11 ayın sultanı Ramazan başlıyor

Ramazan ayı bu akşam kılınacak teravih namazı ile başlıyor. İlk iftar yarın yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 11 ayın sultanı Ramazan yarın başlıyor. Ramazan ayının ilk teravih namazı bu akşam kılınacak, ilk iftar ise yarın yapılacak. Ramazan öncesinde beş yıldızlı otellerden marketlere, konaklama tesislerine kaar birçok sektörde hazırlıklar tamamlandı.

Marketlerde bu yıl hediye kartları ile hediye çekleri revaçta. Beş yıldızlı oteller Ramazan için sıcak havaların da etkisiyle daha hafif mönüler hazırladı. Konaklama tesisleri ve havayolları ise Ramazan'a özel turlar düzenliyor.

Yardımlarda "kart ile "çek" savaşı

Ramazan ayı dolayısıyla erzak paketlerinde yaşanan rekabetin artması nedeniyle marketler, özellikle son yıllarda "kart" ve "çek" satmaya başladı. Migros dileyene içine yüklenen para kadar alışveriş imkanı sağlayan ‘Ramazan HediyeM kart' veriyor. Diasa ise Neo hediye kart sunuyor.

Neo hediye kartlar ile karta yüklenen para karşılığında kullanıcı dilediği ürünü alabiliyor. 30 Eylül'e kadar geçerli olacak Neo Hediye kartların bakiyesi Akbank POS makinelerinden öğrenilebiliyor.

Şaypa Marketler sunduğu "Bereket Kart" ile işverenin ramazan erzak paketi dağıtımı gibi yardımlarda oluşan karmaşalıkları ve zaman kaybını önlemeyi, ihtiyaç sahiplerinin de tüm mağazalardan istediği ürünü alabilmesini hedefliyor.

Metro da, ilk defa bu yıl Metro Ramazan Hediye Kart'ını müşterilerine sunuyor. Metro Ramazan Hediye Kart'ı ile yüklenen miktar kadar alışveriş imkanı sağlanıyor.

Kipa Marketler Zinciri ise kendi hazırladığı "çek"lerden satıyor. Hayırsever vatandaşlar, erzak paketi yerine 5, 10, 25 ve 50 liralık çeklerden istediği kadar alabiliyor.

Peşin ya da kredi kartına tek çekimlerde 3-5 bin liralık çek alımlarında yüzde 2, 5 bin liranın üzerindekilerde ise yüzde 3 indirim uygulayan firma, 12 aya kadar taksit imkanı sağlıyor. Real Marketler de "Hediye Çeki" ile ailelere ihtiyaçları doğrultusunda alışveriş imkanı sunmaya çalışıyor. Hayırseverler, Real'den istediği tutarda çek alıp, yardıma muhtaç ailelere verebiliyor.

Erzak paketleri 10 liradan başlıyor Migros Ramazan'da üç farklı erzak kolisi ile müşterilerinin karşısına çıkıyor. Ramazan'a özel toplam 600 bin adet koli hazırlayan Migros, kolilerin sayısını ihtiyaca ve talebe göre artıracak. 10 çeşit üründen oluşan "Bereket kolisi" 14,90 liradan, 18 çeşitten oluşan "Lezzet paketi" 19,90 liradan ve 24 çeşitten oluşan "Ziyafet kolisi" ise 39,90 liradan satılıyor.

BİM, geçen yıl olduğu gibi bu Ramazan'da da tek bir paket ile müşterilerinin karşısına çıkıyor. Üstelik bu paketin fiyatı da geçen yıl ile aynı. Ramazan'da paket hediye vermek istemeyenler için de 25 lira bedelli hediye kart bulmak mümkün.

KİPA, Ramazan paketlerini piyasaya ‘2009 fiyatıyla' sloganı ile sundu. Standart, Özel, Mega, Süper ve Premium paketlerin fiyatı 10 liradan başlayıp 60 liraya kadar çıkıyor. Ayrıca sahur kahvaltı paketi de 12 liraya satılıyor. Kızılay ile anlaşma yapan KİPA Ramazan paketlerini bağışlamak isteyenlere de destek oluyor. Metro, erzak paket adı altında 5 ayrı seçenek sundu. İçinde 7 ile 17 arasında çeşit bulunan erzak paketleri 25 liradan başlıyor.

5 yıldızlı otellerde iftar

55-145 TL arasında İstanbul'da hemen hemen bütün otellerin, ramazan menüleri belli oldu. Canlı fasıl müziği ile İstanbul Boğazı manzarasının bir arada olacağı beş yıldızlı otellerde iftar sofralarının bedeli, kişi başı 55 TL ile 145 TL arasında değişiyor. Swissotel, İstanbul'un geçmiş ramazanlarını, Türk mutfağının seçkin lezzetlerini, fasıl müziği ve eşsiz boğaz manzarası eşliğinde yeniden yaşatacak. Swissotel The Bosphorus, 11 Ağustos tarihinden itibaren, "11 ayın sultanı ramazan"ı kendine özgü eğlenceleri ve Cafe Swiss Restoran'da açık büfe iftar yemekleri ile karşılayacak. Cafe Swiss Restoran'da kişi başı set menünün fiyatı KDV dahil 130 TL olarak açıklandı.

Çırağan Palace Kempinski Oteli, ramazan ayı boyunca, Tuğra Restoran'da, İstanbullulara, klasik Türk ve Osmanlı yemeklerinden farklı lezzetlerin bulunduğu ziyafetler sunacak. Baklava, aşure, çilekli veya fıstıklı güllaç gibi lezzetli Türk tatlılarının sunulduğu Tuğra Restoran, misafirlerine geçmişin ramazanlarını hatırlatmak için, gecenin sonunda Türk kahvesinin yanında, naneli, vanilyalı, portakallı macunlar ikram edecek. Canlı Türk müziği eşliğinde sunulacak iftar menüsünün kişi başı fiyatı 145 TL olarak belirlendi. İstanbul Boğazı manzarasına sahip Harbiye'deki Hilton İstanbul Oteli, ramazan ayı boyunca konuklarına iki alternatif sunacak.

Açık büfe olarak hizmet verecek olan Bosphorus Terrace Restaurant'ta, dolma çeşitleri, zeytinyağlı sebzeler ve füme balıklar ile başlayacak olan iftar yemeği, dövme, mantar, ezogelin ve yayla çorbası seçenekleri ile devam edecek. Bosphorus Terrace Restaurant'ta ramazan ayında set menü fiyatı KDV dahil 89 TL olacak.

Ceylan InterContinental İstanbul, ramazan ayında misafirlerini açık havada geleneksel ramazan tatlarının en güzel örnekleriyle ağırlayacak. Yemyeşil bahçesi ve yenilenen konseptiyle hizmet veren Garden Grill, kömür ateşinde hazırlanan iftara özel tatlarla konuklarına benzersiz bir iftar deneyimi yaşatıyor. Zengin iftariyelikler, çorbalar, zeytinyağlılar, börekler, salatalar, ızgara kuzu pirzola, tavuk yemekleri, çoban kavurma, piliç şiş, kuzu külbastı ile leziz tatlıların bulunduğu set menü kişi başı KDV dahil 85 TL olacak.

Havayolları cazip kampanyalar düzenliyor

Havayolu şirketleri, Ramazan ayında sevdiklerine havadan ulaşmak isteyenler için cazip indirim kampanyaları düzenledi. Türk Hava Yolları‘nın (THY) düzenlediği Ramazan kampanyasında İstanbul çıkışlı ve varışlı iç hat yolcu biletleri tüm vergi ve harçlar dahil 94 liradan satılıyor. 2 Ağustos'ta başlayan kampanya, THY'nin internet sitesinden 11 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasındaki uçuşlar için geçerli olacak.

İç hat seferlerindeki 25 bin koltuk için geçerli olacak kampanyaya katılmak isteyenlerin rezervasyon yaptırdı ktan sonra biletlerini 24 saat içinde almaları gerekiyor. Onur Air de Ramazan kampanyasında 5 bin iç hat biletini her şey dahil 49 liradan satışa sundu.

Kampanyadan yararlanmak isteyenler, 5 gün önce almak şartıyla 11 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasındaki iç hat uçuşlarında 49 liradan bilet alma fırsatı yakalayacaklar.

Anadolu Jet firması da 11 Ağustos-6 Eylül tarihlerini kapsayan Ramazan ayı kampanyasında vergiler ve harçlar hariç 59 liradan bilet satıyor. 25 bin koltuğu kapsayan kampanya, yurt içi seferlerinde geçerli olacak.

Fitre asgari 7 TL olarak belirlendi

Din İşleri Yüksek Kurulu, sadaka-i fıtr (fitre) miktarını asgari 7 TL olarak belirledi. Din görevlileri Ramazan boyunca hastane, hapishane, çocuk ıslahevi ile yurt ve yuvaları ziyaret edecek, ihtiyaç sahibi, öksüz, yetim, hasta, yaşlı ve fakir kimselerle ilgilenecek. Maddi durumu iyi olan vatandaşların gösterişli iftar davetleri vermek yerine, halkla bütünleşmeyi sağlayacak, ihtiyaç sahiplerinin katıldığı iftarlara yönelmeleri yönünde öncülük yapılacak.

Oruçlu geçen süre yaklaşık 16 saat

Ağustos ayına denk gelen ramazanda, oruçlu geçen süre 16 saate yaklaşacak. İlk iftar Ankara'da saat 20.01'de, İstanbul'da saat 20.18'de, İzmir'de saat 20.20'de, Çanakkalede 20.27'de, Hakkari'de ise saat 19.12'de açılacak. Ramazan ayında ilk gün oruçlu geçen süre Ankara'da 15 saat 50 dakika, İstanbul'da 15 saat 57 dakika, İzmir'de 15 saat 40 dakika, Hakkari'de 15 saat 36 dakika, Çanakkale'de ise 15 saat 52 dakika olacak.

Tatilciye mobil mescit kurulacak

Ramazan ayının ağustosa denk gelmesi sebebiyle il ve ilçe müftülüklerince turizm bölgelerinde ve yayla turizminin yoğun olduğu yerlerde, teravih namazının kılınması, vaaz ve irşat hizmetlerinin sunulması konusunda gerekli tedbirler alınacak. Turizm bölgelerinde sahil sitelerinin bulunduğu mahallelerde, yayla geleneğinin devam ettiği ve göçmen tarım işçilerinin bulunduğu yörelerde bu vatandaşların ramazan ayında ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmeleri için imkanlar ölçüsünde namaz kılınabilecek, çocuklara yönelik yaz kur'an kursları düzenlenebilecek çadır (mobil) mescitler kurulacak

 

Bu konularda ilginizi çekebilir