğitim almış, ileri derece Osmanlıca bilen bir akademisyen ile 100 yıllık markaları ortaya çıkarmak üzere çalışmalar yaptıklarını anlatırken, 100 yıllık markaların envanterini çıkaracaklarını bildirdi.
 
Markalara da "kendi geçmişinizi araştırın" tavsiyesinde bulunan Cemiloğlu, "Her geçen nesilde geriye dönmek daha zorlaşıyor. Ülkemizde arşiv çalışmaları çok eksik. Kurumlarımız arşivlerine değer versinler. Mutlaka tarihlerini bilsinler. Bazı firmalarımız 100 yıllık olduğunu bilmiyor. Tesadüfen 100 yıllık olduğunu öğrenenler var" dedi. Tespit ettikleri firmaların ağırlıkla İstanbul merkezli olduğunu, İzmir, Ankara, Bursa ve Gaziantep'te de bazı firmalara rastladıklarını belirten Cemiloğlu, Anadolu'da 100 yıllık çok sayıda firma olduğunu düşündüklerini, bu markaları belirlemek için ticaret odalarıyla da çalışmayı planladıklarını kaydetti.
 
Markalar, ülkelerin itibarını temsil eder
 
Dünyanın en değerli 100 markası  arasından bilişim teknolojileri firmaları çıkartıldığında geriye kalanların neredeyse tamamının 100 yılı aşkın tarihe sahip olduğunu dile getiren Cemiloğlu, devletlerin 100 yıllık markaların kaybolmasına izin vermediğini, bu markaların ülkelerin itibarı, kültürel mirası olduğunu, uluslararası arenada ülkelerini temsil ettiğini söyledi. "Artık bu markalar bizden çıkmış, topluma mal olmuştur" diyen Cemiloğlu, 100 yıllık markalara sahip çıkılması gerektiğini, bu markaların dünya markası olması yolunda ciddi potansiyel barındırdığını vurguladı.
 
Avrupa'da 300 yıllık markalar bulunduğunu, Türkiye'de ise bir imparatorluğun yıkılması, Cumhuriyet, dünya savaşları ve göçler nedeniyle çok sayıda markanın kaybolduğunu ifade eden Cemiloğlu, "Avrupa ile kıyaslandığında epey gerideyiz. Bizde rakam belki 100'e çıkar. Avrupa'da 200-300 yıllık markalar kurumsallaşmış aile şirketleri tarafından yönetiliyor. Bizde de 100 yıllık markalar genellikle aile şirketi. 100 yıllık bir markanın dünya markası olabilmesi için mutlaka kurumsallaşması gerekiyor. Avrupalı markalarla irtibata geçip tecrübelerimizi paylaşacağız, birlikte çalışacağız" diye konuştu.
 
100 yıllık markaların başarı sırları
 
Cumhuriyet'in 100. yılında Türkiye'deki markaların sayısının da yüzlerce olacağını belirten Cemiloğlu, üründe kaliteden taviz vermemenin, ticari kaygıların hiçbir zaman markanın önüne geçmemesinin, markanın temsil ettiği değerlerin "olmazsa olmaz" olarak kabul edilmesi ve onlara sadık kalınmasının 100 yıllık markaların başarı sırları olduğunu anlattı. Şubeleşmenin kaliteyi korumayı engelleyebildiğini, ciddiye alınması gerektiğini ve çok riskler barındırdığını dile getiren Cemiloğlu, lokal kalınarak da dünya markası olunabileceğini söyledi. Tarihi 100 yılı aşan dernek üyesi bazı markalar şöyle:
 
• Afitap
• Bebek Badem Ezmesi
• Bomonti
• Cemilzade
• Deriş
• Ece Ajandası
• Emgen Optik
• Karaköy Güllüoğlu
• Hafız Mustafa
• Hamamcıoğlu
• İlancılık Reklam Ajansı
• Konyalı Restaurant
• Komili Zeytinyağı
• Koska
• Koska Helvacısı
• Altan Manisalı
• Pandeli Restaurant
• Petek Saraciye
• Şekercioğlu
• Tevfik Aydın Saat
• Uludağ
• Vefa Bozacısı
• Yeni Asır
 
 
'İnsanları tarih dürüstlüğüne davet ediyoruz'
 
[PAGE]
 
'İnsanları tarih dürüstlüğüne davet ediyoruz'
 
Yüzyıllık Markalar Derneği Başkanı Barış Cemiloğlu, Türkiye'de bazı markaların tüketiciyi yanıltarak 100 yıllık olduğunu söylediğini, tabelalarına 1700-1800'lü tarihler yazdığını iddia ederek, "Türkiye'de önüne gelen tabelasına istediği tarihi atabiliyor. Avrupa'da ise bu yasak.
Bunlarla ilgili çalışmalarımız olacak. Biz 100 yıllık olduğunu söyleyen firmalardan mutlaka evrak talep ediyoruz. Herkesi tarihine sahip çıkmaya ve insanları tarih dürüstlüğüne davet ediyoruz" dedi.
 
'Turquality'nin parçası olursak yurtdışına açılabiliriz'
 
Yüzyıllık Markalar Derneği Başkanı  Barış Cemiloğlu, Turquality'nin en önemli hedefleri arasında yer aldığını ifade ederek, "Çok büyük kurumlar değiliz. Turquality'nin çok ciddi kriterleri var. O kriterleri yerine getiremeyebiliriz. Ancak Turquality'nin altında 100 yıllık markalara özel program olabilir, o programın bir parçası olmayı arzu ediyoruz. Bunun için bir öneri hazırlayıp Ekonomi Bakanlığı'na sunacağız. Turquality'den destek alabilirsek markalarımızın yurtdışına açılımını sağlayabiliriz" dedi.