12 Eylül'e yargı yolunu açan madde kabul edildi
Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 25. maddesi 72 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi
ANKARA - TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 25. maddesi 72 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 72 ret oyu kullanıldı.
Teklifin 25. maddesiyle Anayasa'nın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen, Geçici 15. Maddesi yürürlükten kaldırılıyor.
Birinci turda, teklifin 25. maddesine ilişkin gizli oylamaya 407 milletvekili katılmış; oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanılmış; 1 oy da boş çıkmıştı.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gizli oylama sonuçlarını açıkladıktan sonra birleşime bir süre ara verdi.
2. tur görüşmeleri bugün tamamlanıyor
Görüşmelerin ardından kabul edilen öneriye göre, daha önce, bugün saat 24.00'e kadar çalışması kararlaştırılan Genel Kurul, Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur görüşmeleri tamamlanıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek.
Genel Kurul, daha önce önce alınan kararın aksine, yarın, 8 Mayıs Cumartesi ve 9 Mayıs Pazar günleri çalışmayacak; 11 Mayıs Salı, 12 Mayıs Çarşamba ve 13 Mayıs Perşembe günlerinde de çalışmalarına ara verecek.
Öneri aleyhinde söz alan Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, AK Parti'nin grup önerisinde haklı olduğunu söyledi. İçli, "Çünkü milletvekilleri sabaha kadar çalıştılar. AKP'li arkadaşlar ve muhalefet milletvekilleri için tatil kararı çıkarılıyor" dedi. "Acele işe şeytan karışır" diyen İçli, anayasa değişikliklerinin öncelikle görüşülebileceğini ancak ivedilikle ele alınamayacağını belirtti. İçli, teklifin Genel Kurulda kabul edilmesi halinde, bunun anayasaya aykırı olacağını savundu.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, bugün Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin yıldönümü olduğunu ifade etti. Halkın, idam kararını uygulayanları unuttuğunu söyleyen Öztürk, "Ancak Gezmiş'i, Aslan'ı, İnan'ı unutmadı, tıpkı Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu gibi. Gezmişlerin, idam edilmesine yönelik yasanın yürürlükten kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
Görüşmelerin ardından öneri oya sunularak, kabul edildi.
24. maddede kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 24. maddesi 71 ret oyuna karşı 336 oyla kabul edildi.
Genel Kurulda gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.
Teklifin 24. maddesiyle Anayasa'nın 166. maddesinde değişiklik yapılarak "Ekonomik ve Sosyal Konsey" Anayasa kapsamına alınıyor.
Birinci turda, teklifin 24. maddesine ilişkin gizli oylamaya 409 milletvekili katılmış; oylamada 340 kabul, 69 ret oyu kullanılmıştı.